10 Ocak 2016 Pazar

SATILIK İNSAN MANZARALARI






SATILIK İNSAN MANZARALARI


 Prof. Dr. EROL MANİSALI
ŞUBAT 2003 - SAYI 54

 Senin fiyatın ne? Çok mu yüksek? Ben fiyatı olmayan birini görmedim; düşük yada yüksek herkesin bir fiyatı vardır! Gecenin geç bir saatinde izlediğim 60'lı yılların Hollywood filminden aklımda kalan sözler bunlar. 

 Sözlerin sahibi zengin bir Amerikalı iş adamı. Kapitalizmin dünyaya bakışı bu,yalnız iş adamının değil: İş kadınının, politikacının, üniversitenin hatta devletin. Kilisenin bile; asırlar boyu misyonerler, iş adamları ile birlikte dünyayı dolaşmamışlar mı?

Bırakınız geçmiş asırları bugün bile büyük sermaye çevreleri patrikler ve şeyhlerle kol kola değiller mi? iş iştir: Her şeyin bir fiyatı vardır, dininde imanın da demiyorlar mı bu davranışları ile?

- Piyasa sistemi "kutsaldır" diyenler bu kutsamayı "para" aracılığı ile yaparlar. Para en masumudur; para sadece "fiyatın ölçüsüdür" hepsi bu.Kim alır, kim verir, kimin cebine niçin girer? 

Bütün bunlar 'para'yı değil alanı, vereni ilgilendirir.Yani bir fiyatı olanı;yüksek ya da düşük hiç önemli değil;önemli olan bir fiyatının olması, alınıp satılabilmesidir; domates gibi, hıyar gibi ya da bir eşek gibi.

- Piyasa ekonomisi fiyatlar üzerine kurulmuştur. Her şeyin mutlaka bir fiyatı olması gerekir; arada hiçbir kaçak olmamalıdır. Mal,Hizmet, İnsan, Hayvan ne varsa: Sistem hiç ayrım yapmaz. 
Kaç para? 
Fiyatı ne? 
Hatta " Fiyatın ne " diye de sormak hiç yadırganmamalıdır. Sistem bunu gerektirir.

- Fiyat sistemindeki "Aktörler " iki gruba ayrılır: 
Bir tarafta alıp satanlar vardır: 
Diğer yanda da alınıp satılanlar. 
Alıp Satanlar İnsanlardır. 

Piyasa mekanizması içinde alınıp satılanlara insanlar da dahildir. Çünkü sistem her şeye ve herkese fiyat biçmek zorundadır; Hem de hiçbir ayrım yapmadan. 
Yoksa piyasa ekonomisi (ve Kapitalist Düzen) yürümez.


 http://mudafaai-hukuk.com.tr/arsiv/subat03_02.htm



.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder