ALMANLARIN TÜRKİYEYİ İŞGAL PLANI İLK KEZ AÇIKLANIYOR
Almanlar'ın, Türkiye'yi işgal planı daha sonra Bir Alman alayının arşivinde unutulmuş, Rusların eline geçmiş, onlarda «görün» diye bize vermişlerdi
Büyük Amiral Peader, Sovyetler Birliği'nden önce Türkiyenin işgalini öngörmüş ve Hitler'e baskı yapmıştı Hitler ise Türkiye uzmanlarıyla yaptığı konuşmalardan sonra Türkiye yerine Rusya'ya saldırmayı yeğlemişti
Ahmet Yalım
Hitler'in en güvendiği asker, Alman donanmasının komutanı büyük amiral Von Reader'di. 1 eylül 1939'dan, yani İkinci Dünya Savaşı'nın başladığı günden bu yana büyük amirali yanından ayırmamış, savaş durumunu onunla birlikte izlemişti.
Alman orduları Polonya'yı ezmiş, Fransa, Benelüx, Danimarka ve Norveç işgal edilmiş, sıra Balkanlar'a gelmişti.
İşte o günlerde büyük Amiral Von Reader, 16 ve 26 eylül 1940'da Hitler'le yaptığı iki konuşmada:
" — Barbarosa harekâtına (Rusya'nın işgali) girilmeden önce, Türkiye'yi işgal etmeliyiz" demişti.
Hitler bu öneriyi dikkatle dinlemiş, ancak bir karara varmamıştı. Büyük amirale göre eğer Türkiye işgal edilirse, Sovyetler'e hem Polonya'dan, hem de Kafkasya'dan saldırma olanağı doğacak ve Rusya'nın dize getirilmesi kolaylaşacaktı.
Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Von Papen ise, bu düşünceleri paylaşmıyordu. Ona göre, Alman orduları kısa zamanda Trakya ve Ege'de egemenlik kurabilirlerdi ama Toroslar ve Doğu Anadolu'da Türk piyadesinin güçlü direnişiyle batağa saplanabilirdi. Von Papen, 1. Dünya Savaşı'nda asker olarak bulunduğu Türkler'i iyi tanıdığını da ileri sürüyordu. Almanya'nın Ankara'daki askerî ataşesi Albay Rohde de büyükelçinin görüşlerini destekliyordu.
İŞGAL PLANI HAZIRLANIYOR
1940-41 yıllarında Türkiye'ye saldırı konusu Alman Genelkurmayı için oldukça önemli bir uğraşıydı. 1939 kasımına kadar Türk ordusunda eğitmen olarak görev yapan Gn. Ritter Von Mittelberger, 10 şubat 1941'de Alman Genelkurmay'ına Türkiye konulu bir konferans vermişti. Generale göre. Türk Trakya'sına saldırıya geçildiği zaman yıldırım orduları süratle sahil yolundan İstanbul'u işgal etmeli ve Anadolu'ya geçmeliydi. Mittelberger daha sonra Alman birlikleri için güçlüklerin doğacağını ileri sürüyor ve, "Eğer Türkler büyük bir ruhsal çöküntüye uğramazlarsa, çok sert bir direnme ile karşılaşmamız doğaldır" diyordu.
Bu sırada Alman Genelkurmay'ının Harekât Dairesi Başkam Albay Heusinger'e de, "Türkiye'yi işgal" planı hazırlaması görevi verilmişti. Albayın bir hafta içinde hazırladığı plan incelemesi için Balkanlar'ı işgalle görevli Alman Feldmareşali List'e gönderilmişti.
TÜRKLERE GEÇEN PLAN
1941 yılının 21 haziranında Alman orduları Sovyetler Birliği'ne saldırmıştı. Alman oraları süratle Rusya'nın iç bölgelerine doğru ilerliyorlardı, işte, savaşın başlamasından dört hafta sonra SSCB'nin Ankara Büyükelçisi Trentiev, Türk Dışişleri Bakanlığı'nı ziyaret ederek Şükrü Saraçoğlu'na. "Elimizde, Almanların, Türkiye'yi işgal planı var!.." diye iddia etmişti.
Dışişleri Bakanı da:
"-Gösterirseniz, seviniriz" demiş ve bu planın nasıl ele geçirildiğini sormuştu.
Olay İlginçti. Alman Genelkurmay'ı, Türkiye yerine Rusya'nın işgal edilmesini kararlaştırdığı zaman hazırlanan bu plan 51. Alman Kimya Alayı'nın arşivinde unutulmuştu. Alay önce Bulgaristan'ın işgalinde görev almış, daha sonra da tüm Alman birlikleriyle birlikte Doğu cephesine sevkedilmişti. Alayın arşivi ise, savaşta Sovyetler'in eline geçmişti. Sovyet yetkilileri de planı hemen Ankara'daki elçiliklerine göndererek Türkler'e bilgi vermesini istemişlerdi. Böylece Türkiye'yi işgal etme planı dolaylı yollardan Türklerin eline geçiyordu.
Bugün Türk Genelkurmay'ının elinde bulunan Almanların Türkiye'yi işgal planı "ÇOK GİZLİ •Feld Mareşal List'e özel" başlığını taşıyordu.
5 bölümden oluşan dosya bir hayli kalabalıktı. İstanbul ve İzmit Körfezi'nin 1/l00 bin ölçeğinde yapılmış haritalarda en ufak ayrıntılara kadar dikkat edilmişti. Uçak alanları, deniz inşaat tezgâhları, savaş gereçleri üreten fabrikaları, liman tesisleri, demir fabrikaları, tren antrepoları, tersaneler, askerî telsiz istasyonları ve kimyevi madde üreten laboratuvarlar özel işaretlerle belirlenmişti. Yine bölgedeki tüm köprüler işaret edilmiş ve bunların yapımında kullanılan malzeme de yanlarına yazılmıştı.
PERAPALAS'A YERLEŞMELİ
Dosyada harita ve krokiler dışında İstanbul’la İlgili ayrıntılı bilgi de bulunuyordu. Örneğin planın 25'inci sayfasında Alman birliklerinin İstanbul'da nasıl dağılacağı ayrıntılı şekilde anlatılmıştı.
"-Kumanda heyeti, kurmay başkanları ve karargâh birlikleri ancak Beyoğlu'nda uygun şekilde yerleştirilebilir. Beyoğlu'nda 7 büyük otel bulunmaktadır. Bunların en iyileri de Perapalas, Tokatlıyan otelleridir. Kumanda heyeti özellikle Perapalas Oteli'ne yerleşmelidir. Bölgede birçok küçük oteller daha vardır. Buralarda karargah subayları kalabilir.
Beyoğlu'nda Fransız ve Alman okulları gibi sağlam ve büyük binalar da vardır. Buraya karargâh birlikleri yerleştirilebilir. Taksim alanı çevresinde de taşıtların korunmasına uygun büyük kışlalar bulunmaktadır."
Dosya daha sonra Boğazlar konusunda şu bigileri de kapsıyordu:
" - Karadeniz'in kuzey kıyalarına çıkartma yapmak son derece güçtür. Bunun tek nedeni bölgenin fırtınalı ve sarp kayalardan oluşmasıdır. Buralara ancak küçük balıkçı kayıklarıyla çıkartma yapılabilir. Daha ötede Marmara kıyıları hafif meyilli olduğu için buraya çıkartma daha kolaylıkla gerçekleşir. Ancak buranın Çatalca müstahkem mevkiinin ateşi altında olduğu unutulmamalıdır."
Hitler bu planı erteleyecek ve Rusya'ya saldırmayı yeğleyecekti. Hitler'in Genelkurmay Başkanı Halder de güncesine şöyle yazacaktı:
"— Türkiye'ye saldırmaktan vazgeçmezsek Rusya'ya karşı olanaklarımızı kaybederiz. Hitler son görüşmemizde bana şöyle dedi:
"— Rusya'yı ezdikten sonra Türkiye'ye saldıracağız."
Böylece Hitler, Türkiye'yi, "silah gücü yerine siyasal alanda boyun eğdirmeye" çalışacaktı. Bu görevde Ankara'daki büyükelçileri Von Papen'e verilmişti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder