27 Ocak 2020 Pazartesi

İnsansız-İnsafsız Ekonomi,

İnsansız-İnsafsız Ekonomi, 





Agah Oktay GÜNER,
agahoktayguner@hotmail.com 

Açıklanan geçici neticelere göre AKP seçimin en başarılı siyasi hareketi olmuştur. Meclise giren  parti ve milletvekillerini tebrik ediyorum. AKP’nin  uyguladığı politikalara rağmen aldığı sonucu hayretle karşıladım ve kendi kendime açıklamakta zorlandım. Halkı ezen ekonomik modelin neden ve nasıl yeniden halkın çoğunluğu tarafından tercih edildiğinin sosyologlar tarafından incelenmesi gereken patolojik bir durum olduğunu düşünüyorum. AKP iktidarda olduğu 8,5 yılda orta ve dar gelirlileri  ezen bir politika uyguladı. AKP iktidarının uyguladığı ekonomi modeli için yaptığım tarif “İnsansız ve insafsız ekonomi”. Hayatın gayesi insanı mutlu etmektir. Onun refahtan aldığı payı arttırmak, sosyal adalet içerisinde güven duygusunu geliştirerek mutlu kılmaktır. AKP’nin modelinde insan yoktur. İnsanın refahını sağlama  endişesi yoktur. Bu iktidarın 8,5 yıllık  icraatları ile memur ve işçilerin gerçek gelirleri ciddi oranlarda azalmıştır. Emeklilerin gelir düzeyi açlık sınırının altına inmiştir. Köylüler bu gidişatta yok sayılmıştır. Eskiden tütün eken köylü, tütününü sattığı zaman  evlenecek çocuğunun masrafını rahatça  karşılıyordu. Bu gün tütün ekmesi yasak. Aynı şey pamuk, şeker pancarı için de geçerli. Ne yazık ki bu köylüler  kahvelerde zaman öldürüyor. Kilometrelerce gidilen pamuk ve tütün tarlaları bomboş. Bağımsız bir devlet kendi vatandaşının tütün ekmesini neden ve nasıl yasaklar. Sömürge olmayan bir devlet  dünyanın sayılı kalitede olan pancarının ekimini neden ve nasıl sınırlandırır? Bu millete kendi kaliteli tütünü varken  Amerikan sigarası içirmek, mısır şurubu tatlandırıcısına  alıştırmak zulüm değil mi? 

Bu yanlış kararları başlatan AKP değil ama şiddetli, insafsız takipçi AKP. 

Köylü kökünden koparılıp toprağıyla bağı kesilirken insaf tanımayan eller zalim bir makas kullandı. 

Makasın bir ağzı;  

Et ve Balık Kurumu, Yem Sanayii, Süt Endüstrisi Kurumu’nu kesti attı. 

Bu kapanan kurumlar köylünün büyük destekçisi idi. 
Et ve Balık Kurumu hayvan yetiştirenler için büyük bir güvence, tüketiciler için sağlıklı, güvenilir  bir et alma  imkanı idi. 
Et  Balık Kombinasının  kapısından giren  hayvanın  eti, tırnağı, boynuzu, barsağı her şeyi değerlendirilir, gerektiğinde köylüye kredi verilirdi. Kombinalar kapandı. Hangi akılla, hangi menfaat hesabıyla, hangi plan ve projeyle böyle  bir “çılgın proje” gerçekleştirildi? 
DPT dokümanları 2015 yılında et açığımızın 170 bin ton olacağını bildiriyor. Planlamayı dinleyen olsa  tedbirler de var ama dinleyen yok.Makasın  diğer yüzü  bütün üretici birliklerini kapatan zihniyet. Köylüyü, üreticiyi “Tariş” başta olmak üzere kollayan, koruyan bütün kooperatiflerden mahrum bırakan yıkım  politikaları.Ya sanayimiz; ucuz döviz politikasıyla  186 milyar doları aşmış ithalatla boğuşuyor. %20’lere varan işsizliği emecek sanayileşmenin ışığı henüz görülmüyor.  

Üretmeyen, üretimi artırmayı düşünmeyen bu insansız ve insafsız  modelle ekonomimiz karaya oturdu. Yaşama sevincini kaybetmiş insanlar ülkesi olduk. Bu tabloya rağmen  ortaya çıkan seçmenin tercihine elbette saygılıyız.  Ancak   aslında bu sonuç AKP’nin başarısı değil AKP dışındaki partilerin başarısızlığı olarak değerlendirilmelidir. Bu kapsamda  diğer siyasi partiler kendilerini dürüst bir biçimde sorgulamalıdır. Özellikle seçim kampanyası boyunca DP’nin başarılı olmaması için çalışan başta eski genel başkanlar olmak üzere bazı eski milletvekilleri ve DYP oyununu tezgahlayanlar hedeflerine ulaştıklarını zannederek sevinmesinler. 

Zira bundan sonra biley lenmiş olarak daha bir azimle çalışacağız.Bunlardan ikisinin çokça kullandığı bir sözle yazımı bitireyim: 

“Keser döner sap döner gün gelir hesap döner.” 


 İnsansız-İnsafsız Ekonomi - 
Agah Oktay GÜNER 

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/insansiz-insafsiz-ekonomi-18667yy.htm

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder