25 Aralık 2019 Çarşamba

TCK ERTELEMESİ VE APO KURDU!

TCK ERTELEMESİ VE APO KURDU! 


Sadi Somuncuoğlu.


Kategori: Siyaset

2005-04-02

TCK, adeta son saniyede direkten döndü ve yürürlük tarihi ertelendi.
Adalet Bakanı Çiçek''in bile tv''den öğrendiği kararın mimarının Dışişleri Bakanı Gül olduğu söyleniyor.

İçime büyük bir kurt düştü.

Sakın bu ertelemenin sebebi, görünürde tartışılan maddeler değil de, teröristbaşı olmasın! Çünkü sadece TCK değil, Cezaların İnfazı Hakkındaki Kanun (CİK)''un yürürlüğü de 1 Haziran''a kaldı.
Bebek katilinin yeniden yargılanmasını sağlayacak düzenlemenin bu kanuna konması planlanmış ama gerçekleştirilememişti.
Ertelemede, yarım kalan bu işin tamamlanması isteğini sorgulamamak mümkün mü? Hazırlığı, kabulü ve yürürlüğü sürecinde TCK''nın başına gelmeyen kalmadı.
Aslında bu 17 Aralık''ta tarih alabilmek için alelacele yetiştirilmeye çalışılan, TCK''nın yanısıra CİK''le beraber toplam 5 kanunluk paketti.

Ama hep TCK ön plana çıkarıldı.

Ülke aylarca kanunda yer almayan "zina" düzenlemesi ile oyalandı.
Bu tartışmalar, AB''nin 6 Ekim''de açıkladığı raporlarla Türkiye''nin önüne konulan ağır şartları başarıyla kamufleye yaradı.
TCK''nın basın özgürlüğünden güvenlik güçlerinin çalışmalarının sınırlanmasına, soykırımdan insanlık suçlarına ilişkin çok tuhaf hükümler içerdiği ancak "17 Aralık bayramı" geçtikten sonra fark edilebildi.
Son haftalarda da tümüyle bununla yatıp, kalktık.

Ama bu arada bazı çok önemli şeyler, öylesine gündeme getirildikten sonra gözlerden kaçırıldı. Bu, teröristbaşının yeniden yargılanmasının önünün açılmasıydı.
Ve buna TCK''nın tartışıldığı ve tüm dikkatlerin 17 Aralık zirvesine odaklandığı Aralık ayında CİK değişikliği ile teşebbüs edilmiş ancak Adalet Bakanı Çiçek ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan''ın, itirazı üzerine vazgeçilmiş.
Bunu da bizzat Dışişleri Bakanı Gül istemiş.

Türkiye bu teşebbüsten daha geçtiğimiz haftalarda, üstelik de tesadüfen değil, iktidarın bilinçli sızdırması neticesinde haberdar oldu.
Böylece konunun kısa süreli de olsa tartışılması sağlanıp, kamuoyu ve TBMM''nin tepkisi ölçüldü.
Başbakan Erdoğan da geçen hafta yaptığı açıklamada, AİHM''in teröristbaşıyla ilgili verilmiş bir kararı olmadığını, zaten partisinin MYK''sı ve Bakanlar Kurulu''nun yeniden yargılamaya sıcak bakmadığını söyledikten sonra, olmadığını iddia ettiği karar için "Ama biz buna rağmen bir eğilim yoklayalım dedik." itirafında bulunmuştu.
Anayasa''nın 90.maddesine göre Türkiye''nin AİHM kararını uygulamak zorunda olup, olmadığı sorusuna da "90''ıncı Madde bağlıyor.
O bağlıyor da Türkiye''de siyaset yapanlar ''Anayasa''nın o maddesine rağmen nasıl bunu yaptınız'' der." şeklinde ilginç bir cevap vermişti.Devamında, "Yabancılara mülk satışı konusunu siyasete alet ettiler...Ben medyadan bu konuda destek beklerdim." siteminde bulunmuş, bu desteğin verildiği hatırlatılınca da, " Gümbür gümbür olması lazım." demişti.
Bu açıklamaları, hiç olmazsa teröristbaşının yeniden yargılanmasında, 90.maddenin uygulanması ya da erteleme kararından sonra CİK''te değişiklik yapılmasına "gümbür gümbür destek" talebi olarak değerlendirmemek mümkün mü? Hele de basın TCK ile bu kadar sıkıştırılmışken! Önceki gün Fas''tan gelen haber şüpheleri iyice arttırdı.
Türk gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısı düzenleyip, gündemdeki sıcak konuları değerlendiren Başbakan Erdoğan''a, bölücü başıyla ilgili bir soru da yöneltilmiş.
Bunun üzerine birden bire çevresindekilere " Canlı yayında mıyız? " diye sormuş, "evet" cevabını alınca, " Biz sizinle sohbet ediyoruz, birlikte kahvaltı yapacağız.
Kameraları kapatın o zaman" demiş.

Acaba Başbakanımızın, teröristbaşıyla ilgili basın mensuplarıyla paylaşıp da, milletimizden gizleyeceği ne görüşleri olabilir ki? Şimdi bunların tümünü toplayalım.
Teröristbaşı için CİK''de yapılacak değişiklik teklifi Dışişleri Bakanı Gül''den geliyor.

TCK, beraberinde CİK''in yürürlük tarihinin ertelenmesi için en büyük çabayı da Gül gösteriyor.
Ve "Bu, AB sürecinde bizi daha kuvvetli kılacak.

Bir yavaşlama değil, tersine daha da kuvvetlenerek ilerleme söz konusu" teminatını veriyor.
Bir gün öncesinde ise Doğan Yayın Holding''in üst düzey yöneticileri, grubun köşe yazarları, yazı işleri müdürleri ve diğer yetkililerine, yazılmamak kaydıyla ve özellikle AB ile ilişkiler hakkında "brifing" veriyor.
Basın, yargı ve güvenlik birimlerinin tüm itirazlarına rağmen direnen Başbakan Erdoğan, birden bire 7 saat kala, hem de Fas''tan verdiği emirle, kanunların yürürlük tarihini erteletiyor.
Basın toplantısında, nedense söz bölücübaşına gelince kameraları kapattırıyor.
Ve gazetelerde bununla ilgili tek satır bir bilgi yer almıyor.

TCK ve diğer kanunların yürürlük tarihinin ertelendiğini, neredeyse en son öğrenen, bu konuda adeta tüm kariyerini ortaya koyan Adalet Bakanı Çiçek oluyor.
Terörist başı ile ilgili CİK''te yapılmak istenen değişikliğe karşı çıktığı hatırlandığında, Çiçek''in by-pass edilmesi daha da ilginç hale geliyor.
Evet anlaşılan perde gerisinde yeni senaryolar yazılıyor.

AİHM''in yeniden yargılama kararı verdiğini artık cümle alem biliyor.

En geç Mart sonunda da açıklanacaktı.

Ama AİHM''in isteğiyle yeniden yargılama yapmak milletimizi "rencide edeceğinden, onlar demeden yapmamız" gerekiyordu.
Takvim örtüşmediğine göre, AİHM''in açıklaması da ertelenecek demektir.
Ne de olsa Haziran''a kadar daha 2 ay var.

Kıbrıs''ta, Irak''ta, Ermenistan sınır kapısının açılmasında, Ruhban Okulu ve Patrikhane konularında nasılsa yavaş yavaş haşlanan kurbağa muamelesi görmeye alıştık.
Anlaşılan listeye bebek katili de eklenecek… 

El insaf!..

http://acikistihbarat.com/Haberler/688-Haberler-TCK%20ERTELEMES%C4%B0%20VE%20APO%20KURDU!%20-%20Sadi%20Somuncuo%C4%9Flu

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder