23 Şubat 2019 Cumartesi

HAKKARİ İLİNİN GENEL DURUMU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE VE HAKKARİ'DE MEYDANA GELEN TERÖR OLAYLARI BÖLÜM 21

HAKKARİ İLİNİN GENEL DURUMU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE VE HAKKARİ'DE MEYDANA GELEN TERÖR OLAYLARI BÖLÜM 21



Her ne kadar DEHAP teşkilatının üstlendiği bu faaliyetleri önlemeye yönelik eylemlerin terör örgütü mantığına uymadığı ifade edilsede; örgütün politikasına uyulmaması, sözde vergi alınamaması gibi nedenlerle yandaşlarının hayatına ve malına ciddi zararlar vermeden, korkutma ve uyan amaçlı bir eylem tarzı geliştirmesi yaşanan gerçekler arasındadır. 

Ancak, her örgütün dayandığı az veya çok, kuvvetli veya zayıf bir tabanı vardır. Bu taban ona hayatiyet sağlar. Taban üzerinde bazen şiddetli baskıda uygulanır. Son kertede bu tabanı kaybetmek, örgütün yaşam damarının kuruduğuna işaret eder. Olay yeri bulgulan üzerinde her hangi bir patlayıcı madde kalıntısına rastlanmadığı, ancak anahtar sistemi olarak tespit edilen elektronik masa saatinin daha önce bu bölgede meydana gelen bomba olaylannda, PKK (KONGRA-GEL) terör örgütü tarafından kullanıldığından eylemin bu örgüt tarafindan gerçekleştirilmiş olabileceği belirtilmiştir. 
Hakkari İl Jandarma Komutanlığınca 31.08.2005 tarihinde yani incelenen olaydan iki gün önce (2) Astsubay ile (1) Uzman Çavuşun Yüksekova ilçesine istihbarat personeli görevlendirildiği görülmektedir. Anılan görevlilerin Yüksekova İlçesinde görevlendirilme nedenleri ve görevin mahiyeti öğrenilememiştir. Bizatihi bu görevlendirmelerden hareketle, anılan eylemle ilişki kurulmasını gerektirecek bir nedensellik bağı tesis edilmesi hukuken 
mümkün değildir. Böyle bir ilintiyi açığa vuran bir emareye de rastlanılmamıştır. 

Belirtilen nedenlerle, Yüksekova İlçe merkezinde Van Erciş Seyahat Otobüs 
Firmasına ait otobüsün altına bomba konularak patlatdması eyleminin, ilgili bolümde belirtilen veriler değerlendirildiğinde, söz konusu eylemin hangi kişi veya kişilerce, nasıl bir yapılanmayla, hangi amaçlarla işlenmiş olabileceğine dair somut bilgi ve belgeye ulaşılmamıştır. 

2-15.09.2005 tarihinde ZaSros İs Merkezinin 3. katanda patlama ve 28.10.2005 tarihinde avnı is merkezinin 5. katma roketli saldırı; 

a) 15/09/2005 günü Saat 21:45 sıralarında Yüksekova ilçesi Güngör Mahallesi Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan Hakkari ili Yüksekova ilçesinde Sabri YURTSEVEN'e ait Zağros İş Merkezinin üçüncü katında patlama meydana gelmiş, patlamanın meydana geldiği kat ile diğer katlarda bulunan iş yerlerinde maddi hasar meydana gelmiştir. Komisyonumuzca, Yüksekova İlçesinde söz konusu işyerinin sahibi Sabri YURTSEVEN'in bilgisine başvurulmak istenmiş, belirtilen şahıs bir yakının hasta olduğundan bahisle, Komisyonumuzun bu davetine icabet etmemiştir. Yine anılan işyerinde meydana gelen patlama ile söz konusu binada yer kiralayan, bir dini cemaate yakınlığı olduğu ileri sürülen Çağlayan Dershanesi arasında bir ilinti olup olmadığını belirlemek amacıyla, söz konusu dershane yetkilerinden bilgi alınmak istenmiş, ancak ilgili dershane sorumlululan da, 
Komisyonumuzun bu talebine olumlu karşılık vermemişlerdir.

İrfan SARI, Mülkiye Müfettişlerince 23.11.2005 tarihinde tanık olarak 
ifadesinde; 

"Ben 1999 yılından itibaren Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevini 
yürütüyorum. Oda Başkanlığımıza ait idare binası Zagros İş Merkezinin 4. katındadır. Sözünü ettiğimiz bina yakın tarihte bir kez bombalandı ve bir kez de rokettendi. Bomba Başkanlığımızın bulunduğu katta ve hemen iş yerimizin kapışma 2 metre mesafede patlamıştır. Patlama saati itibariyle biz oda seçimleri üzerinde çalıştığımız için işyerimizde bulunmaktaydık. Saat 21.45 te patlayan bomba şayet o saat itibariyle bizden başka açık büro bulunmayan 4. kat yerine başka katlarda patlamış olsa idi can zaiyatına sebep verebilirdi. 
Çünkü özellikle 3. katda birkaç tane cafe faaliyette olup, o saatlerde bu yerlerde onlarca insan bulunmakta idi. Vatandaş arasında Zagros iş merkezine yönelik bu saldırılar konusunda özellikle güvenlik kuvvetlerinin suçlandığını ifade etmek isterim. Bu patlamaların güvenlik kuvvetleri eliyle yapıldığına ilişkin kanaatin pekişmesinde Zagros adının menşei olan dağ ve terör örgütünün eyalet yapılanmasında bir eyaletin adının olmasının etkili olduğunu düşünüyorum. Bizim oda seçimlerimizin bu bombalama ile alakası olduğunu düşünüyorum. 
Bana sorduğunuz Nehil isimli bir dershane kurulma teşebbüsü oldu. Bu teşebbüsün arka planında bölgemizde Çağlayan dershanesi grubu vardı. Bu grup Fetullah hoca cemaatinden oluşuyordu. O günlerde bu kişiler Zagros iş merkezinde bir dershane açma teşebbüsünde bulundular. Bu teşebbüs sözlü mutabakat noktasına kadar vardı. Ancak DEHAP ilçe teşkilatı bu dershanenin açılmaması için 3 kez basın açıklaması yapmak üzere şehir merkezine gelirken Zagros iş merkezi önünde durarak esnafı ya da Zagros iş merkezi yönetimim yuhaladılar. Bu durum bizi kaygılandırdı. Çünkü aramızda geçen görüşmelerde bu gösterilerle dershane arasında bir bağ olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle biz iş merkezinin sahipleriyle görüştük ve dershanenin kurulmasına izin vermemelerini istirham ettik. Çünkü muhtemelen dershane açılmasından sonra bazı kanun dışı hadiselerin çıkabileceğini değerlendirdik. Bu tartışmalar Zagros iş merkezini bombalama tarihinden yaklaşık 1 ay öncedir." 
Yüksekova İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin DOĞAN, Mülkiye 
Müfettişlerince 23.11.2005 tarihinde tanık olarak alman ifadesinde; 
"Bir ara Zagros iş merkezinin üst kafanda "Fetullah Hoca Cemaati" olarak tanınan bir grup Nehil isminde bir dershane açması konusu gündemde idi. Ancak sanıyorum ve vatandaştan da duyuyorum ki, DEHAP'lılann istemediği konuşuldu. Mesele böylece kapandı. Bombaların patlama tarihi bu konunun kapanmasından sonraki tarihe tesadüf etmektedir." 

Belirtir biçimde beyanda bulunmuşlardın. Komisyonumuzca mahallinde bilgisine başvurulanlar, bahse konu işyerinde Çağlayan Dershanesi'nin yer kiraladığı, öğrenci kaydına başladığı, ancak yeterli öğrenci kaydı yapamadıkları, eski DEHAP İlçe Teşkilatına mensup bazı kişilerce düzenlenen basın bildirisi sırasında işyeri önünden geçilirken, kendilerince bu dershanenin zararlı buldukları bir 
ideolojiyi yayabilecekleri gerekçesi ile tepki gösterdikleri hususunu dile getirmişlerdir. Daha sonra anılan dershane ile işyeri sahibi arasında, dershanenin yeterli sayıda öğrenci toplayamaması gibi bazı nedenlerle kira anlaşmasının karşlılıklı fesh edildiği ileri sürülüyorsa da, anlaşmanın fesh nedeninin kesin gerekçesini öğrenmek mümkün olamamıştır. Ancak söz 
konusu işyerinin 3. katında meydana gelen patlama, değinilen Dershane ile işyeri sahibi arasındaki kira sözleşemesinin feshinden yaklaşık 20-30 gün sonra meydana gelmiştir. Bir başka deyişle, patlama ile o işyerinde kiracı olarak bulunan dershanenin varlığı arasında bir ilinti bulunmadığı düşünülmektedir. Zira, belirtildiği gibi patlamadan 20-30 gün önce aktarılan dershanenin anlaşmayı fesh ederek binayı boşattığı değerlendirilmektedir. 

Anılan eylemde kullanılan bomba ile ilgili olarak; "Bombanın basınç etkili olduğu", "olay yerinden toplanan deliller arasında el yapısı veya fabrika imali patlayıcı madde düzeneğine ait her hangi bir parça bulunmadığından dolayı patlama olayına ne tür bir düzeneğin sebebiyet verdiğini kesin olarak tespit edebilmenin mümkün olamayacağı,ancak patlamanın oluş şekli ile Zağros İş Merkezinde meydana gelen hasarın biçimi ve gönderilen deliller üzerinde TNT ihtiva eden patlayıcı madde artığı tespit edildiği" belirtilmektedir. 

Astsubay Özcan İLDENİZ'e ait olduğu düşünülen ajandanın. 5 Şubat günlü 
sayfasında; "Dersaneler hakkında bilgi, Çağlayan, Serhat" notunun yer aldığı görülmüştür. Hakkâri İl Jandarma Komutanlığı'nca Zağros İş merkezinin bombalandığı 15.09.2005 günü öncesinde 14.09.2005 günü ve sonrası 17.09.2005 tarihinde, J.Astsubay Özcan İldeniz'in Yüksekova ilçesine görevlendirildiği anlaşılmaktadır. Anılan görevlilerin Yüksekova İlçesinde görevlendirilme nedenleri ve görevin mahiyeti öğrenilememiştir. Bizatihi bu görevlendirmelerden yola çıkılarak, anılan eylemle ilişki kurulmasını gerektirecek bir nedensellik bağı tesis edilmesi hukuken mümkün değildir. 

Belirtilen eylemin işlenişinde bir sorumlulukları olduğuna ilişkin emarede yoktur. Aktarılan bilgilerden, söz konusu işyerinde bomba patlatüması eyleminin, söz konusu eylemin hangi kişi veya kişilerce, nasıl bir yapılanmayla, hangi amaçlarla işlenmiş olabileceğine dair somut bilgi ve belgeye ulaşdmamiştır. 

b)28/10/2005 günü saat 01:45 sıralarında Yüksekova ilçesi Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan ZAĞROS İŞ MERKEZİ adlı iş merkezinin 5. katına iş merkezini cepheden gören sokak içerisinden 5. kata paralel bir şekilde RPG-7 roketli saldın sonucu roketatar mermisinin iş merkezinin 5. kat penceresinin alt kısmındaki 85 cm'lik duvar kısmına isabet etmiş, binada maddi hasar meydana gelmiştir. Zağros İş Merkezinin sahibi Sabri YURTSEVEN'dir. Sabri YURTSEVEN'in bölgede uyuşturucu işi yaptığı, PKK sempatizanı olarak bilindiği, örgüte maddi yardımda bulunduğu söylenmektedir. 2000 yılında Yüksekova İlçe Jandarma Komutanlığınca uyuşturucu madde kaçakçılığından yakalandığı belirtilmektedir. Örgütle aralarında bir sorun olduğuna ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır. 
Komisyonumuzca dinlenen bazı kamu görevlileri ise, anılan iş merkezine yapılan 
saldırıların, iş merkezinin sahibinin niteliğini, eylemin işlendiği saatin sahur zamanı olmasını, o saatlerde bölgede sahura kadar genelde yatılmadan muhtelif mahallerde beklenmesi, bu nedenle iş merkezinde belli bir kalabalığın bulunması hususlarını göz önüne alarak, eylemin şüphe arzettiğini dile getirmektedirler. 

Yüksekova İlçesi Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Selahattin DOĞAN, 
Mülkiye Müfettişlerince 23.11.2005 tarihinde tanık olarak alman ifadesinde; 
"Zağros iş merkezi sahibi de daha önce çok varlıklı biri değilken, şimdilerde milyon dolarlarla ifade edilen servete sahiptir. Burası birkaç kez bombalanmışsa dikkatin yalnızca terör örgütüne değil, aynı zamanda büyük mafya guruplarına da çevrilmesi gerekir." 
21.Sınır Tugay Komutanlığı 1. Jan. Özel Harekat İdari İşler Astsb. Mehmet ALTUNER, Van Cumhuriyet Savcısınca alınan 23.01.2006 tarihli ifadesinde; 
"Bana bahsettiğiniz RPG-7 roketatar isimli silah bizim Silahlı Kuvvetlerimizin 
envanter kayıtlarında vardır ve halen kullanmaktayız. Ayrıca terör örgütü PKK da kullanılmaktadır. Bunlarla ilgili 2005 yılında yine Komutanlığımız tarafından terör örgütüne ait bir çok mühimmat bulundu." 
Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğü Bomba İmha Uzmanı Ahmet GÜVEN, 
Mülkiye Müfettişlerince 23.11.2005 tarihinde alınan ifadesinde; 
"Zağros iş merkezinde 28.10.2005 tarihinde 01.45'te patlayan RPG-7 roketi için bir teferruat bilgiyi arzetmek istiyorum. Olay yerine gittiğimde binaya roket atılmış izlenimi elde ettiğim hâlde kuyruk parçasını bir türlü bulamadık. Bina girişindeki sundurma üzerinde bir arama yapma ihtiyacı duyduk. Bina sahiplerinden birinin oğlu olduğu söylenen kişi getirdiğimiz itfaiye merdivenine çıkarken bana sundurma biraz zayıf önce ben çıkayım dedi. 
Bu teklif bana önce çok makul geldi ve kabul ettim ve kendisinin sundurmayı öncelikle çıkmasına izin verdim. Peşinden gittiğimde sundurmada ben her hangi bir parçaya rastlamadım. Ancak aşağıdaki polis memuru arkadaşımızın uyarısı ile şahsın ceketinin altına bir şeyler sakladığını anladık. Şahsın ceketinin altından RPG-7'nin kuvruk(pervane) kısmı çıktı. Bu şahsa herhangi bir adli işlem yapılıp yapılmadığını bilmiyorum." 
Şeklindeki ifaden dikkat çekici bulunmuştur. 
Eylemde kullanılan roketin; ilgili Kriminal birimince, RPG serisi roketatar silahı ile atılan, orijinali eski S.S.C.B. ve eski Varşova Paktı ülkelerince fabrikasyon olarak askeri maksatla üretilen menşei tespit edilemeyen, PG serisi A/P (anti tank) roket mühimmatların da kullanılan silahtan atılmış olan roket olduğu tespit edilmiştir. 
27.10.2005 günü saat 16.00 sıralarında Hakkâri-Şemdinli-Alan Köyü-Alan Deresi Bölgesinde yapılan operasyonda bir sığınak içerisinde 11 adet kaleşnikov P.Tf, 3 adet el bombası, 4 adet fünye,l adet roketatar, 1 adet parçalanmış, 5 adet sağlam roketatar mühimmatı, 2 adet roketatar sevk fişeği, 2 takım terörist elbisesi ele geçirildiği soruşturma dosyasında ifade edilirken, Özcan ÎLDENİZ'e ait olduğu düşünülen Ajanda da avnı olaya ilişkin olarak: "03 Ağustos Salı sayfasında". "Zeydan ERÇELİK Gaziantep Cezaevinde eroinden taşıyıcı olarak tutuklu olan Tacettin YAVUZ bilgisi ile; Şemdinli İlçesi Alan Deresi Mevkiinde (70-25) koordinatlarında 200 m kayalıkta, 11 Kaleşnikof p. tüf.,1 Roketatar, 5 
roketatar mermisi , 2 RPG-7. 3 El bombası, 4 Fünye (El bombası için), 2 Mayın, 2 T. Ö. elbisesi" notunun yer aldığı görülmektedir. 
27.10.2005 tarihinde, muhtemelen yukarda belirtilen operasyonel faaliyette 
bulunmak üzere Şemdinli ilçesinde görevlendirilen ve bu çalışmasından dolayı Hakkari İl Jandarma Komutanı Erhan KUBAT tarafmdan 22.11.2005 tarihinde takdirname ile ödüllendirilen Özcan ÎLDENİZ'in ajanda notunda yer alan (2 RPG-7 )bilgisi, olaya ilişkin Jandarma Genel Komutanlığı resmi yazısı ve soruşturma dosyasında yer almamaktadır. Anılan roketin, 27.10.2005 günü yapılan bu operasyondan bir gün sonra yani, 28/10/2005 günü saat 01:45 sıraIannda,Yüksekova İlçesi Cengiz Topel Caddesi üzerinde bulunan ZAĞROS İŞ MERKEZİ adlı iş merkezinin 5. katma roketli saldırıda kullanılan Emniyetin bazı kayıtlanma göre RPG-7, JGK Van Bölge Kriminal Laboratuarı Ekspertiz raporunda ise, RPG serisi roketatar silahı ile atılan, orijinali eski S.S.C.B. ve eski Varşova Paktı ülkelerince fabrikasyon olarak askeri maksatla üretilen menşei tespit edilemeyen, PG serisi A/P (antitank) roket mühimmatlarında kullanılan 
silahtan atılmış olan roket ile ilişkili olabileceği, Veysel ATEŞ'in Mülkiye 
Müfettişlerince alınan 27.11.2005 günlü ifadesinde; "Bekaa vadisinde 1990 yılını 1991 yılına bağlayan kış aylarında örgütsel eğitim aldım. Bu sürede roket atar kullanımını öğrendim." şeklinde roket atar kullanımını öğrendiğini içeren beyanı da, RPG-7 silahının bu olayda kullanılabileceğine ilişkin bir şüphe duyulmasına neden olmuştur. Hakkari İl Jandarma Komutanlığınca 31.10.2005 tarihinde yani olaydan üç gün sonra, istihbarat personeli olan (2) Astsubay ile (1) Uzman Çavuşun Yüksekova İlçesinde görevlendirildiği incelenmiştir. 
Belirtilen bilgiler yan yana getirildiğinde, incelenen olayla, aktarılan diğer 
hususların ilişkisinin bir tesadüf obuası da gözden uzak tutulmamalıdır. Zira, Hakkari ti Jandarma Komutanlığınca Özcan İldeniz'in ne olaya yakın bir tarihte, ne olay tarihinde, Yüksekova İlçesinde görevlendirilmediği, 31.10.2005 tarihinde yani olaydan üç gün sonra, istihbarat personeli olan (2) Astsubay ile (1) Uzman Çavuşun Yüksekova İlçesinde görevlendirildiği incelenmiştir. Olayda kullanılan roketatar silahın kesin olarak RPG-7 olduğuna ilişkin bir kayıtta söz konusu değildir. Kaldı ki, yukarda belirtilen görevlileri bu eylemle ilintili kılabilecek maddi bir delil, tanık beyanı gibi bir bulgu ve belgeye ulaşılamamıştır. 
Ancak, Komisyonumuz, yetkili makamların bu noktaya dikkatini çekmek, bu 
şüphenin izalesini sağlamak amacıyla belirtilen hususları dile getirmeyi görev addetmiştir. 

3-20.10.2005 tarihinde Huzur Et Lokantası önünde patlama: 

20.10.2005 günü saat 04.30 sıralarında Yüksekova ilçesi Yeşildere Mahallesi Nedim Zeydan Caddesi üzerinde bulunan Ferzinde YOLMAZ isimli şahsa ait Huzur Lokantası isimli işyeri önünde patlama sonucunda çevrede bulunan bina, işyeri ve araçlarda maddi hasar meydana gelmiş herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmamıştır. Ferzinde YILMAZ'ın, PKK terör örgütüne yardım yataklık yapmak ve örgütsel faaliyetlerde bulunmak, bir cenaze demi sırasında bölücü örgüt adına slogan atmak suçundan göz altına alındığı, örgüte 500 dolar yardım yaptığı, bir kardeşinin PKK terör örgütü üyesi olduğuna ilişkin ilgili birimlerde kaydı, DEHAP Yüksekova İlçesi teşkilatında görev yaptığı, daha önceki dönemde aynı partiden Belediye Meclis Üyeliği ve Belediye Başkan Vekilliği yaptığı bilgisi bulunmaktadır. Ferzinde YILMAZ'ın daha önce örgüte 500 dolar yardım yaptığı iddiası bir ifade de ileri sürülmektedir. Bu yardımı baskı ile mi, gönüllü mü yaptığına dair bir ip ucu yoktur. 

İncelenen bombalama eyleminin örgüt tarafindan, Ferzinde YILMAZ'dan sözde vergi istendiği, bu şahsın da vermediği, bu nedenle hem kendisine hem de diğer esnafa gözdağı vermek amacıyla işlendiğine ilişkin bir bilgi ve belge söz konusu değildir. Kardeşi örgüt üyesi olan bahse konu şahsın örgütle arasında ihtilaf olduğuna yönelik bir bulgu da ortaya konulamamıştır. Komisyonumuzca bilgisine başvurulan bazı kamu görevlilerince, nitelikleri belirtildiği şekilde olan anılan şahsın işyeri önünde yapılan bombalama eylemi şüphe ile karşılanmıştır. 
PKK terör örgütünün bu tür eylemleri, hem kendi yandaşlarının, hem de güvenlik kuvvetlerinin kafasını karıştırmak, halkı güvenlik kuvvetlerine karşı kışkırtmak ve ayaklandırmak şeklinde, sivil itaatsizlik stratejisi kapsamında yapabileceği değerlendirmesi de gözden uzak tutulmamalıdır. 

Yüksekova Belediye Başkanı M.Salih YILDIZ, Komisyonumuza, Huzur Et Lokantası Sahibi Ferzinde YILMAZ ve onun iş yeri önüne atılan bomba konusunda bilgi verirken; 

Ferzinde YILMAZ'ı kasdederek, "...hatta bu konuda son zamanlarda kaygılandığım, takip edildiklerini, iste cok garip araçların orada olduğunu...O gece, karşıdaki avantaj denilen verin orası lojmandır, en azından 30-40 dairedir. Burası yüzde 90'i uzatmalıların oturduğu bir verdir. L tipindedir cadde, her peçe oradakilerin aradan orada park halindeyken, o gece hiçbir tane araç olmuyor." biçimindeki beyanı ile, patlama öncesi askeri personelin olayın olacağını 
daha önceden öğrendiklerini ve konutları önündeki park yerinden araçlarını olay öncesi uzaklaştırdıklarım ima etmektedir. Komisyonumuzca alman beyanında Ferzinde YILMAZ da aynı olguya dikkat çekmektedir. 

16.09.2005 günü saat 01.00 sıralarında Hakkâri-Şemdinli-Günyazı-Tanyolu 
Mezrası-Mezar Gediği mevkiinde icra edilen pusu faaliyeti esnasında, pusu bölgesine yaklaşan teröristler ile çıkan çatışmada kimliği tespit edilemeyen I terörist, 3 adet 82 mm.lik havan mühimmatı, 1 adet Rus yapımı el bombası ile birlikte ölü olarak ele geçirilmiştir. 

Van Cumhuriyet Başsavcılığının 2005/867 sor. sayılı dosyasında mevcut olan "Olay yeri tespit tutanağı ve Malzeme tespit ve teslim tutanağY'nda aynca; 50 gr Plastik Patlayıcı, 4 adet kaleşnikof şarjörü, 127 adet Kaleşnikof piyade tüfeği mermisi, ucuna kablo bağlı 4 adet büyük pil, 1 adet ateşleme manyetonun da bazı kişisel eşyalarla birlikte ele geçirildiği belirtilmektedir. 
Başbakanlık Milli İstihbarat Müsteşarlığı'nın Komisyonumuza yazdığı 19.12.2005 
gün ve 30350 sayılı yazısında İse; anılan olay kapsamında **3 kg C4 plastik patlayıcı*1 ve el bombası ile bomba düzeneklerinin de ele geçtiği belirtilmiştir. 
Belirtilen olayla ilgili olarak MİT Raporunda " 3 kg C-4 plastik patlayıcı" ele geçtiği belirtildiği halde, Komisyonumuza Jandarma Genel Komutanlığınca gönderilen yazıda bu bilgi yer almamaktadır. 

Huzur Et Lokantasının önünde 20.10.2005 günü patlayan bombanın de plastik 
patlayıcı olduğu Hakkari İl Emniyet Müdürü tarafından ifade edilmiştir. Huzur 
Lokantası önünde meydana gelen patlayan bomba ile ilgili olarak, Van Jandarma Bölge Kriminal Amirliğinin 30.12.005 gün ve HRK: 3760-3453-05/3757 sayılı Expertiz Raporunda söz konusu patlayıcının RDX ihtiva ettiği belirtilmiştir. 
Huzur Lokantası önünde patlayan bombanm; "El yapımı basınç etkili anahtar sistemi belli olmayan", "RDX ihtiva" eden nitelikte "plastik patlayıcı" bir bomba olduğu belirtilmektedir. RDX ihtiva eden pek çok patlayıcının PKK terör örgütü tarafından bir çok eylemde kullanıldığı da bilinmektedir. Yüksekova İlçe merkezinde gerek incelenen olay öncesi, gerek sonrasında meydana gelen bazı bombalama eylemlerinde RDX patlayıcı kullanılmıştır. PKK terör örgütünce işlenmesinde şüphe bulunmayan; Yüksekova Üçe merkezinde 02.10.2005 günü saat 22:00 sıralarında İkiz Binalar olarak bilinen apartmanın arka tarafında meydana gelen bir patlamaya ait bulgularda RDX artığına rastlanılması, yine 
24.10.2005 günü saat:23.30 sıralarında Askerlik Şubesi nöbet kulübesi altında patlayan bombanm anahtar sistemi tespit edilemeyen parça ve basmç etkili RDX ihtiva eden bomba olması bu duruma uygun örneklerdir. 
Komisyonumuzca, şüpheli olaylar kategorisinde mütalaa edilen incelenen eylemde, 16.09.2005 günü yapılan operasyonda ele geçen mühimmat ve malzeme arasında MİT raporunda yer aldığı halde, Jandarma Genel Komutanlığı yazısında "3 kg C4 plastik patlayıcı" bilgisinin belirtilmemesi nedeniyle bu patlayıcının kayıtlara alınmadan bazı olaylarda kullanılabileceği kuşkusunu tevlit etmesi ile 20.10.2005 tarihinde anılan işyeri önünde patlayan bombanın da plastik patlayıcı olması olgusu arasında doğrudan bir ilinti kurulamamaktadır. Böyle bir olasılığın, yetkili organlarca göz önünde bulundurulması 
yerinde olacaktır. 

Hakkari İl Jandarma Komutanlığı 'nca 20.10.2005 tarihinde yani olay günü istihbarat personeli (1) Astsubay ile (2) Uzman Çavuş'un Yüksekova İlçesinde görevlendirildiği göze çarpmaktadır. Anılan görevlilerin Yüksekova İlçesinde görevlendirilme nedenleri ve görevin mahiyeti öğrenilememiştir. Bahse konu olay 20.10.2005 günü saat sabah 04.30 sularında meydana gelmiştir. Anılan görevlilerin Yüksekova İlçesine muhtemelen aynı gün olay saatinden sonra geldikleri düşünülmektedir. Zira, bahse konu olayın öğrenilmesinden sonra 
olayla ilgili bazı değerlendirmeler yapmak üzere olay mahalline görevlendirilmeleri kuvvetle muhtemeldir. Bizatihi bu görevlendirmelerden yola çıkılarak, anılan eylemle ilişki kurulmasını gerektirecek bir nedensellik bağı tesis edilmesi hukuken mümkün değildir. 

Belirtilen eylemin işlenişinde bir sorumlulukları olduğuna ilişkin emarede yoktur. 

Aktarılan bilgilerden, Yüksekova İlçesinde Ferzinde YILMAZ isimli şahsa ait 
Huzur Et Lokantası önünde bomba patlatüması eyleminin, tüm veriler birlikte 
değerlendirildiğinde, söz konusu eylemin hangi kişi veya kişilerce, nasıl bir 
yapılanmayla, hangi amaçlarla işlenmiş olabileceğine dair somut bilgi ve belgeye ulaşılmamıştır. 

22. Cİ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder