12 Kasım 2017 Pazar

2014 YILINA GENEL BİR BAKIŞ



2014 YILINA GENEL BİR BAKIŞ

Sedat Atay, Eğitimci

Öncelikle böyle bir yazıya başlarken gelenek olduğu üzere, herkesin yeni yılı kutlanır. Mutluluk ve esenlikler dilenir. Bende öyle güzel şeyler söylemek istiyorum. Ama eldeki veriler hiçte öyle söylemiyor. Ülkemiz yıllardır içte ve dışta kötü yönetimin biriken faturalarını ödemeye başladı. Doğal olarak bu ekonomik ve sosyal faturalar dar gelirli emekçi kesimler tarafından ödenecektir. Ayakkabı kutularında bulunan ve de bulunamayan paralar bizlerin paraları idi. Yeni yıl başlar başlamaz gelen zamlar daha başlangıç.
Ülkemiz, bu yıl 30 Mart’tan başlayarak ardı ardına üç önemli seçim yaşayacak. Bizler önce yerel yöneticilerimizi seçeceğiz, ardından ilk kez halkoyu ile cumhurbaşkanımızı seçeceğiz. Ardından da(Beriye alınmaz ise) Genel Milletvekili seçimi yapılacak.
2013 yılının ikinci yarısından beri AKP hükümetinin yönetemezliği saklanamaz oldu. Önce gezi olayları ardından yolsuzluk dosyaları(sanırım devamı gelecek) AKP’den FT yandaşlarının ve bazı Milletvekillerinin istifaları toplumda ciddi soru işaretleri oluşturdu.
Her şeye, zam gelirken, doların 2 YTL yi geçtiği Euro’nun 3 ytl’ye yaklaştığı dönemde, emekçilerle dalga geçer gibi 40-50 YTL zam yapılması, emeklilere ve memurlara komik zamlar, milyon dolarların ayakkabı kutularından fışkırdığı bir dönemde, AKP giderek inandırıcılığını her geçen gün yitirmektedir.
Ülkemizde genel anlamda bunlar yaşanırken, ilimiz Muğla’da neler oluyor. Muğla ili ilk kez büyük(Bütün) şehir yasası ile yerel seçime gidecektir. Bu yasanın bir dolu yarar ve zararları vardır. Ve de yasanın birçok pratik içinde görülecek eksikleri vardır. Fakat bu yasa ile belde belediyeleri ve köyler mahalle olmuşlardır. İlçelerden geçmişte seçilen il genel meclisi üyeleri yerine büyüklüğüne göre ilçe belediyeleri merkezi belediye yönetimine temsilci vereceklerdir. Bu temsilciler ilin tümünün yatırımlarını planlayarak ili yöneteceklerdir. İl özel idaresi de Büyükşehir Belediyesine bağlanacaktır.
30 Mart 2013 tarihinde yapılacak yerel yönetim seçimleri için partiler kendi yöntemlerine göre adaylarını belirlediler veya belirliyorlar. Bu arada başkan kadar her ilçenin belediye meclis üyeleri de bundan sonra daha da önem kazanmıştır. Birincisi tüm ilçeden sorumlu olacaklardır. İkincisi, bu üyelerden bazıları büyük şehir temsilcisi olarak ilçelerinin sorunlarını çözmeye çalışacaklardır.
Ülkemizin bu kadar zor bir yılla karşı karşıya bulunduğu bir dönemde, Ula ilçemizin mevcut durumu ve olması gerekenlere genel olarak bakacak olursak, Ula ilçesi Muğla ilinin büyüklük olarak onuncu sırasındadır. Toplam nüfus olarakta 25.000 kişiden oluşmaktadır.. Doğal olarak büyük şehre gidecek temsilcilerin çok yetenekli olmaları gerekmektedir. Fakat Bunun yanında Ula ilçemizin, çok ta önemli artıları vardır. Birincisi, Dünya cenneti Gökova, ikincisi ise özellikle Akyaka’nın Muğla’nın denizi oluşudur. Bu artılar temsilciler tarafından değerlendirilebilirse önümüzdeki süreç Ula ilçemiz için geciken yatırımların ve düzenlemelerin yapılacağı bir dönem olabilir. Bunların olabilmesi için Ula’daki STK’larında uyum içinde verimli çalışmaları gerekmektedir.
Bu verilerin ışığında önümüzdeki süreçte yapılması gerekli işleri sıralayacak olursak; En kısa sürede turizmin kalitesini ve alternatifini arttırıcı çalışmayı sektör temsilcileri ile yaşama geçirmek. Sokak hayvanları sorununu kalıcı ve çağdaş bir yöntemle çözmek. İmar konusunda kalıcı çözümler üretmek, Azmak yönetimini ve düzenini sağlamak. Özellikle Gökova’nın tümünde kömür yakılmasını kalıcı bir şekilde önlemek. Turizm sezonunu uzatabilmek için sektör temsilcileriyle tanıtım çalışmaları yapmak. Spor kulüplerinin mutlaka yöre gençlerine(kız-erkek) deniz sporları başta olmak üzere amatörce yapılmasını sağlamak. Turizm sektöründe yöre tarımsal ürünlerinin tüketilmesini sağlamak. Yerli ve yabancı bileşenlerle çağdaş modern huzurevleri yapmak. Yörenin kültürle anılıp tanınması için ilimizde örnekleri bulunan Uluslar arası sanat merkezlerinin açılması. Citta Slow kriterlerine uygun kent dokuları oluşturmak. Özellikle yeşil turizmi geliştirmek için köyleri hareketlendirmek. Yaz dönemleri için gençlik kamp alanları hazırlamak. Karavan kamp alanları düzenlemek. v.b Bunları ve daha fazlasını önerip, takip edecek STK’lar da önemlidir.
Tüm bunları ve daha fazlasını düşünüp yaşama geçirecek yöneticilere gereksinim vardır.


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder