10 Ocak 2016 Pazar

IRAK; SALDIRISININ GERÇEK ADRESLERİ






IRAK; SALDIRISININ GERÇEK ADRESLERİ
 


Prof. Dr. EROL MANİSALI
OCAK 2003 - Sayı: 53

 "Amerika'nın Irak'ı ve Bağdat'ı gösterişli bir biçimde bombalaması, son 10 yıldır "rutin" hale gelen teknik eylemlerden birisi mi, yoksa Bush yönetiminin "yeni politakasının" bir mesajı mı?

- Dünya kamuoyu son yıllar içinde Irak'a süregelen ambargoya tepkilerini genişletirken,
- İsrail - FKÖ ilişkileri çok kritik bir süreç yaşarken ABD'nin İngiltere ile birlikte,biraz da "gövde gösterisi" özelliğini taşıyan bir saldırı ile hem de Bağdat'ı vurması biraz düşündürücü.
 Son yıllar içinde Bağdat ile ilişkilerini geliştirmek ve ambargoyu delmek isteyen ülke sayısı artmıştı. Rusya, Fransa, ve Türkiye başı çekiyordu. Rusya, Ortadoğu'ya ilgisini yeniden ortaya koymaya başlamıştı. Özellikle Putin ile birlikte, "yeni Asya açılımı" ile birlikte somut adımlar atmaya başladı. 

Rusya, Çin ile yeni petrol ve doğal gaz angajmanlarına girdi. Bu ortaklığa Japonya da yeşil ışık yaktı. Çin'in büyük enerji açığı var; Japonya, Ortadoğu petrolüne bağımlı; Asya'nın batı kapısında, Ortadoğu'da ise ABD (ve İngiltere) egemen.
 ABD'nin oluşturmak istediği tek kutuplu yapıya karşı Asya'nın büyükleri Rusya, Çin ve Japonya " Tepki Göstermeye " başlamışlardı.
Avrupa cephesinde ise Fransa ısrarla, Bağdat ve Tahran ile ilişkileri "açmak" için girişimler yapıyordu.

 Ve Türkiye, " Amerika'ya Rağmen " Bağdat ile ilişkilerini geliştirmek için somut adımlar attı; Bağdat'a büyükelçi atanması, Irak ile ekonomik ilişkileri geliştirmek için üst düzeyde kalabalık heyetlerin gönderilmesi, "ABD'nin arka bahçesinde" rahatsızlıkları arttırdı.
Bush bayrak gösteriyor..."


 http://mudafaai-hukuk.com.tr/arsiv/ocak03_04.htm


..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder