23 Ocak 2016 Cumartesi

KIŞ SICAGI Suriye İçin Savaş 1918-1920



KIŞ SICAGI    Suriye İçin Savaş  1918-1920


Yekta Güngör Özden
Kasım 26, 2015

Yüreklerimizi ısıtan, beynimizi ışıklandıran kitaplar kış aylarında en yakın dostumuz, en sıcak kucaklayanımızdır. Gönderilen kitapları okurlarımıza tanıtma görevimizi, kısa duyuru biçiminde de olsa, yaparak yararlı olma çabamızı sürdürüyoruz.
- Prof. Dr. Sema ÖZER’in “Annemin Sofralarına Yolculuk” adlı kitabı DETA Yayıncılık’ın ürünü. Genişletilmiş 3. baskısı sofralarımızı donatan sıcak ve soğuk yemek türlerini, tuzluları, tatlıları, reçelleri, içkileri anlatıyor. Çorbayla açılan sayfalar, mezeler, salatalar, kebaplar, balıklarla sürerken ailenin yaşam öyküleri de özetleniyor.
- Ankara Barosu Dergisi’nin önceki Baro Başkanlarından “Avukat Tuncay Alemdaroğlu’na Armağan” olarak yayımlanan 73. yıl, 2015/2. sayısı ilgiyle izlenecek yazılar içeriyor.
- Abidin SUBAŞI’nın “Bir Yağmur Yağacak” adlı, 34 şiirini içeren kitabı kişisel yayını.
- Emekli öğretmen Recai ŞEYHOĞLU’nun kütüphaneler açmakla ün yapan annesi Rasime ŞEYHOĞLU’nu yitirince düzenlediği “Cumhuriyet Kızının Ardından- Kütüphaneler Kraliçesi Rasime Şeyhoğlu’na Vedâ” adlı kitabı İzmir Karşıyaka Belediyesi Kültür Yayınları’nın yeni ürünü.
- Tuğrul ÇAKAR’ın 14. kitabı “Fotoğraf Yazıları” adlı derlemesi. RETRO Basın Yayın’ın ürünü olan kitap, fotoğraf sanatıyla ilgili beğeni toplayacak 33 yazıyı içeriyor.
- İNSANCIL Dergisi’nin iki yeni yayını: Tanınmış 24 araştırmacının Cengiz GÜNDOĞDU’nun editörlüğünde oluşturduğu “Romanda Estetik Kalkışma 1, Osmanlı’da Toplumsal Değişimin Romanlara Yansıması” ile Recep ÇİTİKBEL’in 137 şiirini içeren “Sen Türkülerini Söyle” adlı, resimli kitabı.
- Uruguaylı yazarlar Andres DANZA ile Ernesto TULBOVITZ’in İspanyolca’dan Ali TUNCER’in dilimize çevirdiği “İktidarda Bir Kara Koyun-Saraysız Başkan Jose Mujica” adlı ortak yapıtları TEKİN Yayınevi’nin yeni ürünlerinden.
- Emekli Kurmay Yarbay Talât TURHAN’ın, karşılaştığı baskı, zulüm, işkence, haksızlık, adaletsizlik ve hukuksuzluklara karşı savaşımını belgeleyen “DİRENİŞ” adlı kitabı NERGİZ Yayınları’nın ürünü.
- Ahmet Zeki YEŞİL’in mizaha yeni bir soluk getiren “Senkronu Kaçmış Görüşler” adlı, 44 yazıdan oluşan denemesi FAVORİ Yayınları’nın ürünü.
- TÜRKSOLU gazetesi’nin yayımlayan İLERİ Yayınlarının yeni iki kitabı: Serap YEŞİLTUNA’nın “Atatürkçü Bir Anneden Türk Çocuklarına Mektuplar” ile Tuğrul ÇELİK’in “Türk Kültüründe Kurt İzleri” ilgiyle izlenecek içerikleriyle kitapçılarda.
- TARİH KURAM Yayınları’nın üç yeni ürünü: Dr. Özer BOSTANOĞLU’nun İngilizceden dilimize çevirdiği, John D. GRAİNGER’in “Suriye İçin Savaş, 1918-1920” adlı kitabı. Kaya ATABERK’in İngilizceden dilimize çevirdiği “Ermenilerin Kaleminden Kürtleşen Ermeniler” adlı, Ester ve Thomas MUGERDITHIAN çiftinin yazdığı kitap. Mefkûre BAYATLI’nın İngilizce’den dilimize çevirdiği Jerry TONER’in “Homeros’un Türkleri-Klâsik Eserler Doğu’nun Algılanmasını Nasıl Biçimlendirdi?” adlı kitabı.
- Emekli Kurmay Subay Hüseyin TOPUZ’un “T.C.,TSK. ve Alevi Subaylar-BAVULDAN BALYOZA” adlı kitabı IQ Kültür Sanat Yayıncılık’ın inceleme-araştırma dizisinin 415’incisi.
- Emekli Subay Atilla ÇİLİNGİR’in iki yeni eseri “Onların İzleriyle Türkiye” ve “Kırılmadık Ne Kaldı? -Zaman Asla Kaybolmaz 2002- 2015” adlı kitapları DERİN Yayınları’nın ilgiyle izlenecek ürünleridir.

KİTAPLARLA İLGİLİ

- Tanınmış gazeteci yazar Orhan KARAVELİ’nin Ankara Tevfik Fikret Okulları’ndaki “Atatürk, Babam ve Ben” adlı kitabına ilişkin konuşması ilgiyle izlendi. Atatürk’ü gördüğü günden başlayarak anılarını anlattıktan sonra Atatürk’e ve ilkelerine bağlılık için yapılması gerekenleri sıraladı.
- Yazar Meltem VURAL, Tüm Kadın Lobisi Derneği (TÜKAL)’ın konuğu olarak katıldığı toplantıda İran’daki yaşamını anlatarak “Şu Dağın Ardında İran” kitabını yazma nedenlerini, Atatürk Türkiyesi ile ilkelerinin önemini örneklerle vurguladı.
- Tanınmış spiker Canan KUMBASAR da Ankara Üniversiteliler Derneği’nin çağrılısı olarak yaptığı konuşmada ülkemizdeki olayları, özellikle kadınlar yönünden, Meşrutiyet döneminden başlayarak anlattı ve Atatürk’ün devrimlerini değerlendirerek günümüzdeki önemini açıkladı.
Bu konuşmaların öğrencilerin, gençlerin bulunduğu ortamlarda yinelenmesinin büyük yararı olacağı kanısındayız.



Suriye İçin Savaş  1918-1920


John D. Grainger
Çeviri: Dr. Özer Bostanoğlu


İngiliz akademisyen, askeri savaş tarihi konusunda uzman, John D. Grainger’in “Suriye İçin Savaş” kitabı yayınlandığında, hem İngiliz akademik camiasında,
hem de basında ve kamuoyunda önemli bir tartışmaya yol açtı. Sebebi ise Grainger’in “Ermeni Soykırımı” iddialarını kabul etmemesiydi.


“Suriye İçin Savaş” günümüz Suriye Savaşını ve iç savaşını anlatmıyor, 1. Dünya Savaşı dönemini inceliyor. Kitap her ne kadar askeri tarih kitabı olsa da, bugünkü Suriye savaşının temellerinin daha o günlerde atıldığını, İngiliz - Fransız rekabetini, Osmanlı’nın ve Türklerin Suriye’den sürülüşünü, Suriye’nin bugünkü parçalı yapısının daha o günlerde nasıl oluştuğunu göreceksiniz.

Grainger, daha önce yayınlanan “ Filistin İçin Savaş ” kitabının devamı niteliğindeki bu kitabında, Kudüs’ün düşmesinden Şam’ın düşüşüne kadar olan süreyi,neredeyse gün gün ve cephe cephe ayrıntılarıyla inceliyor.

Türk okuru için özellikle ilginç tarafı ise, Suriye cephesindeki Limon Van Sanders kumandasını, Enver Paşa’nın Genel Kurmay stratejilerini,Cemal Paşa’nın alandaki idaresini ve elbette Mustafa Kemal’in İngilizlerle bu cephedeki çarpışmalarını, İngilizlerin gözünden okuyabilmek.Ortadoğu’da sınırlar yeniden çizilirken, askeriyeden hariciyeye, politikacıdan gazeteciye, akademisyenden öğrenciye, mutlaka okunması gereken bir kitap.


www.tarihvekuram.com

..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder