24 Şubat 2016 Çarşamba

ORTADOĞU, ABD ÇIKARLARI İÇİN TÜRKİYE YA DA SORUNLARIMIZA DOĞRU TANIM KOYMAYA ÇALIŞMAK





ORTADOĞU, ABD ÇIKARLARI İÇİN TÜRKİYE YA DA SORUNLARIMIZA DOĞRU TANIM KOYMAYA ÇALIŞMAK



M. EMİN DEĞER (*)


Ağustos 2002   Sayı: 48 

"Ülkenin bütünlüğü ve ulusun bağımzızlığı kaygı vericidir... Ulusun bağımsızlığı yine ulusun çaba ve kararlılığı ile kurtarılacaktır." 


 "Türkiye, yardımı sözleşmeye uygun koşulları kabul ederek isterse, o zaman yalnız sermayemizi değil, fakat aynı zamanda, hizmetlerimizi, örf ve âdetlerimizi ve ideallerimizi plase edecek ve elden gitmesine müsaade etmeyeceğimiz bir plasman fırsatı elde etmiş olacağız."(l947)

 "Batılı sosyal bilimciler ve istihbarat kuruluşları, uzun zamandır Türkiye üzerinde yoğunlaşmışlardır. Ülkeyi batılı bir kalıpta " Geliştirme " tekniklerini sınayarak catıh bir Laboratuar olması açısından ve müttefik politikaları için mutabakat oluşturmak ve politika, ekonomi, ordu, istihbarat ve akademi alanlarındaki itaatkar hir öncü tabakanın kariyer promosyonunu yapmak amacıyla, yandaş, toplamanın bu türü, tüm dünyadaki siyasal güçler için stardan çalışma prosedürü olmaya devam etmektedir. Ancak jeopolitik konumu ve. tarihi nedeniyle Türkiye olağanüstü yoğun kampanyaya tabi tutulmuştur." 2000 (1)

 Bu iki paragraf, ABD'nin tuzağına düşürülme nedenimizin, ilk adımın nasıl atıldığının, hangi aşamalardan geçip bu günlere gelindiğine birer örnek olup iki ayrı ABD belgesinden alınmıştır. Her ikisi de, üzerinde dikkatle durulacak önemde olup, ülkemizle ilgili araştırma ve incelemelerin özeli sayüabilir. İlk belge, " ..hir daha elden gitmesine izin verilemeyecek bir ülke..." olmanın hüküm özetidir. Truman üoktrini'nin uygulamaya konulması için ön araştırma yapan Max Weston Thornburg'un 1947 tarihinde, Türkiye'de yaptığı inceleme sonunda Amerikan hükümetine verdiği rapor bu tümceyle sonlanır.. Rapor. ABD'nin bizimle ilgili politikasının alt yapısının ipuçlarını vermektedir. İlginçtir, Rapora göre ABD Türkiye'ye yardım edecektir, ama bundan kim ne ölçüde ve hangi alanda yararlanacaktır? Thornburg, bu soruya yanıt aramak için gelmiş, Türkiye'yi incelemiş ve bu raporu vermiştir. O son tümcenin şu satırlarını dikkatle ve yineleyerek okuyalım..."

 http://mudafaai-hukuk.com.tr/arsiv/agustos02_10.htm

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder