8 Mayıs 2011 Pazar

Mhp reddi miras yapıyor

MHP REDDİ MİRAS YAPIYOR





Türkiye'de milliyetçi düşünce, nereden nereye geriledi? Cumhuriyetin yetiştirdiği bir çok önemli bilim ve fikir adamlarından beslenen hareket, gele gele bu duruma geldi...


21 Temmuz 2010

Milliyetçi düşünce, her ne kadar kitleselleştikçe büyük problemlere yol açmış olsa da Türkiye Cumhuriyeti'ne çok önemli bilim ve kültür insanları hediye etti.


Milliyetçiler, 12 Eylül öncesinde silahlı şiddet eylemlerine kalkışmadan önce pek çok koldan beslenen büyük bir kültür ırmağından su içmenin zevkini yaşıyorlardı.


Sosyal psikolojinin Türkiye'deki temel taşlarından Erol Güngör, tarih denildiğinde akla ilk gelen isimlerden olan Ziya Nur Aksun ve Yusuf Akçura, Türk milliyetçiliğinin prensiplerini ortaya koyan tarihçi İbrahim Kafesoğlu, dünya çapındaki Selçuklu tarihçisi Osman Turan, Türkiye'den çok dünyada tanınan Zeki Velidi Togan, romanlarıyla Türk edebiyatında özel ve önemli bir yeri bulunan Nihal Atsız, pek çok alanda verdiği eserleriyle Peyami Safa, milliyetçi olmayanların bile içini titretmeyi başaran dizeleriyle Arif Nihat Asya... Bunlar biraz düşününce aklımıza gelen isimler...

12 EYLÜL'DE AĞIR DARBE YEDİ


Sonradan silah ve şiddete bulaşmış olsa da işte böylesi önemli isimlerden beslenen milliyetçi düşünce, 12 Eylül 1980'de yediği darbenin ardından tamamen döküldü. Tüm partiler gibi tek adam sultasına sıkışan hareket, önce ikiye bölündü ve bu bir rahatlama meydana getirdi. Ama hareketin ana damarına asıl darbeyi "tek adam"dan sonra gelen yöneticiler vurdu.


Yukarıda saydığımız isimlerden beslenerek gelişen bir hareketin şu anda bulunduğu nokta, milliyetçi düşüncenin Türkiye'de yok olma arefesine geldiğini gösteriyor.

MHP REDDİ MİRAS YAPIYOR


Milliyetçi hareketin eski yöneticilerinden kendisine karşı çıkan herkesi yok edip, hain ilan eden bir genel başkan var uzun süredir MHP'nin başında.


"Reddi miras" Türkiye'de ancak bir kaç parti için söz konusu olamaz. Bunlardan biri de MHP'dir. Çünkü geçmişini reddettiğinde geride söyleyecek bir sözü kalmayacaktır.


Soğuk savaşın bitip, "komünizm" tehlikesinin yok olmasıyla MHP ve milliyetçi düşüncenin ya biteceği ya da yeni dönem için evrileceği öngörülüyordu.


Türkeş'in vefatının ardından partiye üniversite kökenli bir genel başkanın seçilmesi üzerine, ikinci seçeneğin geçerli olacağı, MHP'nin yeni dönemin şartlarına göre kendini yenileyeceği zannediliyordu.


Ancak öyle olmadı.


Milliyetçi düşünce yüksek fikirlerle doğup, şiddetin kucağına düşmüş, askeri müdahaleden yediği darbeyle iyice hırpalanmış olsa da tam yeniden ayağa kalkma fırsatı bulmuştu ki geçmişini de tamamen reddedip herşeyini kaybetti.


Yukarıda saydığımız isimler gibi pek çok önemli fikir adamından beslenen hareket, bir süredir günden güne eriyor.


BAHÇELİ İLE MHP NEREYE KADAR?


Partinin genel başkanı Devlet Bahçeli, her hafta grup toplantısında birbirinin aynısı sözlerle bağırıp çağırıyor. Değişen ve artan tek şey hakaret sözcükleri. Bir süre sonra hakarette daha ileri gidemeyeceği için muhtemelen açıktan küfür etmeyi deneyecek.


Tek yapabildiği Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a bağırıp çağırıp hakaret etmek. Kendisine oy veren partililer bile, sürekli kağıda bakarak konuşmasını eleştiriyor. Hatta Bahçeli hakaretlerini de kağıda bakarak ediyor.


Alanında en yetkin isimler olan bilim ve kültür insanlarının şekillendirdiği 'milliyetçi düşünce'nin, parti grup toplantılarında bağırmaktan başka birşey yapmayan, ülke sorunları için en küçük bir çözüm önerisi getirmeyen bir genel başkanın yönettiği bir partiye sıkışıp yok olmayı beklemesi, konu milliyetçilik bile olsa insanı hüzünlendiriyor.


"Bize ne milliyetçilikten" de diyebilirdik. Ancak, sağlıklı bir demokrasi için, şiddetten tamamen arınmış ve "yeni dünya"ya uyum sağlamış bir milliyetçi düşünce hareketinin, neden Meclis'te bulunması gerektiği her geçen gün daha iyi anlaşılıyor.


liberalses


http://www.stratejikboyut.com/haber/mhp-reddi-miras-yapiyor--40119.html


Mhp reddi miras yapıyor - İdalimForum.Com


..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder