24 Şubat 2019 Pazar

ŞEMDİNLİDE UMUT KİTABEVİNDE MEYDANA GELEN PATLAMA OLAYI. BÖLÜM 23

ŞEMDİNLİDE UMUT KİTABEVİNDE MEYDANA GELEN PATLAMA OLAYI. BÖLÜM 23


Haber Elemanlığı Sistemi: 

Jandarma teşkilatının "haber elemanı" sistemi ile çalıştığı, bu konuyla ilgili bir 
yönergenin yürürlükte olduğu, haber elemanı olarak seçilen kişilerde belli bazı özellikler yanında suç işlemiş veya işlemeye meyilli kişiler olmasına da dikkat edildiği, bu çerçevede sadece Pişmanlık Yasası veya Topluma Kazandırma Yasasından yararlanan kişilerden oluşmuş bir sistemin olmadığı, ancak durumu uygun olan bu kişilerden de haber elemanı olarak yararlanıldığı anlaşılmaktadır. 

"Haber elemanı" olarak kullanılan kişilerin resmi güvenlik görevlileri ile birlikte resmi araçla görevlere gitmeleri, operasyonlara katılmaları konusuna değinilmediği görülmektedir. Eğer haber elemanlarından sadece haber maksatlı olarak yararlanılıyor ise dış görevlere bu kişilerle birlikte gidilmesinin mantıklı bir izahının da olması gerekmektedir. Şemdinli olayında Seferi YILMAZ ile ilgili olarak daha önceden elde edilen bilgi ve belgelerin adli makamlara teslim edilmesi için gidildiği söylenen bir görevde haber elemanı olarak kullanılan 
bir kişinin de ekipte yer almasına gerek olmadığı değerlendirilmektedir. 
Güvenlik hizmeti Devletin asli fonksiyonlarının başında gelmektedir. Dolayısıyla bu hizmetin kamu kurum ve kuruluşları tarafından, kamu görevlileri eliyle yürütülmesi esastır. Özellikle terörle mücadele konusunda bu husus daha bir önem kazanmaktadır. Belli bir yöredeki insanlara silah ve cephane vererek kendilerini korumaları veya Devletin resmi güvenlik güçlerine yardımcı olmaları şeklindeki bir yöntem olağanüstü dönemlerde, geçici olarak başvurulacak bir yöntem olmaktan öte götürülmemelidir. 
Bir şekilde teröre ve suç örgütlerine bulaşmış vatandaşlarımızın pişman olmaları ve topluma tekrar kazandırılmaları amacıyla yapılan yasal düzenlemelerden yararlanan insanlar da mevcut bilgilerinden terörle mücadele kapsamında yararlandıktan sonra hiçbir şekilde güvenlik hizmetlerinde isteğe bağlı veya zorunlu olarak kullanılmamalı, bu kişilerin kendi yörelerinde, bu mümkün olmazsa ülkemizin başka yörelerinde yine Devlet desteği sağlanmak 
suretiyle toplumun sıradan bir ferdi olarak yaşamını sürdürmesine ilişkin yöntemler geliştirilmelidir..." 

Hakkâri İl Jandarma Komutanı Erhan KUBAT. Komisyonumuzca alınan beyanında Vevsel Ateş ve haber elemanı konusunda sunlan belirtmiştir: 
"BAŞKAN - Şimdi, sizin yazdığınız yazıdan ben şunu anladım; yani, bu Ali Kaya ile Özcan İldeniz, Veysel Ateş de o şeyin içine dahil miydi? 
ERHAN KUBAT - Veysel Ateş görevlendirmeye dahil değildi Sayın Başkanım. O bir haber elemanıdır, bizim kayıtlı haber elemanımız. Personel, onunla ilgili, başka haber elemanlarıyla ilgili göreve gittiği zaman görüşür, bilgi alır. 
BAŞKAN - O sizin bilginizin dışında. 
ERHAN KUBAT - Personelimizin hangi haber elemanıyla görüşeceğini biz bilmeyiz. 
BAŞKAN - Şimdi, bu Veysel Ateş haber elemanı; onunla bir ara demiş ki, artık 
bizimle ilgisi yok, irtibatı da kesildi. Bize gelen yazılarda öyle de bir cümle var. Yani, 3.8.2005 tarihinde. 
ERHAN KUBAT- Şimdi, şöyle arz edeyim size bunu... 
BAŞKAN - Yani, öğrenmek istediğim, üst komutan olarak, siz, görevli olan o 
kişilerin, somut olayımızda, Ali Kaya ile Özcan İldeniz'in haber elemanı olarak kullanılmaları sizin bilginizin dışında mı oluyor? 
ERHAN KUBAT - Yani, bir İl Jandarma Komutanı olarak, kayıtlı haber elemanlarını bilmemiz mümkün değil. İstihbarat şube müdürü bilebilir; ama, esas haber kaynağına inecek kişiler bilir. Mesela, diyelim ki, il merkezde, Çukurca'da görüşüldü. Beri, görevlendirme yazısı çıkarırım, gider orada haber kaynağıyla, haber elemanıyla, kayıtlı haber elemanıyla görüşür, onun sonucunu getirir, toplantı sonucunu arz eder istihbarat şube müdürüne, bir sürü 
yerden bilgiler gelir, haberdir bunların hepsi, bunların hepsi değerlendirilir, istihbarat şekline çevrilir.
BAŞKAN - O zaman, şöyle bir sonuç çıkarabilir miyiz; yani, bir de, üst komutanların bilebileceği yasal haber elemanı... Hatta, bunun için de bir mevzuat da var galiba. Bunun dışında da, istihbarı faaliyette bulunacak olan kişilerin kullanacağı haber elemanları diye ikiye ayırabilir miyiz bunu? 
ERHAN KUBAT - Sayın Başkan, böyle bir ayırım... Yani, ben sizin belirttiğiniz 
hususu tam olarak anlayamadım. Bakın, şimdi, haber elemanlarını alma şeklimiz, bizim, bir, mesela görüşülen kişidir, ajandır, muhbir dir. Yani, statülerine göre. Yani, biz bunu, bizim önergemize göre yaparız. Yani, il jandarma komutanlığında onaylı dır bunlar. 
BAŞKAN - Şimdi, sizin yazdığınız yazıdan ben şunu anladım; yani, bu Ali Kaya ile Özcan ildeniz, Veysel Ateş de o şeyin içine dahil miydi? 
ERHAN KUBAT - Veysel Ateş görevlendirmeye dahil değildi Sayın Başkanım. O bir haber elemanıdır, bizim kayıtlı haber elemanımız... 
KOMİSYON UZMANI - Şimdi, gönderilen yazıda, Veysel Ateş'in, 3.8.2004'te haber elemanı olarak kayda geçirildiği anlaşılıyor. 
ERHAN KUBAT - Orada, yönerge değişikliğinden dolayı. 
KOMİSYON UZMANI - 3.8.2005'te de, yani bir sene sonra, Veysel Ateş'in haber 
elemanı olarak kullanılmasından vazgeçiliyor, resmî yazıda var bu ifade. 9.11 olayında ne arıyor diye, onu soruyoruz. İlişiği kesilmiş bir adam. 
ERHAN KUBAT - Size yazdığım yazıyı ben şimdi çıkarıyorum. Yani, haber 
elemanlığından çıkarılmış diye bir yazı ben hatırlamıyorum. Ancak, söyle bir yazımız var; HGY 37'ye 3 cıköğı zaman, bunlar şey olarak girmiş. Daha önceden görüşülen kişi olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 1153)
kayda alınmış, daha sonra da ajan muhbir olarak alınmış, kayıtlı, üç kere buna ödeme yapılmış, 13 kere bilgi getirmiş. Hiç, görevden çıkarılmış diye bir şey hatırlamıyorum ben. 
ENVER YILMAZ (Ordu) - Veysel Ateş, 13.8.2005'ten sonra sizde halen görevli mi? 
ERHAN KUBAT - Görevli değil de, haber elemanı olarak. 
ENVER YILMAZ (Ordu) - Devam ediyor mu? 
ERHAN KUBAT - Devam ediyor diye biliyorum. 
ENVER YILMAZ (Ordu) - Gönderilen yazıda, 13.8... 
ERHAN KUBAT - Onu bir daha inceleyim ben. Gerçekten o yazıyı da bulamadım, o konuyla ilgili de bir bilgim yok. Yani, 13.8'den itibaren görevi kesilmiştir diye bir şey hatırlamıyorum. O konuya bir daha bakabilirim." 
Hakkâri İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Sefer RESULĞULU ise 
aynı konu ile ilgili olarak; 
"BAŞKAN - Peki, Veysel Ateş'i haber elemanı olarak, bu normal mevzuata uygun 
tayin edilen bir haber elemanı mı? 
SEFER RESULOĞLU - Evet. 
BAŞKAN - Ne zamandan beri haber elemanıdır Veysel Ateş? 
SEFER RESULOĞLU - 2004 yılı ağustos ayından itibaren kayıt altına alınmış 
efendim. Daha önce de, bu, cezaevinden çıktıktan sonra askerlik hizmetini yapmış, askerliğini bitirdikten sonra da kayıt altına alınmadan, görüşülen şahıs pozisyonunda, bizden önceki veya daha önceki arkadaşlarımızla görüşüyormuş. 
BAŞKAN - Bu, kayıtlı haber elemanı?.. 
SEFER RESULOĞLU - Evet, 2004 yılı ağustos ayından itibaren kayıtlı efendim. 
BAŞKAN - Peki, kayıtsız haber elemanı da kullanırlar mı, sizin gönderdiğiniz 
istihbarı faaliyet için, işte, Şemdinli'ye gidin, Yüksekova'ya gidin, Çukurca'ya gidin dediğiniz kişiler, mesela, Ali Kaya ile Özcan İldeniz sizin bilginiz dışında haber elemanı kullanırlar mı? 
SEFER RESULOĞLU - Şimdi, haber elemanı kullanırlar efendim. Nasıl; ama, bunun verdiği bilgiler teyit edilmeden veya şahsın dürüstlüğü, verdiği bilgilerdeki doğruluk derecesi teyit edilmeden kullanılmaz, kayıt altına alınmaz bu şahıs. Önce denemelerden geçirilir, verdiği bilgiler ne kadar doğru, ne maksatla veriyor, bizi mi kullanmak istiyor yoksa başka bir hedefi mi var şeklinde teyit edilir, müteakiben bu şahıslar haber elemanı olarak kategorilendirilir. 
BAŞKAN - Peki, bu şeyle, Ali Kaya, Özcan İldeniz, Veysel Ateş üçü birlikte mi 
görevlendirildi? Orada sizin imzanız vesaireniz var mı, yoksa ki, il jandarma alay komutam, ben seni görevlendirdim diye, tek başına yetkili mi onda? 
SEFER RESULOĞLU - Şimdi, görevlendirmeler, bizim yönergelerimiz vardır, o 
yönerge esaslarına yapılır. 
BAŞKAN - İşte, o yönergeye göre nasıl?.. 
SEFER RESULOĞLU - O yönergeye göre bizim görevlendirmelerimizde, günlük 
istihbarat dokümantasyon merkezimiz vardır bizim, orada bütün personelimle toplantı yaparım. Bu yapılan toplantı neticesinde, işte, arkadaşlar siz şunu takip edin, siz şu konuda bilgi toplayın, siz şu konudaki gelişmeleri takip edin gibi görevlendirmeler yapılır. İlçelere gidilecek görevlendirmelerde, bir gün önceden mutlaka mesajı çekilir efendini, hangi araçla, kim, ne zaman, nasıl gideceğine dair mesaj çekilir. Bu mesaj üst komutanlığa bildirilir, gidilecek olan ilçe jandarmaya bildirilir. Bu mesaj çekildikten sonra, sabah, toplantıyı müteakip, görevlendirme defterimiz vardır, araç görevlendirme defterimiz vardır, bunlara 
kayıtlar yapılır ve arkadaşlarımız göreve çıkarlar. 
BAŞKAN - Peki, haber elemanlarıyla... Veya birlikte mi yolculuk yaparlar? 
SEFER RESULOĞLU - Haber elemanlarının bu şekilde görevlendirilmesi yapılmaz 
efendim. Haber elemanlığı kullanan, haber toplayıcı dediğimiz bizim personelimiz kendileri değerlendirir, gerekiyorsa bu şekilde yanlarına alıp gidebilirler. 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 1153)
A. SIRRI ÖZBEK (İstanbul) - Öyle mi? Zaten, kendisi oralı. O anda hemen tanınıyor. Yani, söylenen ifadelerde orada tanınan, bilinen birisi. Yani, istihbarat çalışması yapmak için daha bilinmeyen, daha değişik insanlar seçilmesi gerekmiyor mu? Bu kadar deşifre olmuş bir adamı ne diye yanlarında götürüyorlar? Şöyle diyelim: Diğer istihbaratçılar, yani, polis olsun, MİT olsun böyle itirafçı, PKK'da çalışmış, ondan mahkûm olmuş falan, bunları 
çalıştırmadıklarını söylüyorlar kesinlikle. Uzun süredir bu tür, belki ilk başlarda çalıştırdık ama, şimdi kesinlikle çalıştırmadıklarını söylüyorlar. Çünkü, bir sürü sakıncalarını saydılar. 

Onları burada tek tek saymayalım. Jandarma niye hâlâ ısrar ediyor bunlarda? 
SEFER RESULOĞLU - Bizim öyle bir ısrar amacımız yok. Veysel Ateş, itirafçı 
değildir. Veysel Ateş, cezasını yatmış, çıkmış bir örgüt üyesi. Biz kayıtlı, şu an tam rakamım hatırlamıyorum, 100 civarında bizim kayıtlı haber elemanımız vardır. Bunlardan en fazla iki ya da üç tane bu şekilde eski örgüt üyesidir. Bu çok büyük bir rakam değil. Haber alabileceğimiz herkesten biz haber almaya çalışırız. Ama, özellikle bunların kullanılması diye bir şey söz konusu değil. 
BAŞKAN - Peki, Veysel Ateş'in daha önce haber elemanı olarak ilişkisi kesildi mi hiç? 
SEFER RESULOĞLU - Hayır. Zaten 2004-2005 bir yıllık kayıtlı bir eleman. 
BAŞKAN - Ağustos 2005 *te Veysel Ateş'in haber elemanı olarak ilişiğinin kesildiği... 
SEFER RESULOĞLU - En son o tarihte bilgi verdiği için, öyle yazılmıştır. Zaten bu olaylarda da arkadaşlarımız kullandığına göre bizim elemarumızdır." demiştir. Mülkiye Müfettişliği'nin 27.02.2005 tarih ve 82/8 sayılı Araştırma Raporunda; Hakkâri İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğünde "Haber Elemanı" olarak kayıtlı bulunan ve 9.11.2005 tarihinde Şemdinli'de görevli bulunan Veysel ATEŞ'in 27.11.2005 tarihli ifadesinde; 
"Jandarma ile ilişkim boyunca bir kez 2005 yılı bahar aylarında Çukurca Cevizli 
bölgesinde yapılan operasyona katıldım." dediği belirtilmektedir. 
Sonuç olarak; Jandarma Genel Komutanlığı'nın 23.01.2006 tarih ve 3050-8- 
06/Pl.ve Güv.D.PI.ve Koor.Ş.( 19498) sayılı yazısında; Veysel ATEŞ'in, daha önceden "Görüşülen Şahıs," konumu ile (Veysel Ateş) istihbarı çalışmalarda bulunduğu, 2001 yılında Jandarma Genel Komutanlığınca yürürlüğe konulan "JGY 37-8 Haber Elemanlarının Temini, Kullanımı ile Etkinliklerinin Tespiti ve Kontrolü Yönergesi" esaslarına göre, 03.08.2004 tarihinde (8032650) Haber Elemanı numarası ile Hakkâri İl J.K.üğı İsth.Ş.Müdürlüğü tarafından kayıt altına alındığı, 03.08.2005 tarihine kadar istihbarat çalışmalarında Hakkâri İl J.K.hğma kayıtlı haber elemanı olarak yardımcı olduğu anlaşılmaktadır. Veysel ATEŞ'in haber elemanı olarak 03.08.2005 tarihine kadar yardımcı olduğu ifadesinden, bu tarihten sonra haber elemanı olarak başkaca bir istihbarat çalışmasına yardımcı olmadığını anlamak kabil bulunmaktadır. Oysa, Jandarma Genel Komutanlığının anılan yazısı ekindeki belgede, Veysel ATEŞ tarafından verilen son haber bilgisinin tarihinin 27.09.2005 olduğu görülmektedir. 

Jandarma Genel Komutanlığının sözkonusu yazısı ekinde bulunan,Veysel 
ATEŞ'in haber elemanı olarak verdiği bilgileri içeren "Haber Kaynak ve Vasıtanın 
Verdiği Haberlerin Özeti** listesinde 5.sırada, 14.10.2004 tarihi taşıyan ve haber özeti olarak "PKK/KONGRA-GEL terör örgütü ile ilgili yürütülen çalışma neticesinde teslim alma veya operasyonel faaliyette bulunduğundan dolayı" şeklinde açıklama bulunan haber nedeniyle kendisine Fiş No: 20466/64 Ue 60O.0OO.OO0.TL ödendiği, yine aynı listenin 6.sırasında 31.11.2004 tarihini taşıyan ve "Hakkâri İl kırsalında silahlı faaliyet yürüten PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne yönelik yürütülen istihbarı ve operasyonel faaliyetlere katkısına...istinaden ödeme yapılmıştır." bilgisi nedeniyle kendisine fiş no: 20470/64 ile 200.000.000.TL ödendiği belirtilmiştir. 

Hakkâri İl Jandarma Komutanlığında haber elemanı olarak istihdam edilen 
Veysel ATEŞ'in, haber ve bilgi toplamakla görevli kılınmışken, operasyonlarda 
kullanılmasının "JGY 37-8 Haber Elemanlarının Temini, Kullanımı ile Etkinliklerinin Tespiti ve Kontrolü Yönergesi** ne aykırı olabileceği değerlendirilmektedir. 

Bu nedenle, haber elemanlarının operasyonal faaliyetlerde kullanabilmelerine, 
haber elemanları arasında kamuoyunda İtirafçı diye bilinen kişilerinde istihdamına da imkan verebilecek, "Haber Elemanları;...ihtiyaç duyulan bilginin özelliğine binaen daha önce suç işlemiş veya suç işlemeye yatkın kişiler (Eski hükümlü, şüpheli, boşta gezer vb. şahıslar)...arasından seçilir." gibi bazı düzenlemelerin yerindeliği bakımından anılan Yönerge ile Hakkâri İl Jandarma Komutanlığımda kayıtlı haber elemanı olduğu ifade edilen Veysel ATEŞ ile diğer haber elemanlarının belirtilen Yönerge hükümlerine uygun olarak kullanılıp kullanılmadıklarının belirlenmesi amacıyla bu hususların İçişleri Bakanuğı'nca denetlenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. 


24. CÜ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR,

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder