19 Kasım 2015 Perşembe

Irak 2004., Vietnam 1964.,




Irak 2004 Vietnam 1964



Yukarıdaki başlık UPI’den Ted Carpenter tarafından atıldı ve zamanlamasıyla hedefi tam 12’den vurdu.
Bu aralar ABD basınında gittikçe artan bir şekilde Irak-Vietnam bağlantısı yapılmakta ve ABD’nin Irak’ta bataklığa saplandığı inancıda gittikçe artmakta. Daha önce Bosna , Kosova içinde benzer yakıştırmalar yapıldı ve doğru çıkmadı fakat bu sefer sanki gidişat o yönü gösteriyor.
Direnişin artan gücü , ABD’nin dostla düşmanı birbirinden ayırmadaki çaresizliği , dost geçinenlerin güvenilmezliği gittikçe daha fazla orandaVietnamı hatırlatıyor. ABD’nin kazanamayacağı bir savaşta olduğu gittikçe açığa çıkıyor.
Bush şu anda 1964’de Lyndon Johnson’un geldiği gibi yol ayrımında. 1964’te ABD ordusu aynen bugün Irak’ta olduğu gibi asker sayısı yetersiz olduğu için Vietkong’u yok edemiyordu ve yönetimin önünde iki tane seçenek vardı :

  • Ya ABD askerlerini Vietnam’dan çekecek ve dünyadaki kredibilitesi dibe vuracaktı
  • Veya Asker Sayısını arttırıp savaşı tırmandıracaktı. (Bugün olanlara ne kadar benziyor !! , tarih tekerrür eder lafı boşuna söylenmemiş)
Zamanın yönetiminin dış politika uzmanları Hans Morgenthau ve Walter Lippmann’ın şiddetli karşı çıkışlarına rağmen Johnson yönetimi savaşı tırmandıma yönünde karar aldı. Bu uzmanlara göre ABD prestij kaybını göze alarak hemen Vietnam’dan çekilmeliydi. Bu karar uzun vadede ABD’nin yararına olacaktı ama karar aksi yönde çıktı. Bıu karar sonucunda olanları hepimiz biliyoruz.
Bugünde yönetim birebir aynı durumdadır. Asker sayısı Irak’ı kontrol etmekte ve direnişi bastırmakta yetersizdir. Ve Bush aynı yol ayrımında karar aşamasında. Senatonun kuvvetli isimleri John McCain ve Joseph Lieberman Bush’tan acilen Irak’ta asker sayısını arttırmasını istiyorlar.
Fakat Irak’ta savaşı tırmandırmak aynen Vietnamda olduğu gibi ters etki yapacaktır. Zaten her geçen gün azalan ABD yanlısı sivil halk tamamen dönecek ve ABD işgalci güç haline gelecektir. (zaten şu anda da büyük olçüde işgalci güç olarak görülüyor)

Gallup’un son yaptığı ankete göre Irak’lıların %71’i ABD’yi işgalci güç olarak görüyor , Kuzey’deki Kürtleri anketten çıkarınca bu sayı %81’e yükseliyor. ( Bu anketin son resimler ortaya çıkmadan yapıldığını hatırlatayım )
Çekilmekte başka problemleri yaratacaktır. Bu direnişçiler ve aşırı dinciler için kesin zafer anlamına gelecektir. Çekilme sonrası Irak’ta iç savaş çıkacağı ve Irak’ın bölüneceği muhakkaktır ve bu da bütün bölge (bilhassa Türkiye için) büyük problemler yaratacaktır.

ABD toplumu için çekilmenin moral bozukuluğu seneler sürecektir. Vietnam bozgununun moralman atlatılmasının ne kadar uzun sürdüğü hala hatırlardadır. Onun için ABD mümkün olduğu kadar çekilmeyi geciktirecektir ve asker sayısını arttıracaktır gibi gözüküyor. Bazı uzmanlara göre ise ABD’nin hemen Irak’tan çıkması sonradan aynı durumda kalmasından çok daha iyidir. ( binlerce ölü ve milyarlarca dolar kurtarılabilir )

Yukarıdaki alternatiflere bakarsak ABD’nin seçimlerinin hepsi çok risklidir ve hepside bizi derinden etkileyecektir.
Fakat ABD’nin Irak’a gönderecek fazla muharip birliğide kalmamıştır. Sıranın Türkiye’den birlik istemeye geldiği ve bunun için yavaş yavaş bizim tarafsız basındada (!!) düğmeye basılmak üzere olduğu çok açık… (tekrar aynı senaryoları yakında göreceğiz galiba , 8.5 milyar USD kredi , aslansınız kaplansınız , kahraman mehmetçik , AB aday adaylığı , stratejik ortaklık vs. palavraları )
Irak olmadı bari Afganistan’a asker gönderin diye yoklamalar yavaş yavaş başladı zaten. (gönderelimki oradaki birlikleri Irak’a kaydırabilsinler!)

Not : Bu arada 2,500 Alman askerinin Almanya’daki ABD üslerinin korumasını üstlendiği ortaya çıktı. Yani bütün askerler Irak’ta , Almanya’daki üslere koruma görevi yapacak asker bile kalmamış. Almanya 2004 sonundan itibaren bu korumayı yapmayacağını ve ABD’nin bu tarihten sonra başının çaresine bakması gerektiğini açıkladı. !!!!


.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder