21 Şubat 2019 Perşembe

YÜKSEKOVA VE ŞEMDİNLİ İLÇELERİNDE MEYDANA GELEN OLAYLARIN TBMM DE ARAŞTIRMA RAPORU BÖLÜM 1



YÜKSEKOVA VE ŞEMDİNLİ İLÇELERİNDE  MEYDANA GELEN OLAYLARIN TBMM  DE ARAŞTIRMA RAPORU BÖLÜM 1



HAKKÂRİ MERKEZ, YÜKSEKOVA VE ŞEMDİNLİ İLÇELERİNDE  MEYDANA GELEN OLAYLARIN TBMM  DE ARAŞTIRMA RAPORU.,

Dönem: 22 Yasama Yılı: 4 
TBMM (S. Sayısı: 1153)
7.4.2006

Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkanvekilleri İzmir Milletvekili K. Kemal Anadol, İstanbul Milletvekili Ali Topuz ve Samsun Milletvekili Haluk Koç'un, Anavatan Partisi Grup Başkanvekilleri Malatya Milletvekili Süleyman Sarıbaş ve Gaziantep Milletvekili Ömer Abuşoğlu'nun, İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş ve 47 Milletvekilinin; Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli İlçelerinde Meydana Gelen Olayların Araştırılması Amacıyla, Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci Maddeleri Uyarınca Bir Meclis Araştırması Açılmasına İlişkin Önergeleri 
ve (10/322,323,324) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu Raporu 
(10/322) Esas Numaralı Meclis Araştırması Önergesi) TÜRKİYE BÜYÜK MÎLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde son zamanlarda meydana gelen olaylar ile 9 Kasım 2005 tarihinde 2 yurttaşımızın ölümü ve çok sayıda yurttaşımızın yaralanmasıyla sonuçlanan bombalama olaylarını araştırmak amacıyla, Anayasanın 98 inci, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını saygılarımızla arz ederiz. 

K. Kemal Anadol Ali Topuz Haluk Koç İzmir İstanbul Samsun CHP Grup Başkanvekili CHP Grup Başkanvekili CHP Grup Başkanvekili 

GEREKÇE.,

Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde son zamanlarda yaşanan ve gittikçe tırmanan olaylar ülkede büyük üzüntü yaratmış, yörede büyük korku ve endişeye yol açmıştır. 
Sadece 15 Temmuz 2005-8 Kasım 2005 tarihleri arasında adı geçen ilçelerde 17 bombalama olayı yaşanmıştır. 9 Kasım tarihinde bir kitabevinin bombalanması sonucunda başlayan ve iki yurttaşımızın ölümü ve çok sayıda yurttaşımızın yararlanması ile sonuçlanan olaylar ise medyanın da ilk günlerden itibaren yansıttığı gibi kamuoyu vicdanını rahatsız etmiştir. 
Olayların yaşanması sırasında milletvekilimiz; olaylar devam ederken de CHP Genel Merkezi tarafından görevlendirilen heyet, yörede incelemelerde bulunmuşlardır. 
 9 Kasım 2005 tarihinde Şemdinli ilçe merkezindeki özipek Pasajmda yer alan bir kitabevine konulan bombanın patlaması sonucunda 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş 8 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bombalanan kitabevinin sahibi Selim Yılmaz, bombayı atan Veysel Ateş'in peşinden koşarak bu şahsın yakalanması için halktan yardım istemiş, kaçmakta olan Veysel Ateş 30 AK 933 
plakalı Renault marka araçta kendisini bekleyen başçavuş Ali Kaya ve Özcan İldeniz'le birlikte vatandaşlar tarafından yakalanarak güvenlik güçlerine teslim edilmiştir.

Bombalama eylemine kansan kişileri güvenlik güçlerinin gözaltına almasından sonra dağılmayan vatandaşlar, delillerin karartılacağı iddiası ile bu kişilere ait olduğunu iddia ettikleri Renault marka beyaz arabayı ablukaya almıştır. 

Savcılık tarafından yapılan inceleme sonucunda aracın bagajında 3 kaleşnikof tüfek, 10 şarjör ve güvenlik güçlerinin kullandığı sanılan yelekler bulunduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, siyah bir çantanın içinde MKE yapımı el bombası ile 4 dosya bulunmuştur. 

Dosyalarda, araca ait kimlik belgelerinin; bombanın koyulduğu dükkânın sahibine ilişkin kimlik bilgileri ile bombanın patladığı pasaj ve dükkânın krokilerinin; içerisinde bazı şahısların kimlik bilgilerini içeren listelerin olduğu görülmüştür. 

Savcının yaptığı incelemeler sürerken, gözcü konumunda olduğu sanılan Tanju Çavuş isimli uzman çavuş, birlikte olduğu kişilerle suç delillerini yok etmek ve yakalanan aracı çıkacak panik arasında kaçırmak amacıyla kalabalığın üzerine ateş etmiş ve bu arada Ali Yılmaz isimli yurttaşımız hayatını kaybetmiş 4 yurttaşımız da yaralanmıştır. Bu olay sonrasında savcı incelemelerini tamamlayamadan olay yerinden ayrılmak durumunda kalmıştır. 
Güvenlik güçlerinin gözaltına aldığı 4 kişiden Ali Kaya ile özcan tideniz savcılıkça hâkime sevk edilmeden serbest bırakılmış; Tanju Çavuş ile Veysel Ateş ise Şemdinli Sulh Ceza Mahkemesine sevk edilerek, tutuklanmışlardır. 
Bu çok önemli konunun yetkili, görevli tüm kurum ve kişiler tarafından hassasiyetle incelenmesi; tüm boyutlarıyla irdelenmesi gerekmektedir. Adli ve idari yönden yapılan hazırlık soruşturmalarının bir an önce tamamlanarak yargıya intikali sağlanmalıdır. 
Yukarıda belirtilen gerekçelerle, Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde son zamanlarda meydana gelen olaylar ile 9 Kasım 200S tarihinde 2 yurttaşımızın ölümü ve çok sayıda yurttaşımızın yaralanmasıyla sonuçlanan bombalama olaylarını Türkiye Büyük Millet Meclisinin ivedilikle ele alması gerekmektedir. (10/323 Esas Numaralı Meclis Araştırması Önergesi) 

TÜRKİYE BÜYÜK MÎLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Hakkari merkezli olarak Güneydoğu'da son 3,5 aylık süre içerisinde meydana gelen 16 ayrı bombalama olayı ile tırmanan gerginlik ile 9 Kasım 2005 tarihinde 2 yurttaşımızın ölümü ve çok sayıda yurttaşımızın yaralanmasına yol açan bombalama olaylarını araştırmak amacıyla Anayasanın 98 inci, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını 
saygılarımızla arz ederiz. 

Süleyman Sarıbaş Ömer Abuşöğlu Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Anavatan Partisi Grup Başkan vekili 

GEREKÇE 

15 Temmuz 2005 ile 8 Kasım 2005 tarihleri arasında Hakkari il sınırlan içerisinde, özellikle de Yüksekova ve Şemdinli'de 16 ayn bombalama olayı meydana gelmiş, bunlardan 6'sı kamu binalan ile güvenlik güçlerini hedef almış, iş merkezleri, lokanta ve otobüslere yönelik bombalama eylemleri ile bazı vatandaşlarımız hayatını kaybetmiş, bazılan yaralanmış, büyük maddi kayıplar meydana gelmiş, bölgede korku ve panik havası yaratılmıştır. Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 1153)

9 Kasım 2005 günü Şemdinli'de özipek Pasajında yer alan bir kitabevine konulan bombanın patlamasıyla 1 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 8 vatandaşımız da yaralanmıştır. Olayla ilgili gelişmeler ve savcılık tarafından başlatılan soruşturma süreci kamuoyunda çeşitli soru işaretlerini gündeme getirmiştir. 

Yakın geçmişimizde devlet ile bağlantılı suç örgütlerinin karıştığı benzer olayların yaşandığı, toplumun bilgisi dahilindedir. Bu bakımdan son zamanlardaki Hakkari merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde meydana gelen bombalama eylemlerinin TBMM tarafından oluşturulacak bir komisyon tarafından ivedilikle araştırılarak açığa çıkarılması gerekmektedir. (10/324 Esas Numaralı Meclis Araştırması Önergesi) 

TÜRKİYE BÜYÜK MÎLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Ülkemizde son yıllarda yaşanan olumlu gelişmeler ile demokratik kazanımlar, temel hak ve özgürlüklerin kullanılmasındaki kararlılık, AB sürecinde atılan başarılı adımlar, ülkemizi istikrar, huzur ve güven ülkesi haline getirmiştir. Türkiye'de yaşanan bu güzel gelişmeler ve 3 Ekim 2005 tarihinden itibaren başlayan yeni süre sekteye uğratılmak istenmektedir. Şemdinli ve Yüksekova başta olmak üzere, Hakkâri'de meydana gelen olaylar ve bunlarla bağlantılı 
diğer terör hareketlerinin tekrarlanmaması, gerekli şeffaflığın sağlanması, olayların yapısı, sorumluları ile terörle mücadelede hukuk kurallarına uyulup uyulmadığı iddialarının incelenerek, TBMM tarafından Anayasa'nın 98 inci ve İç tüzüğün 104; 105 inci maddelerine göre bir Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz. 


Mustafa Ataş İstanbul 
Mustafa Zeydan Hakkâri 
İbrahim Hakkı Aşkar Afyonkarahisar 
Mustafa Dündar Bursa 
Suat Kılıç Samsun 
Mehmet Emin Tutan Bursa 
Recep Özel İsparta 
Metin Kaşıkoğlu Düzce 
Taner Yıldız Kayseri 
Fehmi öztunç Hakkâri 
Zeki Ergezen Bitlis 
Hamit Taşçı Ordu 
Mehmet Yüksektepe Denizli 
Enver Yılmaz Ordu 
Ahmet Koca Afyonkarahisar 
Cüneyit Karabıyık Van 
Vahit Kiler Bitlis 
Nihat Eri Mardin 
Ali Ayağ Edirne 
İsmail Bilen Manisa 
Ali Yüksel Kavuştu Çorum 
Telat Karapınar Ankara 
Halil Ürün Konya 
Aydın Dumanoğlu Trabzon 
Mücahit Daloğlu Erzurum 
Sabri Varan Gümüşhane 
Yekta Haydaroğlu Van 
Memet Ali Suçin Batman 
Medeni Yılmaz Muş 
Sabahattin Cevheri Şanlıurfa 
Zeyid Aslan Tokat 
Cavit Torun Diyarbakır 
Soner Aksoy Kütahya 
Mehmet Fehmi Uyanık Diyarbakır 
Mehmet Ceylan Karabük 
M. Nezir Nasıroğlu Batman 
Nurettin Aktaş Gaziantep 
Şevket Gürsoy Adıyaman 
Mahfuz Güler Bingöl 
İbrahim Köşdere Çanakkale 
Alaettin Güven Kütahya 
Zülfü Demirbağ Elazığ 
Halil Özyolcu Ağrı 
Ahmet Rıza Acar Aydın 
Kerim Özkul Konya 
Mehmet Faruk Bayrak Şanlıurfa 
Ömer Özyılmaz Erzurum 
Halide İncekara İstanbul 

Türkiye Büyük Millet Meclisi 

GEREKÇE 

     9 Kasım 2005 günü Hakkâri İli Şemdinli ilçesinde üzerinde çok yönlü olarak durulması gereken üzücü bir olay meydana gelmiştir. Hiç şüphesiz bu olay gerek olayın meydana gelişi ve gerekse olaya karıştığı iddia edilen kişiler ve olay mahallinde elde edilen silah ve malzemeler son derece düşündürücüdür, vahimdir. Olayı takiben ileri sürülen iddialar ise konuya ayn bir boyut 
kazandırmaktadır. 

Bir hukuk devletinde yapılması gereken ilk iş büyük bir kararlılıkla olaylann üzerine gitmek, olayı bütün yönleri ile ortaya çıkarmak, suçluları kim olursa olsun adalete teslim etmektir. Bu konuda hiç kimsenin kafasında, zihninde en ufak bir şüphe ve tereddüt bırakmamaktadır. Her türlü araştırma ve soruşturmanın büyük bir şeffaflık ve tarafsızlıkla sürdürülmesi, kısa sürede de 
neticelendirilmesi gerekmektedir. Bir yönü ile adlî soruşturma sürdürülürken öbür yandan da geçmişte yaşanan acı tecrübelerin toplum vicdanında bıraktığı olumsuz izlenim ve istifhamlar da dikkate alınarak konunun bir de TBMM'de ele alınıp incelenmesinde demokrasimizin ve hukuk devletinin gerekleri, milletimizin devlete ve onun kurumlanna olan güveninin pekiştirilmesi, ülkede birliğin, dirliğin, huzur ve bansın sağlanması açısından zaruret vardır. 
Şemdinli ve Yüksekova başta olmak üzere Hakkâri'de meydana gelen olaylar ve bunlara bağlı olarak diğer bölgelerimizde meydana gelen terör hareketlerinin tekrarlanmaması, gerekli şeffaflığın sağlanması, olaylann yapısı ve sonunlulan ile terörle mücadelede hukuk kurallanna uyulup uyulmadığı iddialanmn incelenerek TBMM tarafından Anayasa'nın 98. ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddelerine göre bir Meclis Araştırmasının açılmasını arz ve teklif ederiz. Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 1153)

HAKKÂRİ MERKEZ, YÜKSEKOVA VE ŞEMDİNLİ İLÇELERİNDE MEYDANA GELEN OLAYLARIN ARAŞTIRILMASI AMACIYLA KURULAN MECLİS ARAŞTIRMASI KOMİSYONU (10/322,323,324) 

Esas No.: A.01.1.GEÇ. 10/322, 323,324-213 
7.4.2006 
Karar No.: 6

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA., 

Anayasanın 98 inci, İçtüzüğün 104 ve 105 inci Maddeleri uyannca; Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulunun, 23.11.2005 tarihli, 22 nci Birleşiminde 862 Sayılı Kararıyla kurulan ve 07.12.2005 tarihinde çalışmalarına başlayan Hakkâri Merkez, Yüksekova ve Şemdinli'de Meydana Gelen Olayların Araştırılması Amacıyla Kurulan (10/322-323-324) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonunun yaptığı çalışma sonucunda düzenlenen rapor ilişikte sunulmuştur. Yüce Meclisin takdirlerine saygı ile arz olunur. 

Musa Sıvacıoğlu 
Kastamonu 
Komisyon Başkanı 
EKİ: 1 Rapor 
Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 1153)

Hakkari Merkez, Yüksekova ve Şemdinli İlçelerinde Meydana Gelen Olayların 
Araştırılması Amacıyla Kurulan (10/322, 323, 324) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu Raporu Türkiye Büyük Millet Meclisi (S. Sayısı: 1153)

2 Cİ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.,

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder