22 Şubat 2019 Cuma

HAKKARİ İLİNİN GENEL DURUMU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE VE HAKKARİ'DE MEYDANA GELEN TERÖR OLAYLARI BÖLÜM 8

HAKKARİ İLİNİN GENEL DURUMU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE VE HAKKARİ'DE MEYDANA GELEN TERÖR OLAYLARI BÖLÜM 8



Hakkâri Emniyet Müdürü Yaşar AĞDERE; 

KOMİSYON UZMANİ - Van Erciş Otobüs Firması olayı... 
YAŞAR AĞDERE - Van Erciş Otobüs Firması da, o zamanlar şöyle bir şey 
söylediler: Bu otobüs firmasının sahibiyle görüşmüşler, DEHAP'm o zaman yöneticileri. Bu otobüsle Gemlik'e gitmek istemişler, onlar da bunu kabul etmeyince, buna karşı yapıldı şeklinde öyle bir istihbari bilgimiz var. 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - Ama, ücreti ödenmiş, anlaşılmış deniliyor diye bir 
şekilde... 
YAŞAR AĞDERE - Bilemiyorum onu. 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - Otobüsün ücreti ödenmiş, sabah hareket edilecek, 
gece... 
YAŞAR AĞDERE - Bizdeki bilgiler bu şekilde Sayın Vekilim. Bizim edindiğimiz 
istihbarat bu şekilde" Hakkâri Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hüseyin KESKİNKIL1Ç; 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - 2 Eylül 2005 tarihinde, 34 AV 2059 Van Erciş 
Firmasına ait otobüsün altına bomba konuldu, onunla ilgili bilgi?.. 
HÜSEYİN KESKİNKILIÇ - Onunla ilgili sayın vekilim, Abdullah Öcalan'ın 
-Imralı-da-yatması-nedeniyle örgüt mensuplan otobüs kiralamak istiyorlardı. Bu Van Erciş Firması otobüsü tahsis etmedi ve daha sonrasında -bölgemizde bu tür olaylar çok oluyor- bu otobüs firması bunu tahsis etmeyince, yani Van'a gidecek olan... Zaten bu şeye de izin verilmedi, Bilecik'ten tüm otobüsler döndürüldü biliyorsunuz. Daha sonra örgüt oradaki unsurlar tarafından, örgüte müzahir şahıslar tararından konulduğunu değerlendiriyoruz biz bu Van Erciş Firmasının otobüsüne konulan bombayla ilgili. Ses bombası şeklinde, otobüste 
zarar meydana geldi... 

KOMİSYON UZMANI - Yine, Van Erciş otobüsteki o patlamayla ilgili olarak, 
otobüsün asıl firmasının sahibi Van'da herhalde yaşayan birisi. Onun bir ifadesi oldu mu; yani, aracın kiralanmasından önce, kendisinin bazı şahıslarca arandığı, otobüsün kiralanmaması yönünde bir tehdit kendisine yapıldığı yönünde sizde bir bilgi var mı? 
HÜSEYİN KESKİNKILIÇ - Şimdi, bu bilgi, ifade vermişse vardır Sayın Vekilim. 
Genelde, maalesef, o bölgedeki insanlar, işte, bir tarafta örgütün kendilerine yönelik, işte olumsuz anlamda faaliyetlerine binaen böyle bir tehdit alsalar bile bildirmek istemiyorlar. 
KOMİSYON UZMANI - O numaralan emniyete verdiği ve numaraların da takip 
edildiği, yani, kimin tarafından arandığına ilişkin sizde böyle bir kayıt, çalışma, bir şey var mı? 
HÜSEYİN KESKİNKILIÇ - Herhangi bir kayıt yok." Yüksekova Emniyet Müdürü Ergin İŞLER; 
"BAŞKAN- 2 Eylülde, Van Erciş Otobüs firmasına ait araçta patlama. 
ERGİN İŞLER - Doğru efendim. Orada yine, Van Erciş firmasının... 
BAŞKAN - Nereye gidiyordu bu? 
ERGİN İŞLER - O gece park halindeydi sayın milletvekilim. Park halinde, 
yazıhanenin önüne bırakılmış bir otobüsün arka iki lastiğinin araşma bırakılmış bir düzenekti. Bunda, parça tesirli olmayıp, basınç etkili, muhtemelen, böyle bir düzenekti. 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - Otobüsler ne için tutulmuştu, sabah mı yola çıkacaktı? 
ERGİN İŞLER - Efendim, otobüsün o anki planlamasını bilmiyorum ne amaçla orada duruyor, ama, genelde geceden bırakılıyordu. Biz de, bilgimiz dahilinde, sabah erken hareket ettiği için, yazıhane önüne bırakılıyordu efendim. 
İBRAHİM ÖZDOĞAN (Erzurum) - Van Erciş firması neden seçildi, bu patlayıcının 
konulmasının sebebi nedir; onun hakkında bilginiz var mı? Orada bir kişi mi gidiyordu, onu mu tespit etti, koydular? 
BAŞKAN - Başka firmalar da var mı, bu soruya ilaveten. 
ERGİN İŞLER - Başka firmalara olmadı. 
İBRAHİM ÖZDOĞAN (Erzurum) - Özellikle bu firma neden seçildi, bunun hakkında bilginiz var mı Sayın Emniyet Müdürü? 
ERGİN İŞLER - Sayın milletvekilim, bununla ilgili bir bilgiye ulaşamadık efendim." Yüksekova Belediye Başkanı M.Sallh YILDIZ; 
"KOMİSYON UZMANI - Van Erciş otobüs firması olayı var. Bu bomba olayı nedir? 
M.SALİH YILDIZ -Bomba koyduğu yer yazıhane. Onun altından bizim 
içmesuyumuz geçiyor. Ben belediyede idim, bana böyle böyle bir şey var dediler. Gittim ve gerçekten arka tekerlerine arabanın bomba koymuşlar. Ama, o otobüs, o gün, Bursa Gemlik'e gidecek oradaki insanların pazarladığı, tutmak istediği bir otobüs. Kendileriyle konuşulmuştu, söz almışlardı. Bu sözün üzerine bu patlama böyle olunca... Biliniyordu, hatta daha önceleri otobüs firmalarına sakın otobüs falan vermeyin diye uyarılar yapılmıştı, hem partiye söylüyorlardı, hem de insanlara söylüyorlardı. O bizi rahatsız ediyordu, biz sıkıntıdayız, biz 
otobüs alıp veremeyiz. O firmanın otobüsü vereceği kararım vermiştik. Tabiî, o patlama olunca, haliyle insanlar dedi, yani bu işe karşı oldular... 

KOMİSYON UZMANI - Otobüs firması sahipleriyle görüştünüz, böyle mi söylediler? 
M. SALİH YILDIZ - Firma sahipleri dedi ki, "zaten bu Gemlik yürüyüşü olmasaydı, bu böyle olmazdı" biçiminde yorumda bulunmuşlardır. 
Yüksekova Belediye Başkanı M.Salih YILDIZ, Van Cumhuriyet Başsavcılığınca 
tanık olarak alınan ifadesinde; 
"Bu atılan bombalarda dikkat çekici olan Gemlik ilçesine gidecek kitleyi götürmek üzere kiralanmak istenen firmaların otobüslerinin verilmemesi açısından tepkiler aldığını, bu konunun da böyle dikkat çekici olduğunu," belirtmiştir. 
Olayla ilgili bomba bilgisi olarak; 
Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünün 02.09.2005 gün ve Suç No. 10 sayılı Hakkâri Emniyet Müdürlüğüne yazdığı yazıda; "1 adet el yapımı, zaman ayarlı basınç etkili bomba" 
olduğu, 21.09.2005 gün ve KMY-2005/1178 sayılı Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuarı Ekspertiz Raporunda, " Olay yeri bulguları üzerinde her hangi bir patlayıcı madde kalıntısına rastlanmadığı, . 
20.12.2005 gün ve 613/5664/05 sayılı Emniyet Genel Müdürlüğü Bomba Bilgi 
Merkezi İrtibat raporunda; "Elektronik masa saatli anahtar sisteminin kullanıldığı, patlayıcı maddenin tespit edilemediği ancak anahtar sistemi olarak tespit edilen elektronik masa saatinin daha önce bu bölgede meydana gelen bomba olaylarında, PKK ( KONGRA-GEL) terör örgütü tarafından kullanıldığından eylemin bu örgüt tarafından gerçekleştirilmiş olabileceği değerlendirilmiştir. 
Avrıca. 17.12.2005 günü saat 07.30 sıralarında Yüksekova İlçesi Cengiz Topel 
Caddesi Evrenler Pasajı Van Seyahat Otobüs isletmesi onu kaldırımda patlamamış bir el bombası bulunmuştur. Söz konusu olay, her ne kadar Van Erciş otobüs firmasına yönelik bir eylem olarak görünmüyorsa da, bir başka otobüs işletmesi önünde bir el bombası bulunması, eylemlerin, hedef aldığı unsurlar ve mahiyeti bakımından birliktelik arzettiği göze çarpmaktadır. 
Bu olay şudur, 17.12.2005 günü saat 07.30 sıralarında Yüksekova İlçesi Cengiz Topel Caddesi Evrenler Pasajı Van Seyahat Otobüs işletmesi önü kaldırımda bir şüpheli cisim ihbarı üzerine yapılan incelemede pasaj girişine iki metre mesafede pimi çekilmemiş ve maşası üzerinde "HGRZ MD-72 LOS FMP -195" gövde üzerinde de "HGR DM-41 SPLITTER COMP -B LOS FMP-195" harf ve rakam grupları bulunan el bombasının kara hafif gömülü vaziyette durduğu tespit edilmiş, bombanın zapt edildiği, 19.12.2005 tarihli Bomba Uzmanı tarafından hazırlanan inceleme raporunda, bombanın; Alman yapımı ve askeri amaçlar için 
üretilen mühimmatlardan, basınç ve parça tesirli olduğu, içerisinde 165 gr COMP-B patlayıcı maddesi barındırıp pimi çekilip hedefe atılmasından itibaren 4-5 saniye sonra patlamanın gerçekleşeceği 20 ile 25 metre mesafede canlılar üzerinde öldürücü ve yaralayıcı cansızlar üzerinde de tahrip edici etki yaratacağı belirtilmiştir. 
Emnivet Genel Müdûrlûgû'nûnl 7.03.2006 gün ve B.05.1.EGM.0.34.06.0K 132/1107) 06-972-52547 sayılı bilgi notu yazısında: "17.12.2005 tarih ve saat 07:30 sıralarında, Hakkari ili, Yüksekova ilçesi, Cengiz TOPEL Cad. üzeri Evrenler Pasajı, Van Seyahat önünde kaldırım üzerinde pimi çekilmemiş bir adet el bombası bulunmuştur. Komisyonumuzun Yüksekovada'ki inceleme ve araştırmaları sırasında bilgisine başvurduğuVaa Seyahat Otobüs Firmasının Sahibi İzzettin METİN; 
"Van Seyahat Otobüs İşletmesi Sahibi olup, 1966 - Yüksekova doğumlu olduğunu, 1989'dan bu yana Yüksekova'da esnaf olarak çalıştığını, birçok sivil toplum örgütlerinde başkanlıkyaptığını,halen Yüksekova Ticaret Odasında meclis üyesi olduğunu,akşarn-8'den sonra yazıhanelerini kapatıp evlerine gittiklerini gece 11 'den sonra kendilerine bilgi geldiğini, yazıhaneler civarında bir otobüsün altında bir patlama olduğunun söylendiğini, sabahleyin yetkililerle görüştüklerini, keşif filan yapıldığını, kim tarafından yapıldığım da bilemediklerini, bombanın çeşidini bilmediğini, esnaf olarak düşmanları olmadığını, Yüksekova'da askeri konvoy taşıdıkları için Mudanya işi ile ilgili olarak kendilerine gelmediklerini, diğer firmalara gittiklerini, askeri konvoyları taşıdıklarında yol güzergâhlarında bir kez patlama geldiğini, Şemdinli-Yüksekova arası, yol altına bırakılan bir 
iki bombanın patladığını, İki tane şoförün yaralandığını, bunun 2004'te Uzunsırt Geçidinde gerçekleştiğini, firmanın önünde kaldırımda bulunan el bombası ile ilgili bilgisi olmadığını, o tarihte 12. ayda Ankara'da bulunduğunu" beyan etmiştir. 

Olayla ilgili bomba bilgisi., 

Yapılan incelemede, el bombasının Almanya imali DM41 model olduğu, gövde 
üzerinde DM41 SPLITTER COMP-B LOS FMP-195 ibarelerinin bulunduğu, maşasında ise HGRA DM 72 LOS FMP-195 rakam ve yazı gurubunun olduğu, el bombalarının adli emanette saklanması ve muhafaza edilmesi sakıncalı olduğundan ve söz konusu el bombalarının normal olarak emsallerine eşdeğerde patlayıp patlamadığının tespiti için Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığının 2005/2437 hazırlık numaralı evrakına istinaden 26.01.2006 günü fotoğrafları çekilerek imha edilmiştir." Bilgisinin verildiği görülmüştür. 
Sonuç:Tüm bu veriler birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu eylemin hangi 
kişi veya kişilerce, nasıl bir yapılanmayla, hangi amaçlarla işlenmiş olabileceğine dair somut bilgi ve belgeye ulaşdmamıştır. 
4. OLAY : Zağros İş Merkezinin 3. Katında Patlama 
15/09/2005 günü Saat 21:45 sıralarında Yüksekova İlçesi Güngör Mahallesi Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan Hakkâri ili Yüksekova ilçesi Güvenli Köyü nüfusuna kayıtlı Abdulkerim ve Nergiz oğlu Yüksekova 24.11.1973 doğumlu Sabri YURTSEVEN'e ait Zağros İş Merkezinin üçüncü katında patlama meydana gelmiş, patlamanın meydana geldiği katta bulunan Tana Hukuk Bürosu, Mescid, Zafer Ticaret, Med İnşaat ve Esnaf Sanatkarlar odasmda büyük çapta maddi hasar meydana gelmiş ve iş merkezinin diğer katlannda bulunan Şirvan Kuyumculuk, Cyber Cafe, Zağros Markalar Dünyası iş yerlerinde yine maddi hasarlar meydana gelmiştir. Patlama neticesinde ikinci katta bulunan Magi Takı adlı işyeri sahibi olan Hakkâri ili Yüksekova ilçesi Beşatlı köyü nüfusuna kayıtlı Selahattin ve Beyaz oğlu Yüksekova 03.04.1982 doğumlu Ömer Faruk ARSLAN isimli şahıs hafif şekilde yaralanmış şahısın Yüksekova Devlet Hastanesinde ayakta tedavisi yapılarak taburcu edilmiştir. Müşteki Sabri YURSEVEN ifadesinde; patlamanın kim ya da kimler tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu bilmediğini ve olayı gerçekleştiren şahıs ya da şahıslardan davacı olduğunu, Emniyet güçlerine yardımcı olmak maksadıyla binada bulunan kamera kayıtlarını incelenmek üzere vermek istediğini beyan etmiştir. 
Müşteki (yaralı) Ömer Faruk ARSLAN ifadesinde; patlamanın kim ya da kimler 
tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu bilmediğini ve olayı gerçekleştiren şahıs ya da şahıslardan davacı olduğunu beyan etmiştir. 
İfadelerine başvurulan diğer mağdurlardan müşteki; Zafer ÖZCANER, Taba AYHAN, İdris ANUK, İrfan SARİ, Mustafa MACİT, Ali Haydar ARSLAN isimli şahıslar patlamanın kim ya da kimler tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu bilmediklerini ve olayı gerçekleştiren şahıs ya da şahıslardan davacı olduklarım, beyan etmişlerdir. Tanık Ubeydullah ŞEDAL ifadesinde; temizliğini ve güvenliğini sağladığı Zağros İş Merkezinde olay günü herhangi bir şüpheli durum olmadığını beyan etmiştir. 

Bahse konu patlama olayını gerçekleştiren kimliği meçhul kişi veya kişilerin 
kimliklerinin tespiti ile yakalanmaları mümkün olmamış, olayla ilgili hazırlanan tahkikat evrakı ile Zağros İş Merkezi güvenlik kamerasının görüntülerini içeren 15 adet CD Yüksekova C.Başsavcılığma 2005/2051 Hz. Sayısına kayden gönderilmiştir. 
Hakkâri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan arşiv tetkikinde: 
Olay mağduru olan Sabri YURTSEVEN'in; 01.01.2000 tarihinde Uyuşturucu Madde Kaçakçılığı suçundan Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından 2000/1556 Müzekkere numaralı yakalandı kaşeli kaydının mevcut olduğu, 

İş merkezi sahibi Sabri YURTSEVEN ve 1. derece yakınları hakkında istihbarı bilgi ile daha önceki tarihlerde meydana gelen herhangi bir olaya karıştıklarına dair Müdürlükleri arşiv kayıtlarında başkaca bir bilgi ve belge bulunmadığı, belirtilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğünün 18.01.2006 günlü bilgi notunda. Zağros İş Merkezinin Sahibi Sabri Yurtseven'in 07.07.2000 tarihinde Van'da 55 gr afyon maddesi satmak suçundan yakalandığı, Sabri'nin kardeşi Haşim YURTSEVEN ve akrabası Fevzi YURTSEVEN isimli şahıslarda, 21.09.2005 günü (iki patlama tarihi arasında) İstanbul'da 1020,527 Kg EROİN, 285 gr afyon, bir adet ruhsatsız tabanca ve bir adet sahte sürücü belgesinin ele geçirilmesi ile sonuçlanan uyuşturucu operasyonunda yakalandığı kaydının bulunduğu görülmüştür. 
Hakkâri İl Jandarma Komutanlığının 06 Şubat 2006 tarih İSTH: 0621-11- 
06/Ter.Oly.(426^ (700t sayılı yazısında: "Zağros İş Merkezine yapılan saldırılarda mağdur olan Sabri YURTSEVEN ve birinci derece yakınları hakkında herhangi bir bilgi mevcut değildir." bilgisine yer verildiği görülmüştür. 
Hakkâri Milletvekili Esat CANAN. Van Cumhuriyet Savcılığınca tanık olarak alınan ifadesinde: 

"Yüksekova ilçe merkezinde bulunan Zağros İş Merkezinde bir ay ara ile biri 
bombalama biri roket atar iki kez patlama meydana gelmiştir. İstihbarat raporlarına göre bu bina sahibinin PKK sempatizanı olan bir kişi ve kara para ile bu binayı yaptığına ilişkin raporlarda vardır. Babasının da daha önce yine jandarma tarafından alınarak kaybedildiği, öldürüldüğü bilinmekte ve bu davadan dolayı İnsan Haklan Mahkemesi Türkiye'yi mahkûm etmiştir. Böyle birisinin iş merkezine PKK.nın patlayıcı madde atması hiç kimseye mantıklı 
gelmemektedir. Kamuoyunda bu eylemlerinde devlet içerisine sızmış çeteler tarafından gerçekleştirildiği söylenmektedir." demektedir. 
Astsubay Özcan İLDENİZ'e ait olduğu düşünülen ajandanın. 5 Şubat günlü 
sayfasında: "Dersaneler hakkında bilgi, Çağlayan, Serhat" notunun yer aldığı görülmüştür. Komisyonumuzca bilgisine başvurulan; Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Sabri UZUN; 
"Bu iş hanında bir cemaata ait dershanenin örgütün hedefi olamayacağı, Cemaatlerden bir tanesi bir yeri dershane olarak mı kiralamış oraya saldın olmuş. Şimdi, cemaat ile örgütün savaşı gibi bir anlam taşıyor. Şimdiye kadar da ben buna tesadüf etmedim." şeklinde beyanda bulunurken, 

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Ayhan FALAKALI; 

"Bir olay daha var. Aslında iki tane olay daha var. Yüksekova'da yine Zağros İş 
-Merkezi diye bir-yer-var.
-Tabiî burdar biryandan benim yorumum, bir yandan da orada
duyduğum halk arasında söylenti şeklindeki şeyler de var. Zağros İş Merkezinin sahibinin örgüte maddî yardımda bulunduğunu iddia ediyorlar, söylüyorlar. Evet. Uyuşturucu ticaretinden şeyi olduğu söyleniyor şahsın. Bunun işyerine iki defa bomba atılmış. Bu da bir yere koyamadığım bir eylem. Bu eylem aynı yere iki defa yapılmış." şeklindeki beyanda bulunmuştur. 

Hakkâri Emniyet Müdürü Yaşar AĞDERE; 

"KOMİSYON UZMANI - Zagros İş Merkezi olayı, iki patlama... 
YAŞAR AĞDERE - Zagros İş Merkezinde birinci patlamanın esnaf sanatkârlar oda 
başkanının bulunduğu katta olduğu. O esnaf sanatkârlar oda başkam bir toplantıda söz almıştı, hatta ben de toplantıdaydım. O toplantıda, işte buradaki terör olaylarının insanların işsiz güçsüz olduklarından kaynaklandığı şeklinde bir de konuşma yapmıştı. Bu konuşma örgüt taraflından tepki çekti şeklinde bizim istihbarat kaynaklarımızdan gelen bilgiler böyleydi. Bunun karşılık olarak yapıldığı şeklinde örgüt tarafından böyle bir bilgi. 
KOMİSYON UZMANI - İlk bombalama mı, ikincisi değil?.. 
YAŞAR AĞDERE - İlk bombalama, ikincisi değil. İkincisinde bir roketti, bombalama değil, bir roket atmaydı ikincisi. 
KOMİSYON UZMANI - Dershaneyle ilgili bir konu var mı orada? 
YAŞAR AĞDERE - Bir dershane açılma şeyi vardı orayla ilgili, henüz açılmış değil. Onunla bir bağlantı kuramadık yalnız. 
BAŞKAN - Peki, bununla ilgili sizin kayıtlarınız?.. 
YAŞAR AĞDERE - Yok efendim. Yani, o dershaneyle ilgili, sadece bizim istihbarat bilgimize göre orada bir dershane açılmak isteniyormuş dendiler. 
KOMİSYON UZMANI - Yani, vazgeçme nedenlerini filan biliyor musunuz? 
YAŞAR AĞDERE - Bilmiyorum. Sonra, roket atmadan sonra vazgeçmişler galiba." biçiminde beyanda bulunmuştur. 
Hakkâri Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hüseyin KESKİNKILIÇ; 
    "Bunun yanında, yine Yüksekova'da Zagros İş Merkezi. Biliyorsunuz, Zagros, bizim Hakkâri bölgesinin Yüksekova bölümü örgütün ifadesiyle zagros eyaleti olarak adlandırılıyor, örgütün ifadesiyle, sözde, zagros olarak adlandırılıyor. Bu, Zagros İş Merkezine yapılan roketatarlı saldın da yine edindiğimiz istihbarı çalışmalarda -tabiî bunlar somut bilgiler değilüçüncü katında roketatarla saldın düzenlenmesi olayı da yine orada bir cemaat okulunun, cemaatin bir dershane açma girişimi olduğu yönünde birtakım istihbar! bilgiler edindik. Orada 
sanki bir bakıma örgüt-cemaat çatışması şeklinde birtakım duyumlar aldık;, yani, örgüt o bölgede cemaat yapılanması olarak adlandırdığımız, işte cemaatin uzantısı olarak dershane açılmasını istemiyor gibi birtakım istihbarı bilgiler edindik; çünkü, örgüt, bizim çocuklarımızı faşist yapacak, çocuklarımızı bunlar yetiştirirlerse kırsala adam gönderemeyeceğiz şeklinde, yine bu Zagros İş Merkezine düzenlenen saldırının da yine bende örgüt tarafından yapılmadığı ya da başka bir grup tarafından ya da kim tarafından yapıldıysa onu bilemiyorum, 
adını koyamıyorum, şüphe oluşturan eylemlerdi." yorumunda bulunmuştur. 

Yüksekova Belediye Başkanı M.Salih YILDIZ; 

"Zağros iş merkezi ve Çağlayan dershanesi orada dershane açmak istiyor. Tabiî, 
özellikle, o dershane açmak isteyen kesimlerin davranışlan, hareketleri, yaklaşımları, daha önce Silvan'da, Batman'da, yani ortaya çıkan süreçte, Hızbullah denilen kesimlerin halkın kafasında çağnşım yaptığı için buna tepkiyen oradaki halk istemiyordu bu dershaneyi kendilerine versinler ve adamlar o konuda bilmiyordu. Bunlar da dershaneyi almak istiyorlar ve bu arada vatandaş, halkın bu tepkisini anlayınca, üzerine aradan kısa bir süre geçti, adamın üçüncü katında 500 milyara yakın hasar görerek, duvarlar şöyle arkaya doğru atmıştı, koridor, çok güçlü bir bomba koyulmuş. Orada esnaf odası da var. Esnaf odası başkanı da biraz daha demokrat bir kişiliktir, Man Bey. Halk orada dedi, bu derin devlet dediğimiz, bunlarla birlikte bu bombayı bunlar koydular. Onun arkasında on gün geçmedi, dışarıdan aynı yeri roketle vurdular. Roket delmemişti, dışarıdan parçalamıştı. Bütün insanların bu dershaneden dolayı gelişiyor; yani, devletin rahatsızlığı 
değildir, ama derin devletin bunlarla işbirliğinin ortak rahatsızlığıdır. Bunu birileri yapıyor bunlarla birlikte, yani bu tepkiyi gösteriyor. Esnaf ve sanatkârlar odasının bu konuda bir basın açıklaması olmuştu. Buraya bombayı koyanlar şunlar bunlar, karanlık güçlerdir, derin devlettir, devleti sıkıntıya sokmak isteyen kesimlerdir ve özellikle o dershaneden de yola çıkarak, burayı vermedikleri için rahatsız olan o kesimlerin, yani bir pratiğidir. Böylece bir açıklaması vardır." biçiminde yorum yapmıştır. 

Yüksekova Emniyet Müdürü Ergin İŞLER; 

BAŞKAN - Peki, Zağros îş Merkezinin üçüncü katında patlama. 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - Daha sonra dördüncü katta patlama, ayni iş yerinin, roket saldın... 
BAŞKAN - Bu olayı anlatalım biraz. 
ERGİN İŞLER - Bu iki tane olayla da ilgili, yine aynı şekilde efendim, gerek üçüncü katma bırakılan düzenek ve gerekse dördüncü katına daha sonraki tarihte roket mermisi atılması, bu iki olayla ilgili de faillerini tespit edemedik sayın milletvekilim. 
BAŞKAN - Faillerini tespit edemedik de, niçin olmuş olabilir? 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - Aynı iş yerine iki saldın. 
BAŞKAN - Neden yani bu. 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - Yani, bu iş merkezinin sahibi ne işle uğraşır, ne 
yapar, neyle bağlantılı? 
BAŞKAN - Yani, perde arkasında olup biteni bilebiliyor muyuz? 
ERGİN İŞLER - Onunla ilgili net tespitlerimiz yok sayın milletvekilim; bu zamana 
kadar herhangi bir kanaatimiz oluşmadı efendim." Biçiminde bir diyalog gerçekleşmiştir. Yüksekova Emniyet Müdürlüğü TEM Büro Amiri S. Murat KARA; 
"S. MURAT KARA - Zagros'taki o patlamada zannediyorum 4 üncü katındaydı. 
Zaten biraz da İzmir'den Yüksekova'ya gittiniz zaman... 
BAŞKAN - 3 mü, 4 üncü kat mı; 2 tane patlama var orada. 
S. MURAT KARA - 4 üncü kattaki içeriye konulan bir bombaydı. Diğeri roketli 
saldırıydı. 
BAŞKAN - 4 üncü kattaki roketli? 
S. MURAT KARA - Katlarını tam olarak hatırlayamıyorum; ama, ikisi ayrı olaydı 
efendim. O dönemde biraz da işin şaşkınlığı; yani, İzmir'deki bizim çalışma ortamımız ve karşılaştığımız olaylarla Yüksekova tamamıyla farklı, çok çok ayrı. Onun bir şaşkınlığı vardı işin gerçeği. Ondan sonra yine Zagros'a bir süre sonra roketli bir saldın olmuştu. İkisinde de can kaybı olmadı işin tek güzel yanı. 
BAŞKAN - Zagros İş Merkezindeki patlamalar ayn ayrı tarihlerde? 
S. MURAT KARA - Doğrudur efendim. 
BAŞKAN - Nasıl değerlendiriyorsunuz siz bu olaylan? Kim yaptı, ne oldu, failleri 
veya niçin orada? 
S. MURAT KARA - Şimdi, onu örgütün daha çok oradaki insanlar üzerindeki belli 
bir korkuyu salmak üzere, orada üstünlüğünü göstermek için yaptıklan bir eylem diye değerlendiriyorum ben. Sadece o konular değil, diğer patlamalan da o şekilde değerlendiriyorum kendimce, 

Bizim tek isteğimiz orada vatandaşların bizim onların yanında olduğunu 
hissettirmekti. Biz onların yanında olduğumuzu hissettirmeye çalışıyoruz, örgüt de bizim zayıf olduğumuzu, onların daha güçlü olduğunu, işte bu şekilde onlar bu patlamalarla göstermeye çalışıyorlardı. Onların tarzı da bu zaten." 
Yüksekova Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Grup Amiri Orhan COŞKUN; 
BAŞKAN - Zagros İş Merkezine iki tane atılmış. Bir tanesi 15.9'da, bir tanesi de 
28.10.2005'te. Birisi roket, 28.10'da, ekim ayında atılan... 
ORHAN COŞKUN - Geçen yıl, benim bildiğim kadarıyla, bir tane roket olayı oldu. 
BAŞKAN - Rokete tek de, Zagros İş Merkezinin üçüncü katında bir patlama var. 
İkinci olayda, ekim ayındakinde de dördüncü katına roket... 
ORHAN COŞKUN - O sırada, o binanın, belki gece geç saat; ama, o sırada, o binanın üst katı insan dolu. Yani, oradaki bir gelenek var, geceleri, böyle, sahura kadar, oranın halkı, bir meşguliyet bulur, kâğıt oynar, tavla oynar, neyse, o tarz bir şeyler yapar. Sahurda eylerine* giderler, o sırada orası insan dolu. Dolayısıyla, ben, o bölgede faaliyet yürüten bir yasadışı örgütün, kendi bölge insanının olduğu bir yere roket atacağını, dedim ya,   anlamlandıramıyorum."   Zagros İş Merkezi Sahibi Sabri YURTSEVER'İN'in Avukatı Taba AYHAN; 
Komisyonumuzun Yüksekova'daki inceleme ve araştırmaları sırasında özetle; 
"1981 Yüksekova doğumlu olup, Ankara Hukuk Fakültesi mezunu olduğunu, bir 
senedir Yüksekova'da avukatlık yaptığını, ilk bombalamanın 15 Eylül günü saat 21.45 civarında gerçekleştiğini, İlk bombalamanın binanın üçüncü katında su borularının içinde olduğu kutunun içine bırakılan bir bomba olduğunu, bombanın türü olarak ses bombası olduğu söylendiğini, parça tesirli olsa, herhalde çok daha fazla zarar vereceğini; ama, o sese göre çok da fazla bir zarar meydana getirmediğini, Yapılan keşifte, bombanın menşei Ve türünün belirlenemediğini, önceden tehdit alınmadığını, Şemdinli olaylarıyla bağlantısı olabileceğini düşündüklerini, Çağlayan Dershanesinin binayı kiraladığını ancak kayıt v.s olmayınca sözleşmeyi karşılıklı feshettiklerini ve bundan bir av kadar sonra ilk patlamanın gerceklestiğinL bombalamanın bu işle alakası olmadığını düşündüğünü, Dershanenin öğrenci toplayamadığım, onların burada bu sene çalışamayacaklarını düşündüğünü, bina sahibinin ise kiramı alamayacağım diye düşündüğünü ve ayrıca halktan da dershaneye yönelik tepki olduğunu, 
Esnaf ve Sanatkarlar Odası Baykanı İrfan SARI'nın konuşmasından haberi 
olmadığım, Uzun zamandır, 1999 yılından beri Yüksekova'nın çok sakin olduğunu, gerçekten fazla bir olay gerçekleşmediğini, Şemdinli olaylarının, özellikle buradaki halkın kafasında çok fazla miktarda soru işareti oluşturduğunu, hatta, ondan sonra söylentiler çıktığını, işte, Şemdinli'de yakalanan arabanın içinde Zagros Centerin ve Yüksekova'daki diğer yerlerin krokileri çıkmış diye bilgiler geldiğini, bunları düşündükleri zaman, bu Şemdinli olayıyla bir 
bağlantısı olduğunu düşündüklerini, ama, kesin bir şey de söyleyemediklerini, Yüksekova'da bu sene hemen hemen gözde olan tüm yerlere veyahut da göz önünde olan tüm yerlere bir saldın olduğunu, yani, özel olarak bir kişiye yönelik bir saldın olmadığını, özel olarak bu bina sahibine yönelik bir saldın olmadığını, iki tanesinin aynı bina olması, belki de o binanın en gözde olan yer olmasından kaynaklanabileceğini, Uyuşturucu trafiğiyle bağlantısı bina sahibinin kendisinin olmadığını, ancak, bir tane yeğenlerinin yıllar önce aileden aynlmış bir 
tanesinin, geçenlerde İstanbul'da yakalandığını, belki amcasının torunu gibi bir şey olup; ama, yeğen dendiğini, bu yakalamanın ilk bombalı saldından sonra olduğunu Zagros İş Merkezi Sahibi olan Sabri Yurtsever'in uyuşturucu nedeniyle gözaltına alınmadığını"; 

9. CU BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder