3 Ocak 2021 Pazar

AVRASYA BİRLİĞİ İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

AVRASYA BİRLİĞİ İÇİN  DÜĞMEYE BASILDI 


Avrasya Birliği için Düğmeye Basıldı, Ceyhun Alekber,

Ceyhun Alekber
ARAŞTIRMACI YAZAR



   Avrasya Birliği için Düğmeye Basıldı Eski Sovyetler Birliği coğrafyasındaki son durum Kremlin Sarayı'nda tasarlanmış Avrasya Birliği projesi için artık harekete geçildiğini ortaya koyuyor.
   Şu sıralar Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin yoğun mesai yapıyor.

Önce Doğu Slavlarının Hıristiyanlığı kabul etmelerinin 1025. yıldönümü vesilesiyle Kiev'e gidiyor ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ile çok önemli temaslarda bulunuyor, ardından ise Erivan'ı ihmal etmek suretiyle beklenmedik bir
anda Bakü'yü ziyaret ediyor.

Gerçi Rus liderin son temaslarının başarılı geçtiği ve kendisinin Moskova'ya somut sonuçlar elde ederek döndüğü pek söylenemez. Kiev temaslarından umduğunu bulamadığı zaten ziyaretten birkaç gün sonra kendini gösterdi. Çok geçmeden
Ukrayna'da üretilen gıda ürünlerinin kalitesinin “standartlara uymadığı” ortaya çıktıve Rusya'ya şeker ile çikolata ithalatı yapan Ukrayna firmaları sınırda zorluklarla karşılaşmaya başladı.

Tüm bu gelişmelerin doğal sonucu olarak Kiev yönetimi, Moskova'nın kendisine Gümrük Birliği üyeliği konusunda baskı yaptığı gerçeğini kabullenmek zorunda kaldı. Ukrayna Başbakanı Mikola Azarov, Rusya'nın ülkesini Gümrük Birliği örgütüne üye etmek için büyük çaba sarf ettiğini ve Kiev yönetiminin zor durumda bırakıldığını itiraf etti. Böylece, Avrupa Birliği ile çok önemli ekonomik ve ticari anlaşmalara imza atmaya hazırlanan Ukrayna, kendisini çok zor bir seçim karşısında buldu. Zira Kremlin Sarayı, AB ile anlaşırsa Ukrayna ürünlerini Rusya'ya sokmayacağının ve sınırdaki durumu biraz daha zorlaştıracağının sinyallerini çok açık ve net vermişti.

 <  Rusya'nın Ukrayna'yı Avrasya Birliği projesinin bir uzantısı olan Gümrük Birliği'ne üye etmeye çalıştığı uzun zamandan beri biliniyor.  >

Rusya'nın Ukrayna'yı Avrasya Birliği projesinin bir uzantısı olan Gümrük Birliği'ne üye etmeye çalıştığı uzun zamandan beri biliniyor. 
    Ancak Moskova'nın devlet başkanı düzeyinde bu kadar açıkça hamle ettiği ilk kez görülüyor. Kışın kapıda olduğu da göz önünde bulundurulursa, durum Ukrayna açısından çok daha vahim gibi gözüküyor. Zira böyle giderse, Rusya, önümüzdeki aylarda geleneksel baskı mekanizması olan  doğal gaz sendromunu muhtemelen tekrar devreye sokacaktır.

    Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Bakü ziyareti de dünya kamuoyunun büyük ilgisini çekti. Günümüz şartlarında Gürcistan ile anlaşmanın zor olduğunu gayet iyi bilen Moskova yönetiminin bugünkü aşamada Kafkaslar ve Doğu Avrupa'nın önde gelen ülkeleri Azerbaycan  ile Ukrayna'yı kendi bünyesine çekmeye çalıştığı yönünde yorumlar yapıldı. Oysa Putin'in Bakü ziyaretinden de memnun dönmediğine ihtimal verildi. Yazarlar, Azerbaycan'ın da aynen Ukrayna gibi bağımsızlıktan taviz vermek niyetinde olmadığının altını çizdi.

    Rusya'nın Avrasya Birliği projesi ile ilgili atılımlarının egemenliğini pazarlık konusu yapmayan tüm eski Sovyet cumhuriyetleri tarafından SSCB'ye dönüş girişimi olarak değerlendirildiği öne sürüldü.

< Rusya'nın Gölgesinde kalarak büyük bir coğrafyada İkinci sınıf bir Ülke sıfatı kazanmanın Türkiye'ye yakıştırılması bile hiç hoş değildir.>

Bir de bölgede Rusya'nın hiçbir zaman ihmal edemeyeceği Türkiye faktörü var.
Rusya'nın etki alanının tekrar genişleyerek Türkiye'nin sınırlarına dayanması Ankara için tabii ki, makul sayılamaz. Muhtemelen bölgenin geleceği ile ilgili Türkiye'nin kendi görüşleri vardır.

Bu arada bazı Rus uzmanlar, Ankara'nın da Avrasya Birliği projesini destekleyeceği düşüncesine yer veriyorlar ama NATO üyesi hem de Türkiye gibi bir ülkenin Kremlin Sarayı'nda tasarlanan bir projeye katılması olasılığının mümkün olmadığını unutuyorlar.

Rusya'nın gölgesinde kalarak büyük bir coğrafyada ikinci sınıf bir ülke sıfatı kazanmanın Türkiye'ye yakıştırılması bile hiç hoş değildir.
Bazı kaynaklar, 20. yüzyıl ortalarında dönemin Rus imparatorluğu projesi olan Sovyetler Birliği'nin kurulduğu sıralarda da Ankara'ya böyle bir teklifte bulunulduğunu ve Mustafa Kemal Paşa önderliğindeki Türkiye Cumhuriyeti'nin bu teklifi elinin tersiyle ittiğini yazıyor.

SAYI 24  2013 
www.ekoavrasya.net
“Avrasya’yaaçılan kapınız”
6 yaşında...
www.ekoavrasya.net


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder