13 Kasım 2020 Cuma

ORTA DOĞUDA TÜRK ALGISI., BÖLÜM 6

ORTA DOĞUDA TÜRK ALGISI., BÖLÜM 6


Ortadoğu,Türkiye Algısı,Dış Politika,Mensur Akgün, Sabiha Şenyücel Gündoğar,Dış Politika,Türkiye, Avrupa Birliği, 

Tablo 26: ORTA DOĞU’DA TATİL İÇİN TERCİH EDİLEN İLK BEŞ ÜLKE
Tablo 27: ORTA DOĞU DIŞINDA TATİL İÇİN TERCİH EDİLEN İLK BEŞ ÜLKE


“Daha önce Türkiye yapımı dizi seyrettiniz mi?” sorusuna en az evet cevabı verenler Mısır’dan katılımcılar, ancak orada bile katılımcıların %67’si evet cevabını veriyor. 
Türkiye Ortadoğu içerisinde tatil yapmak için %30 ile ilk tercih edilen ülke. Suudi Arabistan %16 ile ikinci, Lübnan %14 ile üçüncü sırada tercih edilen ülkeler. 
Türkiye’yi tatil için en çok tercih edenler İran’dan katılımcılar (%40). 
Ortadoğu bölgesi dışında nerede tatil yapmak istersiniz sorusuna ilk verilen cevap %15 ile Fransa. Türkiye %12 ile ikinci, Almanya %11 ile üçüncü tercih olarak yer alıyor. 

Sonsöz 

2009 yılında bu araştırma dizisinin ilkine başladığımızda Arap dünyasının Türkiye algısının değiştiği konuşulmaktaydı, ancak detaylı bir analiz yapılmamıştı. Türkiye’deki değişimin Arap dünyası tarafından da takip edildiğini, model tartışmalarının yapıldığını, Türkiye’nin bu bölgeye gösterdiği ilginin karşılık bulduğunu tahmin ediyorduk. 
Ama itiraf etmemiz gerekir ki ilk araştırma sonuçlarının ortaya koyduğu ilgi ve sempati oranı bizi şaşırttı. 2010 yılı araştırmasından da paralel sonuçları alınca bölgedeki Türkiye algısının kalıcı olmaya başladığı kanaatini edindik. 2011 araştırması bu kanaatimizi iyice güçlendirdi. Türkiye bölge halkları tarafından sevilen ve model alınan bir ülkeydi. 

Ancak bazı ülkelerdeki oynamaların gösterdiği gibi Türkiye’ye duyulan yakınlığın uygulanan siyasetle ve söz konusu olan ülkelerin hakim siyasi anlatısıyla da paralelliği vardı. İki yıl üst üste Türkiye’ye yüksek düzeyde çıkan Suriye halkı sempatisinin 2011’de düşmüş olması tesadüf olmazdı. 
Dikkatimizi çeken bir diğer unsur da, Türkiye’nin demokratik olmasının onu cazibe merkezi haline getiren önemli özelliklerden birisi olmasıydı. 
Ortadoğu insanının gözünde Türkiye’yi Türkiye yapan, onu olumlayan, kimliği, demokrasisi, çatışma çözümünü ön plana çıkartan dış politikası ve ekonomik performansıydı. 

Fakat biz bu araştırma serisiyle sadece üç yılın Türkiye algısının bölgesel resmini çektik ve çektiğimiz resimlerin önemli göstergelerini sizlerle paylaştık. 
Mümkün olduğunca görünenin ötesine gitmemeye çalıştık. Yüzeyde kalmaya, derin analizler yapmamaya gayret ettik. 

Buna rağmen sunuşu bu yıl da bir uyarı ile bitirmek, Ortadoğu halkının gözünde başarılı olmanın diplomaside mutlaka başarılı olmak anlamına 
gelmediğini söylemek istiyoruz. Ayrıca Türkiye’ye karşı duyulan sempatinin her alanda ve her yerde güce tahvil edilemeyeceğini de vurgulamadan 
bu raporu sona erdirmemek gerektiğine inanıyoruz. 

Metodoloji 

Ortadoğu’da Türkiye Algısı Anketi, KA Araştırma Şirketi tarafından Bilgisayar Destekli Telefon Görüşmeleri (CATI) ve Yüz Yüze Görüşme yöntemleri ile 16 ülkede gerçekleştirilmiştir. CATI metodu, KA Şirketi’nin İstanbul’daki arama merkezinde Arapça ve Farsça olarak Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, İran, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, Kuveyt, BAE, Yemen ve Libya sahalarında kullanılmıştır. Yüz Yüze Görüşme tekniği ise KA Irak Bürosu tarafından araştırmanın Irak sahasında kullanılmıştır. Anket, 16 Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkesinde toplam 2,323 katılımcıyla gerçekleştirilmiştir. 

Görüşmeler anket yapılan her ülkenin önemli şehirlerinde rastgele örnekleme metoduyla seçilen 18 yaş üstü kişiler ile gerçekleştirilmiştir. Anketin saha araştırması 19 Ekim-15 Aralık 2011 tarihleri arasında yapılmıştır. Soru formu 48 içeriksel, 12 demografik ve 20 kalite kontrol sorusundan oluşmaktadır. Araştırma 
%95 güven aralığında, bölgesel sonuçlarda +/-%2.03, ülkesel sonuçlarda en fazla +/-%7,5 istatistiksel hata payı içermektedir. 

14 Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülkesi (Mısır, Ürdün, Lübnan, Filistin, Suudi Arabistan, Suriye, Tunus, Umman, Bahreyn, Katar, Kuveyt, BAE, Yemen ve Libya): CATI saha çalışması anadili Arapça olan 40 eğitimli mülakatçı tarafından gerçekleştirilmiştir. Başarıyla gerçekleşen bir görüşme 16 ila 111 dakika 
arasında değişkenlik göstererek ortalama 35 dakika sürmüştür. Görüşme yapılan haneler rastgele numaralar üretilerek (son 4 rakam) seçilmiş, katılımcı ise ‘Tamsayım’ (Enumeration6) yöntemiyle belirlenmiştir. 

‘Tamsayım’ yönteminde telefonu açan kişi hanesindeki 18 yaş üzeri kişileri belirtmektedir. Katılımcının verdiği sırayla CATI sistemine işlenen isimleri sistem birden başlayarak numaralandırmaktadır. CATI sistemi rastgele Saha çalışması esnasında toplamda 6,201 temas kurma girişiminde bulunulmuştur. Bağlantı kurulamama oranını (non-contact rate) %34,5 olarak verecek şekilde bu temasların 2,136 tanesinde telefonla bağlantı kurulamamıştır. Cevaplama oranını (response rate) %49,9 olarak verecek şekilde kurulan 3,509 başarılı bağlantının 1,758 tanesinde anket sorularının cevaplanması çeşitli nedenlerle reddedilmiştir. 
İran: CATI saha araştırması anadili Farsça olan 15 eğitimli mülakatçı tarafından gerçekleştirilmiştir. 

Başarıyla gerçekleşen bir görüşme 13 ila 61 dakika arasında değişkenlik göstererek ortalama 28 dakika sürmüştür. Görüşme yapılan haneler rastgele numaralar üretilerek (son 4 rakam) seçilmiş, katılımcı ise ‘Tamsayım’ (Enumeration) yöntemiyle belirlenmiştir. 

İran’daki saha çalışması esnasında toplamda 969 temas kurma girişiminde bulunulmuştur. Bağlantı kurulamama oranını (non-contact rate) %53,4 olarak verecek şekilde bu temasların 517 tanesinde telefonla bağlantı kurulamamıştır. Cevaplama oranını (response rate) %59,7 olarak verecek şekilde kurulan 479 başarılı bağlantının 193 tanesinde anket sorularının cevaplanması çeşitli nedenlerle reddedilmiştir. 

Irak: Yüz Yüze Görüşme yöntemi ile saha çalışması 39 eğitimli Iraklı mülakatçı tarafında gerçekleştirilmiştir. 

Başarıyla gerçekleşen bir görüşme 33 ila 59 dakika arasında değişkenlik göstererek ortalama 41 dakika sürmüştür. Örnekleme birimleri P-Kod Sistemi (posta kodu sistemine benzer bir yöntem) kullanılarak bir sayı belirleyip (örneğin 2), Bu numara ile eşleşen kişiyle mülakat yapmaktadır. 

(Telefonu açan kişinin ikinci sırada saydığı isim) belirlenmiştir. Bu sistem kullanılarak seçilmiş olan Birincil Örnekleme Birimleri’nin (PSUs) tüm bölgelerini kapsamak ve örnekleme birimlerini rastgele hale getirmek mümkün olmuştur. Daha sonra haneler (köydeki ya da sokaktaki) rastgele yön prensibine göre 
seçilmiş ve hane içinde anket yapılacak katılımcı ‘en son doğum günü’ metodu ile belirlenmiştir. 



Irak’taki saha çalışması esnasında toplamda 359 temas kurma girişiminde bulunulmuştur. Bağlantı kurulamama oranını (non-contact rate) %3,9 olarak verecek şekilde bu temasların 14 tanesinde yüz yüze görüşme için bağlantı kurulamamıştır. Cevaplama oranını (response rate) %83,4 olarak verecek şekilde 
kurulan 343 başarılı bağlantının 57 tanesinde anket sorularının cevaplanması çeşitli nedenlerle reddedilmiştir. 

Ülke Yöntem Saha çalışması tarihleriToplam nüfus / 18 yaş üstü nüfus Anketin yapıldığı şehirler 
Örneklem Ağırlık faktörü Mısır 

              Demografi* 

YAŞ DAĞILIMI % 

CİNSİYET DAĞILIMI

* Yüzdeler yuvarlama farklılıkları nedeni ile %100’e  tamamlanmayabilir. 
Çalışma durumları EĞİTİM durumları
SOSYAL sınıfları (KENDİ BEYANLARIYLA)
Çalışma durumları EĞİTİM durumları
SOSYAL sınıfları (KENDİ BEYANLARIYLA)

TELEVİZYON İZLEME ALIŞKANLIKLARI

GAZETE OKUMA ALIŞKANLIKLARI

İNTERNET KULLANMA ALIŞKANLIKLARI
97979798969695100969998959786828088798182999085848592









Bankalar Caddesi 
Minerva Han, No:2, Kat: 3 
34420 Karaköy İstanbul 
T +90 212 292 89 03 
F +90 212 292 90 46 
www.tesev.org.tr 
ISBN 978-605-5332-03-7 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder