4 Ocak 2021 Pazartesi

Yükselen Değer ASELSAN

Yükselen Değer ASELSAN
   


Yükselen değer 'ASELSAN'
Türk Savunma Sanayisi'nin Uluslararası Markası olan ASELSAN’ın cirosu son bir yılda 5 milyar lirayı aştı.
Yükselen değer 'ASELSAN'
27/04/2019 14:31

Güncelleme: 27/04/2019 15:00


ASELSAN  Şirketinin son bir yıllık Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, ASELSAN’ın savunma sanayisindeki sorumluluğu ile ekonomik hacminin arttığını bir kez daha gözler önüne serdi. ASELSAN’ın uzun vadeli planlarla hareket eden ve bu doğrultuda imza altına alınmış sözleşmeli yıllara yaygın proje tutarı, 2017 sonu itibarıyla 6,8 milyar dolar oldu.

Şirket, bilanço tarihinden sonra da yaklaşık olarak 932 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. ASELSAN’ın elinde 2015 sonunda 4,3 milyarlık, 2016 sonunda 6,2 milyar dolarlık sipariş bulunuyordu.

ASELSAN, yıl boyunca ‘’haberleşme ve bilgi teknolojileri, savunma sistem teknolojileri, radar ve elektronik harp sistemleri, mikroelektronik güdüm ve elektro-optik ile ulaşım, güvenlik, enerji ve otomasyon’’ alanlarında askeri ve sivil çözümleriyle yurt içi ve dışından gelen talepleri karşıladı.


ASELSAN’ın yıl sonu itibarıyla personel sayısı 5 bin 440 oldu. Şirket çalışanlarının yüzde 59’u mühendis, yüzde 29’u teknisyen, yüzde 7’si idari personel, yüzde 3’ü büro personeli, yüzde 2’si ise işçi olarak kayıtlarda yer aldı.

ANKA’nın üreticisi TAİ dünyada çok az ülkede olan havadan sinyal istihbaratı toplayabilen yeni ANKA’yı geliştirerek MİT’e teslim etti. ANKA-İ olan yeni İHA’lar Türkiye’nin gücüne güç katacaktır. Uçağa ASELSAN tarafından geliştirilen elektronik görüntü istihbaratı toplayan sistemler yüklendi. Uçak elektronik istihbarat görevini yaparken radarlardan ve füze kılavuz sistemlerinden gelen sinyalleri algılayarak analiz edecek, hedef bölge üzerinde uçarken telsizler ve veri linklerinde gerçekleşen haberleşmeleri dinleyecek. Böylece bir tehdit durumunda güvenlik ve askeri birimler erkenden uyarılacak.

Türkiye’nin ilk Milli Hava füzeleri.,


   GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’ın yerden balistik ilk atışları başarıyla gerçekleştirilirken, bu yılın son çeyreğinde testler yeni bir boyut kazanacak. 
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Savunma Sanayi Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü'nün (SAGE) 13. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı’nda (IDEF) görücüye çıkardığı GÖKTUĞ hava-hava füze sistemleri ailesi üyeleri GÖKDOĞAN ve BOZDOĞAN’a yönelik çalışmalar sürüyor.


IDEF’teki tanıtımın ardından geçen sürede her iki füzenin de yerden ilk balistik atışları gerçekleştirildi. Bu testler kapsamında güdüm olmadan roket motorunun performansı ve havada füzeyi gerekirse imha edebilmeyle ilgili fonksiyonlar denendi. Sinop’taki test alanında gerçekleştirilen testler başarıyla tamamlandı.
SAGE’nin, hava füzelerine yönelik çalışmaları 2013’te başladı. Bu çerçevede, kısa menzilli yüksek manevra kabiliyetine sahip, kızılötesi görüntüleyicili arayıcı başlıklı GÖKDOĞAN ile uzun menzilli, aktif radar arayıcı başlıklı BOZDOĞAN geliştirildi.
GÖKDOĞAN, gelişmiş karşı-karşı tedbir ve her açıdan atış yeteneklerine sahip bulunuyor. 

BUZDOĞAN, at-unut özellikli akıllı güdüm, veri bağıyla hedef bilgisi güncelleme, çoklu her açıdan atış ve çoklu hedefe angajman, atıldıktan sonra kilitlenebilme gibi nitelikler taşıyor.

Füzelerde, yüksek itki-az dumanlı katı yakıt teknolojisi, elektronik roket motoru emniyetli kurma ve ateşleme sistemi, yüksek güvenlik ve güvenilirlik sağlayan kesintisiz tapa kullanıyor.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder