9 Mayıs 2020 Cumartesi

Yemen de İnsancıl Durum,

Yemen de İnsancıl Durum, 


Uluslararası Toplum Açısından Çıkarımlar. 
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Emin DEMİRBAŞ
XI. Uluslararası Uludağ Uluslararası İlişkiler Kongresi
Yemen'de İnsancıl Durum: Uluslararası Toplum Açısından Çıkarımlar
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Emin DEMİRBAŞ
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Dr. Öğr. Üyesi Çağrı Emin DEMİRBAŞ,
Bayram Altuğ  
20.10.2018




   Yemen’de 2015 yılında Suudi Arabistan güçlerinin askeri müdahalelerini takiben başlayan insancıl kriz, içinde bulunduğumuz yılların en ciddi insancıl krizlerinden birini meydana getiriyor olmasına rağmen, büyük ölçüde Suriye krizinin gölgesinde kalmaktadır. 

   Yemen krizinin uluslararası toplumun gündemine yerleşmiyor oluşu yalnızca Suriye krizinin ehemmiyeti ve büyük güçlerin Suriye konusuyla daha fazla
haşır neşir olmalarıyla ilgili değildir. Aynı zamanda Yemen’de yaşanan kriz ABD ve İngiltere’nin de Suudi Arabistan’ın askeri müdahalelerini desteklemelerinden de kaynaklanmaktadır. Suudi müdahalesi bu çerçevede ülkede düzeni tesis eden bir müdahale olarak lanse edilmiş fakat ortaya çıkardığı insancıl tablo gözlerden uzak tutulmak istenmiştir. Bugün Yemen BM İnsancıl Meseleler Koordinasyon Ofisi ( United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – OCHA) tarafından kıyamet benzeri bir durum (apocalypse) olarak tanımlanmaktadır.

   Çatışma kaynaklı sivil ölümleri bir tarafa bırakılırsa, ülkedeki insancıl krizin en önemli boyutu salgın hastalıklar, açlık, temiz içme suyuna ulaşılamama gibi hayati sorunlardır. 27 milyonluk ülke nüfusunun 2 milyonu yerlerinden edilmiş, 17 Milyonu gıda sorunuyla başbaşa kalmış, 14 milyon civarındaki bir kesim ise temiz içme suyuna ulaşamaz duruma gelmiştir. Bu genel rakamlar dahi Yemen’deki insancıl krizin ehemmiyetini gözler önüne sermektedir. Bu çalışmada Yemen’deki insancıl krize ilişkin tablo çeşitli insan hakları örgütleri ve insancıl yardım kuruluşlarının verileri kullanılarak analiz edilmekte ve Yemen’deki krizin ciddiyeti gösterilmek istenmektedir. 

    Bu noktadan hareketle uluslararası politikanın dinamikleri ve Yemen’deki krizin ortaya çıkmasında ve önlenememesinde hangi ölçüde pay sahibi olduğuna 
ilişkin çeşitli değerlendirmeler yapılmaktadır. Ayrıca uluslararası toplumun insancıl krizlere yönelik müdahaleleri, bu tarz müdahalelerin hukuksal mercii olan BM  çerçevesinde ele alınmakta ve Yemen başta olmak üzere insancıl krizlerde gösterilen etkinlik açısından değerlendirilmektedir.


'Yemen'de 14 Milyon sivil ölüm riskiyle karşı karşıya kalacak'
2014'te patlak veren iç savaş nedeniyle Yemen'de son yüzyılın en büyük açlık ve insani krizlerinden biri yaşanıyor. Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 75'i insani yardım ve korumaya ihtiyaç duyuyor.

Bayram Altuğ  
20.10.2018


https://www.aa.com.tr/tr/dunya/yemende-14-milyon-sivil-olum-riskiyle-karsi-karsiya-kalacak/1287591


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder