9 Ocak 2016 Cumartesi

BOZUK ZEMİNDE MEKÂN TUTANLAR






BOZUK ZEMİNDE MEKÂN TUTANLAR


 Prof. Dr. EROL MANİSALI
 EKİM 2002   - Sayı: 50


"Türkiye'de sağ-sol meselesi yanlış bir zeminde tartışılıyor; hâlâ soğuk savaş döneminin yapay düşünce kalıplarının dışına çıkmakta zorlanıyoruz. "Solu, ılımlı sosyal çizgiden, Batı kapitalizmi içinde sınıfsal kavga" hududuna kadar düşünüyoruz. Oysa bu zemin artık yoktur, sanaldır.
 Dünyada gerçek çatışma, " Batı Kapitalizmi ile bunun dışında kalan dünya arasındadır." K. Amerika ve Avrupa'da bazı iç sosyal sorunlar bulunmakla birlikte, esas sorun, Batı ile " dışarıdakiler " arasındadır.
 K. Amerika'da ve Avrupa'da kişi başına gelir yıllık ortalama 30 bin doların üzerine çıkmış ise bu refah artışını geniş bir kitle paylaşıyor demektir. Fakir dünyanın kaynaklarını ve pazarını kullanarak, nüfusun büyük çoğunluğunun fakir kalması karşılığında Batı refah düzeyini yükseltmiştir.
 Sol tanımının Batı'da bir anlamı kalmamıştır. Almanya'da Schröder'in sosyal demokrat olmasının bir anlamı yoktur. Alman vatandaşlık yasasını ne Hristiyan ne de Sosyal Demokratlar değiştirmek istediler. Mercedes'in, Kodak'ın ya da Leopard tanklarının dış pazarlardaki egemenliğini Schröder de en az Stoiber kadar ister.
İngiltere'nin emperyal gücü konusunda Tony Blair'in Margaret Tahatcher'dan hiçbir farkı yoktur. Biri Falkland'ı vurdu, diğeri Bağdat'ı ikinci defa vurmak için ellerini ovuşturuyor. Her ikiside kapitalist İngiltere'nin dünya üzerindeki gücü için çalışırlar. Birinin sol, diğerinin muhafazakâr etiket kullanması esas mesele değildir. 
 Bir fark var ise, o da "içerde, evdedir". Dış sömürüden sağlanan geliri içeride birkaç gram farklı dağıtırlar. Sadece basit bir bütçe ve muhasebe meselesidir bu onlar için.
 Bir tarafta muhafazakâr kapitalistler vardır,
 Öbür tarafta ise liberal kapitalistler bulunur.
 Farkları iç politikalarında biraz hissedilir. Ancak dış politikalarında her ikisi de saldırgandırlar. Toplumsal refahları için yapmayacakları yoktur. Az gelişmiş dünya karşısındaki tutumları aynıdır. Türkiye'ye, Brezilya'ya, Arjantin'e, Endonezya'ya, İran'a aynı gözle bakarlar..."


 http://mudafaai-hukuk.com.tr/arsiv/ekim02_06.htm



..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder