14 Mart 2015 Cumartesi

Eğitim ve Öğretim Anlayışımız





Eğitim ve Öğretim Anlayışımız ( Vahdet Şahin )


 6 Mayıs 2000 Cumartesi 

EĞİTİM  HAKKINDA BİRKAÇ  SÖZ
Gönderici :  Vahdet ŞAHİN 
(193.255.106.4) 
Mayıs 4, 2000, 06:27:58

Kıymetli Hocam, Saygıdeğer okurlar;

Böyle bir bildiri-yorum ortamında, önderimizin "Meselemiz eğitimdir" meş'alesiyle Türkiye gerçekleri, eğitimdeki sorunlar ve bu sorunları ortaya çıkaran sebeplerin tartışılması arzusundayım. Toplum ve ferd olarak irdelememiz gereken neler varsa tartışılmalıdır. Zira bugünün vede 10 yıl sonrasının toplumu biziz. Hele ülkemizin yarınlarını hep birlikte bu nesil inşa etmeyecek mi?

Başlangıç olması açısından bir kaç konuya değinmek istiyorum. Öğrencilerin yönlendirilme hatalarından yola çıkarak faturanın büyük kısmının eğitimci ve idarecilere kesilmesi bir çizgi izlediğim yazımdan anlaşılacaktır.

Bence;
 - Öncelikle ilköğretim ve lise öğretmenlikleri cazip hale getirilmelidir. İş bulma anlayışı bırakılıp yeterlilik araştırması, deneme süresi vb. gibi uygulanmalar ile ama, eşzamanlı olarak maaş ve sosyal imkanlar, (sağlık, emeklilik vb..) "gerçekçi" bir şekilde ayarlanmalıdır.

Öğretmenler bir öz değerlendirme ile okullarca takip edilmeli performansları (+/-) olarak değerlendirilmelidir.

Maddi düzeltme ile öğretmenin onuru iade edilmelidir. Gerçek eğitim hertürlü olumsuz etkiden arındırıldığında mümkün olacaktır.

Artık Kırtasiyeci - Simitçi Öğretmen olmamalıdır.

 - Öğrenciler ilköğretim son sınıflarından, en son ise lise döneminde yatkınlıkları dikkate alınarak homojenize bir ortamda mesleki yönlendirmeye düşün olarak alıştırılmalıdır. Bu konuda tedbir almak
idareye düşmektedir.

 - Bunun yanısıra çeşitli araçlar tesis edilerek burs anlayışı iş dünyasına yerleştirilmeli, zeki ve çalışkan öğrencilerin imkanları iyileştirilmelidir. Eğitimde etken olan önemli bir dinamik elbetteki ekonomik faktörlerdür. Toplum ekonomik refahı yakalayamadığı sürece eğitime gereken finansmanı sağlayamayacaktır. Özel sektörün şimdiden benimseyip coğunlukla sadece izlemekle yetindiği burs olgusu cok kısıtlı kalmaktadır.

 Saygılarımla... (Vahdet ŞAHİN)

...........................................................................

Değerli eğitimci Vahdet Şahin Bey'in ülkemizin temel sorunlarından biri olan EĞİTİM ve ÖĞRETİM konusundaki fikirlerine aynen katılıyorum. Devlet olabilmenin birinci ve vazgeçilmez şartı; iyi insan yetiştirmek ve bu yetişmiş insanı yetiştiği alanda kullanararak performansından azami istifade edebilmektir. Bunu becerebilen ülkeler dünyayı yönetirler. Bilim ve teknolojiyi yaparlar ve yapamayanlara satarlar. Bunu başaramayanlar ise büyük paralarla bilim ve teknolojiyi alıp kullanırlar. Yani, onlar daima yönetilirler. Asırlarca dünyayı yönetmiş bir ülkenin çocukları olarak bize yönetmek düşer. Bunun da tek yolu iyi eğitimdir. 

İYİ İNSANLARI SİTEMİZİN ÖZEL YORUMLAR BÖLÜMÜNDE BU KONUNUN NASILINI BULMAYA ÇAĞIRIYORUM. 
FİKİRLERİNİZİ AÇIKLAYIN.
TARTIŞALIM, İYİYİ VE GÜZELİ BİRLİKTE BULALIM. (T.T.K)

Dr. Tahir Tamer Kumkale
6 Mayıs 2000 Cumartesi


http://www.kumkale.net/yazi.asp?id=35

.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder