19 Aralık 2017 Salı

TÜRK DIŞ POLİTİKASI KAYNAKÇASI, (1923-2000) BÖLÜM 1

TÜRK DIŞ POLİTİKASI KAYNAKÇASI, (1923-2000) BÖLÜM 1 


SUNUŞ




Herhangi bir konuda araştırma yapacak olan kişilerin ilk yapmaları gereken ele alacakları konuda daha önce yazılmış eserleri tespit ederek incelemektir. Fakat, günümüzde ulaşılan yayın olanakları çerçevesinde hergün yüzlerce, hatta binlerce eser son kullanıcılara ulaşıyor. Bırakın bunların tümünü incelemeyi, büyük bir kısmından haberdar olmak dahi pek çok öğrenci ve hatta araştırma olanakları sınırlı akademisyen için neredeyse imkansız bir çaba. Dolayısıyla, özellikle uzmanlık kaynakçaları akademisyenler, araştırmacılar ve daha genel olarak öğrenciler için vazgeçilmez ilk başvuru eserleri olmaktadır.

Bu tür çalışmaların henüz kurumsallaşmadığı ülkemizde, ne yazık ki çeşitli konularda hazırlanmış kaynakçalar çok sınırlı sayıdadır. Milli Kütüphane Müdürlüğü tarafından yayına hazırlanan Türkiye Bibliyografyası ve Türkiye Makaleler Bibliyografyası, geniş kapsamlı olmakla beraber, son yıllara kadar sistematik olmayan yapılarıyla, bu ihtiyaca yeterince cevap verebilecek durumda değillerdi. Öte yandan, belirli bir konuyu tüm yönleriyle ele alan ve o konunun uzmanı kişilerce hazırlanmış olan uzmanlık kaynakçaları kavramı ise ülkemize neredeyse tamamen yabancıdır. Türkiye'nin uluslararası ilişkilerinin çeşitli yönlerini ele alan bu şekilde hazırlanmış az sayıda kaynakça da, sınırlı karakterleri ya da aradan geçen zaman içinde eskimeleri nedeniyle, yeterince faydalı olamamaktadır. Türk dış politikasını tüm yönleriyle tematik bir yaklaşım içinde ele alan herhangi bir kaynakça ise mevcut değildir.
Bu nedenle, öncelikle Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde son dört yıldır sürdürmekte olduğumuz Seminer dersleri çerçevesinde, Türk dış politikasının çeşitli yönleri üzerinde araştırma yapan öğrencilerimizin kaynaklara ulaşmadaki zorlukları bir yana, bunları tespit etmekte dahi sorunlarla boğuşmak durumunda kalmaları, bizleri bu tür bir çalışma yapmaya sevk etti. Öte yandan, 1997'de, yine Stratejik Araştırmalar Merkezi yayını olarak, Yrd. Doç. Dr. Nail Alkan'la birlikte yayımladığımız An Extensive Bibliography of Studies in English, German and French on Turkish Foreign Policy başlıklı çalışmanın yurtiçi ve yurt dışı akademik dünyada gördüğü ilgi ve bu çalışmada Türkçe yayınların eksikliğinin hissedilmiş olması, bizi bu derlemeye başlamak konusunda cesaretlendirdi.


Kaynakçalar akademik dünyanın en zahmetli ve ne yazık ki en az takdir gören çalışmalarıdır. Veri toplamanın zahmetleri ve zorlukları bir yana, bunların tasnifi, sıklıkla ve rahatlıkla gözden kaçan yazılım hatalarının, tekrar tekrar başa dönerek düzeltilmesi gereği ve çalışma, özellikle Türkiye ile ilgili olur ve Türkçe yayınlar taranırsa, Türkçe'nin, maalesef hâlâ standartlaştırılamamış yazımı ya da özensizlik nedeniyle sık sık karşılaşılan aynı kelimenin, hatta aynı yazar adının, farklı şekillerde yazılmış halleriyle boğuşmak zorunda kalınması, aşılması gereken sorunların sadece bir kaçıdır. Üstelik, bütün bunların üstesinden gelinse bile, yine de bazı yayınların gözden kaçacağı ve onların da mutlaka bazı kişiler için "hiç bir şekilde gözden kaçması mümkün olmayacak kadar önemli çalışmalar" olacağı gerçeği, kaynakça çalışmalarının önünde daha en başından "aşılması gereken sorunlar" ya da "kabullenilmesi gereken gerçekler" olarak durur.

Biz bu çalışmada, kaynakçaların ele aldıkları konulardaki tüm yazılı eserleri biraraya getirme iddiasında bulunmanın imkansız bir çaba olduğu gerçeğinden hareketle, sadece temel okumaları, mümkün olduğunca, gözden kaçırmamayı hedefledik. Çalışmanın 2257 girdiden oluştuğu göz önüne alındığında, bu konuda çok büyük bir mesafe aldığımızı düşünüyoruz. Bu çalışmaya girmemiş olanlar, büyük oranda, yerel matbaalarda basılarak, ulusal dağıtıma girmemiş ve herhalükarda yasada belirtilen zorunluluk çerçevesinde, Milli Kütüphane ya da Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Dokümantasyon Dairesi'ne ulaştırılmamış yayınlardır.

Öte yandan, kaynakçada sadece yayımlanmış kitap ve makalelere yer verilmiş, gazeteler ve haftalık aktüel dergilerde yayımlanmış makalelerle, yayımlanmamış yüksek lisans veya doktora tezi, rapor, tartışma metni vb. çalışmalar alınmamıştır. Ayrıca, çeşitli üniversitelerde öğrenciler tarafından hazırlanan ve dağıtımı sadece yayımlandıkları kurumlar çerçevesinde kalan çeşitli dergilere ve yayınlara da burada yer verilmemiştir. Bunun tek istisnası, öğrencilerin hazırladıkları bir dergi olmakla birlikte, 1996'dan beri Türkiye Makaleler Bibliyografyası tarafından da değerlendirmeye alınan Uluslararası İlişkilerde Olaylar ve Yorumlar dergisidir. Aylık ve yıllık kronolojiler de bu çalışmaya dahil edilmemiştir.

Çalışmada yer verilen bazı eserlerin başlıkları itibariyle Türk dış politikasıyla doğrudan ilgili olmadıkları düşünülebilir. Bunlar esas itibariyle içerik olarak konumuzla ilgili, fakat başlık itibariyle bu durumu yeterince yansıtamayan çalışmalardır. Buraya alınan eserlerin akademik kaliteleri, içerdikleri bilginin doğruluğu ya da tarafsızlığı konularında ise bir ön eleme yapılmamış, bu tür değerlendirmeler okuyucuların takdirine bırakılmıştır.

Dönem olarak, bu çalışma esas itibariyle 1923-2000 yıllarını kapsamaktadır. Fakat, Türk dış politikasının tarihi temellerini ortaya koyabilmek amacıyla, kaynakçada Kurtuluş Savaşı dönemiyle ilgili çalışmalara da yer verilmiştir. Ayrıca, geçmişi Cumhuriyet öncesine giden bazı konularda (Örn. Ermeni sorunu) yayınlar ele alınan dönemin Türk dış politikasını ilgilendirdikleri ölçüde bu çalışmaya dahil edilmişlerdir. Yoksa, bu tür konularla uzaktan yakından ilgili her yayını listelemeyi gerekli görmedik. Yine, benzer şekilde, bu kaynakça esas itibariyle Türk dış politikası çalışmalarını içermekteyse de, dış politika yapımının iç çerçevesini oluşturan faktörleri ortaya koyabilecek bazı temel çalışmalara da yer verilmiştir.

Bunların ötesinde, gözden kaçmaları nedeniyle derlemeye alınmamış eserlerin yazarlarından özür dileriz. Bu tür çalışmaların sahipleri eserlerinin künyelerini iletmeleri halinde, ileride bu çalışmanın eksikliklerinin giderilmesinde bize yardımcı olacaklardır.

Çalışma yedi tematik bölüm altında kronolojik bir ayırıma tabi tutulmuştur. Bu bölümler, daha sonra gerekli oldukça, alt bölümlenmeyle desteklenmiştir. Buna rağmen, bölümler sadece tarihsel ya da tematik konular çerçevesinde değil, fakat her iki yapıyı birarada değerlendiren bir sistematik içerisinde ele alınmıştır. Bu nedenle, örneğin "Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası, 1919-1938" başlığı altında, anılan dönemle ilgili genel çalışmaların büyük bir kısmına yer verilmiştir. Dönemsellik açısından bu başlık altında değerlendirilebilecek fakat tematik olarak, örneğin, Türkiye'nin belirli ülkelerle ilişkilerini ilgilendiren çalışmalar ise o ülkeyle ilgili başlıklar altında verilmiştir. Benzer şekilde, birden fazla konu ya da ülkeyi ilgilendiren çalışmalar da en çok ilgili oldukları başlık altında listelenmişlerdir. Bu durumda, farklı başlıklar altında çapraz referanslar verilmek suretiyle, araştırmacıların aynı esere ilgili olduğu konu, ülke ya da dönem yoluyla ulaşmalarına olanak sağlanmıştır. Fakat, beş konuyla (Türk Boğazları, Su Sorunu, Ermeni Sorunu ve Ermenistan'la İlişkiler, Dış Politikada İnsan Hakları, Birleşmiş Milletler ve Türkiye) ilgili materyalin tarih dönemi ya da ilgili olduğu ülke gözetilmeden, tek bir başlık altında toplanması uygun görülmüştür. Bunun temel nedeni, bu konuların birden fazla ülkeyle ilişkileri etkilemeleri ve birden fazla tarihsel dönemle ilgili olmalarıdır.

Kaynakça'nın sonunda alfabetik bir yazar indeksi verilmiştir. Yazar indeksindeki sayılar sayfa numarasına değil, veri numarasına işaret etmektedir.

Her bir başlığın altındaki veriler yazarların soyadlarına göre alfabetik sıralamaya tabi tutulmuştur. Bir yazarın aynı başlık altında birden fazla eserinin mevcut olduğu durumlarda, yayın tarihleri dikkate alınarak, geç tarihli önce olmak üzere sıralanmıştır. Yazar adı olmayan veriler ise başlıklarına göre sıralanmıştır.

Hernekadar, elimizdeki verilerin çok büyük bir kısmı bu ilkeler çerçevesinde yerleştirilmiş ve her bir girdinin doğruluğu eldeki olanaklar çerçevesinde kontrol edilmişse de, belirli bir başlıkla ilişkilendirmekte zorluk çektiğimiz verilerin en uygun başlık altında listelenmesi "bilinçli tahmin" yöntemiyle yapılmıştır. Bu nedenle, araştırmacıların belli bir konuya dair eserleri araştırırken sadece o konuyla doğrudan ilgili başlıkları değil, fakat aynı zamanda belirli tarihi dönemler altında sıralanan ikinci dereceden ilgili başlıkları da gözden geçirmeleri doğru olacaktır.

Kaynakça'daki her bir girdi, aşağıdaki format içerisinde, şu bilgileri kapsamaktadır:

1) Kitaplar: Yazar veya Yayınlayan Kurum Adı, Eserin Adı, YayınYeri, Yayıncı veya Matbaa, Yayın Tarihi.

2) Dergide Makale: Yazar Adı, "Makalenin Başlığı", Derginin Adı, Cilt ve Sayı Numaraları, Yayın Tarihi, Sayfa Numaraları.

3) Derleme Kitapta Makale: Yazar Adı, "Makalenin Adı", Derleyenin Adı, Kitabın Adı, YayınYeri, Yayıncı veya Matbaa, Yayın Tarihi, Sayfa Numaraları.

Her bir verinin tüm bu bilgileri içermesi için her türlü çaba gösterilmiş olmasına rağmen, kesin bilgilere ulaşamadığımız yerde, tüm veriyi gözardı etmek yerine, ulaşabildiğimiz bilgilerle listelemeyi tercih ettik. Bu durumdaki verilerle ilgili tamamlayıcı bilgilere sahip olanların bu bilgileri bize ulaştırmalarından ancak memnun oluruz. Öte yandan, verileri aldığımız gibi bırakmayı ve Türkçelerindeki yanlışlıkları düzeltmemeyi tercih ettik. Aynı şey, yazar isimleri için de geçerlidir.

2257 girdiden oluşan bu kaynakçanın hatasız olduğunu söylemek yanlış olur. 77 yıllık bir dönemde yapılmış çalışmaları kapsayan bu derlemede gözden kaçmış önemli eserler bulunabilir. Herkesin ihtiyaç ve arzularını karşılamanın imkansızlığının da bilincindeyiz. Öte yandan, bilgisayar-temelli bilgi ve veri sistemlerinin giderek yaygınlaştığı günümüz dünyasında sadece yazılı materyali derleyen bir çalışmanın belirli konular açısından yetersiz görülmesi ve herhalükarda hızla zamanaşımına uğraması kaçınılmazdır. Yine de, bütün olası eksikliklerine rağmen, bu çalışmanın alanında öncü ve Türk Dış Politikası'yla ilgili çeşitli konularda araştırma yapacaklara, en azından, çalışmalarına nereden başlayacaklarını gösteren bir kaynak olacağı umudunu taşıyoruz.

Kaynakça hazırlamak çok uzun, zahmetli ve yıpratıcı bir süreçtir. Özellikle, Türkiye gibi kaynakçaların akademik çalışma olarak görülmediği ülkelerde, sonuçlanması öngörülenden uzun süren çabalarda, kişisel ilgiyi ve yararlı bir iş yapıldığı inancını canlı tutmak, bu tür çalışmaların en zor kısmıdır. Özellikle ortak bir çalışma yapılıyorsa iş daha da zorlaşır.

Biz, iki arkadaşımla bir yıl kadar önce veri toplamaya başladığımızda, benim bu konuda daha önce edindiğim tecrübeye dayanarak, bu çalışmanın daha kolay olacağı ve bu kadar uzayamayacağı ümidi içindeydik. Fakat, zaman içerisinde yanıldığımızı gördük. Diğer tüm akademik çalışmalarda olduğu gibi, bu derleme de kendi olgunluk döngüsünü bize kabul ettirdi. Araya giren başka çalışmalar ise sık sık ilgimizi dağıttı. Fakat sonunda, sanırım, verimli bir çalışma gerçekleştirdik. Bu süreç içerisinde elbette yalnız çalışmadık, pek çok kişi bu çalışmanın ortaya çıkmasına katkıda bulundular.

Kişisel olarak, öncelikle bu derlemede benimle birlikte çalışan Erdem Denk ve Kudret Özersay'a teşekkür etmeliyim. Bu çalışmaya benim katkım, büyük ölçüde, daha önceki tecrübemi aktarmak, toplanan materyalin son halini gözden geçirmek ve düzeltmekle sınırlı kalmıştır. Onlar bir yıl boyunca, olmadık yerlerden gerekli verileri toplamasalardı, bu kaynakça hâlâ bir hayal olmaktan öteye geçememiş olurdu. Özellikle, kimsenin yıllardır el sürmediği eserleri, günlerce yüzlerinde toz maskeleriyle taramaları, gerçekten büyük özveri gerektiren bir çabaydı. O nedenle, bu çalışmanın tüm kredisi onlara aittir.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kütüphane Müdürü Coşkun Tarlakazan ile Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Dökümantasyon Dairesi Başkanı Dr. İbrahim Karaer ve aynı dairenin uzmanlarından Erol Çelik, merkezlerinin kaynaklarını, Yrd. Doç. Dr. Melek Fırat ise sahip olduğu Türk dış politikası katoloğunu kullanımımıza açarak, bu çalışmayı mümkün kıldılar. Öğrenci arkadaşlarımızdan Serhat Erkmen, Güneş Yeşildağ, Sezin Şahin ve Emre Soran gönüllü olarak, verilerin bilgisayar ortamına aktarılmasını sağlamak suretiyle bu çalışmanın sonuçlanmasını hızlandırdılar. Kendilerine teşekkür ederiz. Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Büyükelçi Ünal Maraşlı ise, her zaman olduğu gibi, isabetli tavsiyeleriyle bizleri sürekli cesaretlendirdi.

Tüm bunlardan sonra, çalışmanın herhangi bir eksikliği var ise bunun sorumluluğu tabiatiyle bize aittir.

Mustafa AYDIN

Ankara, Nisan 2001

I. GENEL


A. Türk Dış Politikası-Genel Mustafa AYDIN


Ayrıca bkz. 425, 2233, 2235.

1. Acar, İrfan, Dış Politika, Ankara, Sevinç Matbaası, 1993.
2. Akçalı, Nazif, "Tarihi Gelişim İçinde Türk Dış Politikasının Esasları", Düşünceler, Cilt 2, No 2, Şubat 1988, s. 1-11.
3. Akşin, Sina, "II. Cumhuriyetçilerin Yapmak İstedikleri En Önemli Değişiklik, Türkiye'nin Dış Siyaset Kalıbı", Türkiye Günlüğü, No 20, Güz 1992, s. 50-52.
4. Alkan, Ahmet Turhan, "Dış Siyasetin 'Bedhah'ları ve Bedbahtları Hakkında", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 555-557.
5. Andican, A. Ahat, "Türk Dış Politikası Üzerine", Türkistan, Cilt 7, No 21-22, Nisan-Haziran 1995, s. 26-27.
6. Arcayürek, Cüneyt, Şeytan Üçgeninde Türkiye, Ankara, Bilgi, 1987.
7. Arı, Önder, Uluslararası İlişkiler Bakımından Türkiye ve Komşuları, İstanbul, İstanbul Üniversitesi Yayınları, 1977.
8. Armaoğlu, Fahir, "Türkiye ve Batı Dünyasına Genel Bir Bakış, Dün-Bugün-Yarın", Tarihi Gelişmeler İçinde Türkiyenin Sorunları Sempozyumu, Ankara, 8-9 Mart 1990, Ankara, TTK, 1992, s. 215-228.
9. Armaoğlu, Fahir, Türkiye Cumhuriyetini Yıkmaya Matuf Siyasi ve İdeolojik Oyunlar, Ankara, Türk Kültürü Araştırma Enstitüsü, 1986.
10. Ataöv, Türkkaya, "Marshall Planından NATO'nun Kurulmasına Kadar Soğuk Harp", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 23, No 3, Eylül 1968, s. 275-310.
11. Ateş, Toktamış, "Son Yüzyılın Türk Dış Politikası Konusunda Genel Bazı Görüşler", İktisat Dergisi, No 232, Mart 1984, s. 3-6.
12. Aydın, Mustafa, 2000'li Yıllara Doğru Türkiye'nin Önde Gelen Sorunlarına Yaklaşımlar: Dış Politika, İstanbul, Türkiye Genç İşadamları Derneği, 1998.
13. Batu, Hamit, "Türkiye'nin Dış Siyaseti", Dışişleri Belleteni, No 6, Mart 1965, s. 21-26.
14. Baykam, Muammer, "Türkiye ve Bağlı Olduğu Siyasi İttifaklar", Boğaziçi, No 4, Ekim-Aralık 1990, s. 14-29.
15. Bayur, Yusuf Hikmet, Türkiye Devletinin Dış Siyasası, 2. Baskı, Ankara, TTK, 1995.
16. Bekata, Hıfzı Oğuz, Dış Politika ve Türkiye, Ankara, Kardeş Matbaası Yayınları, 1975.
17. Birand, M. Ali, "Türk Dış Politikasında Öncelikler", Dış Politika, No 2, Temmuz 1988, s. 248-250.
18. Bolak, Ahmet Aydın, "Tarihe Akan 60 Yılda Dünya ve Türkiye", Boğaziçi Sohbetleri-I, İstanbul, Boğaziçi Yayınları, 1992, s. 175-189.
19. Bostancı, M. Naci, "Dış Politika/İktidar/Güzellik", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 548-554.
20. Bozkurt, Enver, Türkiye'nin Uluslararası Hukuk Mevzuatı, Genişletilmiş 2. Baskı, Ankara, Nobel Yayınları, 1999.
21. Büyükkaya, Alaattin, "Türk Dış Politikasının Esasları Ne Olmalıdır?", Boğaziçi, No 1, Ocak-Mart 1990, s. 88-94.
22. Canbolat, İbrahim S., "Siyasal Gerçeklik Açısından Bir Dış Politika Çözümlemesi ve Türkiye", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 113, No 339, Ocak 1994, s. 73-80.
23. Celerier, Pierre, "Dünya Hakemi Türkiye", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 2, Nisan 1985, s. 75-77.
24. "Cumhuriyetin 75. Yıl Dönümünde T. C. Dış Politikasının Değerlendirilmesi", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1338-1342.
25. Çam, Esat, "Dış Politikamızda Seçenek Değerlendirmesi", İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Mecmuası, Cilt 36, No 1-4, Ekim 1976-Eylül 1977, s. 183-197.
26. Çelik, Edip, Yüz Soruda Türkiye'nin Dış Politika Tarihi, İstanbul, Gerçek Yayınevi, 1969.
27. Deringil, Selim, "Dış Politikada Süreklilik Sorunsalı: II. Abdülhamit ve İsmet İnönü", Toplum ve Bilim, No 28, 1985, s. 93-109.
28. "Dış Politikada Kurallar", Türk Yurdu, Cilt 13, No 69, 31 Mayıs 1993, s. 10-11.
29. Ecevit, Bülent, Dış Politika, Ankara, Ajans-Türk Matbaacılık, 1976.
30. Ekincilikli, Mustafa, "Milli Mücadele'den Günümüze Bazı Dış Politika Meselelerimiz", Türk Dünyası Tarih Dergisi, Cilt 4, No 46, Ekim 1990, s. 20-25.
31. Esmer, Ahmet Şükrü, "Cumhuriyet Döneminde Türkiye'nin Dış Politikası", Mülkiyeliler Birliği Dergisi, No 32, 1973, s. 61-68.
32. Fernav, F. W., "Türkiye Dış Politikasının Esasları", Stratejik Etütler Bülteni, Cilt 2, No 7-10, Haziran 1968, s. 100-111.
33. Gerger, Haluk, Mayınlı Tarlada Dış Politika, İstanbul, Gümüş Basımevi, 1983.
34. Gerger, Haluk, "Türk Dış Politikası: Bir Genel Çerçeve", Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Cilt 10, No 72-73, 1983, s. 31-37.
35. Göğüş, Zeynep, "Türk Basınında Dış Politika Bilinci", Stratejik Analiz, Cilt 1, Sayı 2, Haziran 2000, s. 64-69.
36. Gönlübol, Mehmet v.d. (haz.), Olaylarla Türk Dış Politikası, 1919-1990, Ankara, Siyasal Kitabevi, 1993.
37. Göze, Ergun, Dışişleri Kavgası, İstanbul, Fatih Yayınevi, 1975.
38. Gürün, Kamuran, Dış İlişkiler ve Türk Politikası: 1939'dan Günümüze Kadar, Ankara, 1983.
39. Habel, F., "Dış Siyasetimiz Üzerine Denemeler", Forum, Cilt 17, No 255, 15 Kasım 1964, s. 11-13.
40. İnan, Kamran, Dış Politika, 2. Baskı, İstanbul, Ötüken, 1994.
41. İnan, Yüksel, "Türk Dış Politikasının Ana İlkeleri", Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 3, No 1-2, 1987, s. 9-18.
42. Karal, Enver Ziya, "Geçmişte Uluslararası İlişkilerde Saptanan ve Geleceğe Işık Tutan Hatalar ve Bunların Çeşitli Alanlardaki Etkileri", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 4, No 7, Şubat 1979, s. 55-61.
43. Karaosmanoğlu, Ali, "Dış Politika Araştırmaları", Yeni Forum, Cilt 13, No 282, Kasım 1992, s. 34-36.
44. Karaosmanoğlu, Ali, "Türkiye'de Dış Politika Araştırmaları", Türkiye'de Sosyal Bilim Araştırmalarının Gelişimi Sempozyumu, Ankara, 16-18 Ekim 1985, Ankara, 1986, s. 117-128.
45. Kilercioğlu, Orhan, Basında Dış Politika (1984-1987), Ankara, Nural Matbaacılık, 1987.
46. Köni, Hasan, "Küba Buhranı, Uluslararası Alana Etkisi ve Türkiye", Ankara İktisat ve Ticaret İlimleri Akademisi Dergisi, Cilt 6, No 1-2, 1974, s. 169-183.
47. Kurai, A. Faik, Ticaret Anlaşmaları ve Dış Politikaya Etkileri, İstanbul, TÜRKTRADE, 1990.
48. Kurat, Yuluğ Tekin, "Elli Yıllık Cumhuriyetin Dış Politikası: 1923-1975", Belleten, Cilt 39, No 154, Nisan 1975, s. 265-308.
49. Kürkçüoğlu, Ömer, "Dış Politika Nedir? Türkiye'deki Dünü ve Bugünü", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 35, No 1-4, Ocak-Aralık 1980, s. 309-335.
50. Meray, Seha L., "Bazı Türk Andlaşmalarına Göre Komşuluk Münasebetleri", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 12, No 2, Haziran 1960, s. 94-147.
51. Meray, Seha L. ve A. Gündüz Ökçün, "Türkiye'nin Taraf Olduğu Milletlerarası Andlaşmalar Rehberi", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 18, No 3-4, Eylül-Aralık 1963, s. 369-372.
52. Mülayim, Ziya Gökalp, Bağımsız Dış Politika, Ankara, Halkevleri Basımevi, 1979.
53. Okyar, Osman, "Dış Politikada Revizyon", Forum, Cilt 17, No 251, Eylül 1964, s. 10-12.
54. Okyar, Osman, "Asya ile Güney Amerika'da Siyasi Gelişmeler ve Türkiye Tecrübesi", Forum, Cilt 12, No 133, Ekim 1959, s. 8-10.
55. Olcay, A. Osman, Sèvres Andlaşmasına Doğru (Çeşitli Konferans ve Toplantıların Tutanakları ve Bunlara İlişkin Belgeler), Ankara, AÜSBF Yayınları, 1981.
56. Ökçün, A. Gündüz, "Dış Politikada Milli Menfaat", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 13, No 4, Aralık 1958, s. 180-192.
57. Ökçün, A. Gündüz ve Ahmet R. Ökçün (haz.), Türk Antlaşmaları Rehberi, 1920-1973, Ankara, Ankara Üniversitesi, 1974.
58. Ökte, Ertuğrul Zekai, "Türkiye ve Komşuları", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 6, Ağustos 1985, s. 49-54.
59. Özcan, Gencer, Onbir Aylık Saltanat: Siyaset, Ekonomi ve Dış Politikada Refahyol Dönemi, İstanbul, Boyut Yayınları, 1998.
60. Özdağ, Ümit, "1993 Yılına Bakış veya Türk Dış Politikasının Tutarsızlığı Üzerine", Türk Yurdu, Cilt 13, No 76, Aralık 1993, s. 32-33.
61. Özkan, İ. Reşat, Dış Politika, Dış Kapının Dış Mandalı, İstanbul, Çınar Yayınları, 1996.
62. Pazarcı, Hüseyin ve Gökçen Alpkaya, Türk Antlaşmaları ve Uluslararası Belgeleri Kılavuzu, Ankara, Savaş Yayınevi, 1988.
63. Rühl, Lothar, "Avrupa ve Doğu Arasında Türkiye" (çev. Hüseyin Bağcı), Dış Politika Bülteni, Cilt 4, No 1, 1992, s. 115-127.
64. Sander, Oral, "Türk Dış Politikasında Barış Unsuru", 2. Milli Egemenlik Sempozyumu, Ankara, Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1986, s. 14-29.
65. Sander, Oral, "Türk Dış Politikasında Sürekliliğin Nedenleri", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 37, No 3-4, Eylül-Aralık 1982, s. 105-124.
66. Soysal, İsmail, Türk Dış Politikası İncelemeleri İçin Kılavuz, 1919-1993, İstanbul, Ortadoğu ve Balkan İncelemeleri Vakfı, 1993.
67. Soysal, İsmail, Türkiye'nin Uluslararası Siyasal Bağlantıları, Ankara, Atatürk, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu TTK Yayınları, 1991.
68. Soysal, İsmail, Türkiye'nin Siyasal Bağlantıları - II. Cilt, 1. Kesim, Ankara, Atatürk, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu TTK Yayınları, 1991.
69. Soysal, İsmail, Tarihçeleriyle ve Açıklamalarıyla Birlikte Türkiye'nin Siyasal Andlaşmaları, 1920-1945, 2. Baskı, Ankara, TTK, 1989.
70. Soysal, İsmail, Türkiye'nin Siyasal Andlaşmaları, I. Cilt, 1920-1945, 2. Baskı, Ankara, TTK, 1989.
71. Soysal, İsmail, Türkiye'nin Dış Münasebetleriyle İlgili Başlıca Siyasi Andlaşmaları, Ankara, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 1965.
72. Sönmezoğlu, Faruk (der.), Türk Dış Politikasının Analizi, İstanbul, Der Yayınları, 1994.
73. Söylemez, Yüksel, "Uyuşturucu Maddeler Sorunu ve Türkiye", Dış Politika, Cilt 4, No 4, Mart 1974, s. 55-64 ve 144-155.
74. Dışişleri Bakanlığı Araştırma ve Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü, Türkiye Dış Politikasında 50 Yıl, Ankara, yay. y., 1973.
75. Tarihi Gelişmeler İçinde Türkiye'nin Sorunları Sempozyumu, Dün-Bugün-Yarın, 8-9 Mart 1990, Ankara, TTK, 1992.
76. Taşhan, Seyfi, "Türkiye'nin Dış İlişkileri", Dış Politika, Cilt 10, No 1, Mart 1983, s. 3-11.
77. Tekin, Kazım, "Sınır Nedir? Türkiye'nin Komşularıyla Olan Sınırları", Türk İdare Dergisi, Cilt 67, No 406, Mart 1995, s. 141-163.
78. Tevetoğlu, Fethi, Dış Politika Görüşümüz, Ankara, Ajans Türk Matbaası, 1963.
79. "Türk Dış Politikasının Analizi ve Değerlendirilmesi", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1343-1360.
80. "Türk Dış Politikasının Hedefleri", Dış Politika Bülteni, Cilt 4, No 1, 1992, s. 1-18.
81. Türkeş, Alparslan, Türkiye ve Dünya, Ankara, Hasret Yayınevi, 1979.
82. Türkeş, Alparslan, Dış Meselelerimiz, İstanbul, Ergenekon Yayınları, 1974.
83. "Türkiye Cumhuriyeti'nin 75 Yıllık Dış Politikası", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1361-1367.
84. "Türkiye'nin Uzun Dönemli Dış Politika Yönelişleri", İktisat Dergisi, No 326-328, Mayıs-Temmuz 1992, s. 3-24.
85. Üstünel, Besim, "Dış Politikamızın İktisadi Temelleri Ne Olmalıdır?", Forum, Cilt 14, No 192, Nisan 1962, s. 16-18.
86. Yakın, Aziz (haz.), Türkiye'nin Taraf Olduğu Anlaşmalar, Ankara, Dışişleri Bakanlığı, 1984.
87. Yavuz, Ahmet, Türkiye Cumhuriyeti'nin Anlaşmaları, Ankara, Dışişleri Bakanlığı, 1992.
88. Yavuz, Ahmet (der.), Türkiye Cumhuriyetinin Akdettiği Milletlerarası Anlaşmalar: 20 Nisan 1920 - 1 Temmuz 1976, Ankara, Dışişleri Bakanlığı, 1976.
89. Yürüten, Hülya, Türk Basınında Batı Ülkelerine İlişkin Dış Politika Yaklaşımlarının Karşılaştırmalı Bir İncelemesi, İstanbul, yay.y, 1986.

B. Türkiye'nin Jeopolitiği ve Güvenliği


Ayrıca bkz. 506, 530, 550, 589, 623, 640, 1015, 1017, 1018, 1113, 1244, 1340, 1649, 1657, 1735, 1917, 1929, 2066, 2079, 1956, 1969, 1992, 2014.

90. Abramowitz, Morton, "Bölgedeki En Güçlü Devlet Türkiye", Liderler, No 1, 1996, s. 46-50.
91. Acar, Aykut, "Anadolu'nun Jeopolitik Önemi ve Türkiye'ye Yönelik Tehditler", Stratejik Etütler Bülteni, Cilt 28, No 89, Eylül 1994, s. 96-106.
92. Ağaoğlu, Behçet Osman (der.), Jeopolitik Devlet İdaresinde ve Dış Siyasette Coğrafyanın Rolü, İstanbul, İstanbul Ticaret Odası, 1968.
93. Akkaya, Reşat, "Türk Dış Politikası ve Askeri Güç Olarak Yeniden Yapılanma", Türk Yurdu, Cilt 13, No 67, Mart 1993, s. 34-35.
94. Akyol, M. Cihat, "Coğrafi Konumunun Türkiye İçin Yarar ve Zararları", Yeni Forum, Cilt 18, No 333, Şubat 1997, s. 36-40.
95. Alacaklıoğlu, Necdet, "Prestroika-Glasnost-AT-NATO-Varşova Paktı-Avrupa Savunma Birliği ve Türkiye Üzerine Düşünceler", Birlik, Cilt 5, No 67, Mart 1990, s. 13-15.
96. Ancın, Osman, "Dünya Siyasi Konjonktürü Müvacehesinde Siyasi Gelişme, Üçüncü Dünya Harbi Olasılığı ve Türkiye'nin Durumu", Hava Kuvvetleri Dergisi, Cilt 54, No 258, Haziran 1976, s. 49-60.
97. Arap-Türk İlişkilerinin Geleceği, Milletlerarası Platformda Çözüm Önerileri Semineri, İstanbul, Arap Birliği Araştırmalar Merkezi, 1994.
98. Arık, Umut, "21. Yüzyılda Uluslararası Güvenlik Sistemi ve Türkiye", Avrasya Etütleri, Cilt 2, No 4, 1995-1996, s. 2-11.
99. Armaoğlu, Fahir, "Türkiye'nin Jeopolitik Durumu", Milli Işık, Cilt 3, No 27, Temmuz 1969, s. 7-12.
100. Aslan, Yasin, "Yeni Jeopolitik Türk Kuşağı ve Türkiye", Yeni Türkiye, Cilt 3, No 15, Mayıs-Haziran 1997, s. 1050-1052.
101. Ayhan, İlhan, "Türkiye'nin Stratejik Önemi", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 84, No 214, Haziran 1965, s. 36-38.
102. Aykan, Mahmut Bali, "Türkiye'nin Basra Körfezi Güvenliği Politikası", ODTÜ Gelişme Dergisi, Cilt 21, No 1, 1994, s. 23-59.
103. Aytekin, M. Emin, "Türkiye'nin Jeopolitik Durumu", Boğaziçi, No 4, Ekim-Aralık 1990, s. 2-9.
104. Baca, Muzaffer, "Türkiye'nin Güvenlik Çemberi/Dış Türkler", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 341-345.
105. Bağcı, Hüseyin "Küresel ve Bölgesel Gelişmelerin Işığında Türk Dış ve Güvenlik Politikaları Üzerine Bir Değerlendirme", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 19, Ocak-Şubat 1998, s. 312-320.
106. Bağcı, Hüseyin "Türk Dış ve Güvenlik Politikalarının Yeni Opsiyonları Çerçevesinde Avrupa ve Balkanlar", Yeni Forum, Cilt 13, No 282, Kasım 1992, s. 30-31.
107. 107. Bağcı, Hüseyin, "Soğuk Savaş Dönemi Bitiminin Türkiye'nin Uluslararası Konumu Üzerinde Etkileri", Dış Politika Bülteni, Cilt 3, No 2, Eylül 1991, s. 1-20.
108. "Batı Savunması ve Türkiye'nin Coğrafi Konumu, Açık Oturum", Banka ve Ekonomik Yorumlar, Cilt 21, No 5, Mayıs 1984, s. 11-24.
109. Bilge, A. Suat, "Jeopolitik", Kara Kuvvetleri Dergisi, Cilt 2, No 5, Haziran 1959, s. 1-30.
110. Caşın, Mesut Hakkı, "Kemalist Stratejinin 21. Yüzyıl Türkiye'sine Politik/Askeri Mirası", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 35, Aralık 1999, s. 8-31.
111. "Cumhuriyet ve Güvenlik Anlayışı", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1549-1553.
112. Çakmak, Hasret, "Avrupa'da Konvansiyonel Silahlı Kuvvetler Antlaşması ve Bu Antlaşmanın Türkiye Açısından Değerlendirilmesi", Deniz Harp Okulu Bülteni, Cilt 220, No 28, Şubat 1993, s. 1-5.
113. Çandar, Cengiz, "Yirmibirinci Yüzyıl'a Doğru Türkiye: Tarih ve Jeopolitiğin İntikamı", Türkiye Günlüğü, No 19, 1992, s. 31-34.
114. Çayhan, Esra ve Nurşin Ateşoğlu Güney, Avrupa'da Yeni Güvenlik Arayışları: NATO-AB-Türkiye, İstanbul, Afa Yayıncılık 1996.
115. Çeliker, Fahri, "Türkiye'nin Jeopolitik ve Stratejik Durumundan Doğan Güvenlik Sorunu", Güncel Konular, No 4, 1983, s. 91-100.
116. Davutoğlu, Ahmet, "Türk Dış Politikasında Stratejik Teori Yetersizliği ve Sonuçları", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 497-501.
117. "Devletlerin Güvenlik Çıkarlarının Sağlanmasında İki Farklı Yaklaşım ve Türkiye Örneği", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1554-1563.
118. Dış Politikalar ve Ekonomi Açısından Türkiye'nin Stratejik Öncelikleri Uluslararası Sempozyumu, 5-6 Aralık, İstanbul, İstanbul Mülkiyeliler Vakfı, 1992.
119. Doğanay, Hayati, "Türkiye'nin Coğrafi Konumu ve Bundan Kaynaklanan Dış Tehditler", Türk Dünyası Araştırmaları, Cilt 10, No 58, Şubat 1989, s. 9-69.
120. Elekdağ, Şükrü, "İki Buçuk Savaş Stratejisi", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 516-522.
121. Elekdağ, Şükrü, "Türkiye'nin Güvenliği", Dış Politika, Cilt 5, No 4, Aralık 1994, s. 26-49.
122. Elekdağ, Şükrü "Jeo-Stratejiden Eko-Stratejiye: Dünya Yeniden Yapılanırken Türkiye Sadece İzleyici mi Olacak, Yoksa Kendi Tarihini mi Yapacak?", Görüş, No 1, Ocak 1992, s. 39-49
123. Enginsoy, Cemaleddin, "Türkiye'nin Jeopolitik Önemi ve Süper Güçlerin Türkiye Üzerindeki Çıkar Çatışmaları", Güncel Konular, No 3, 1982, s. 27-38.
124. Enginsoy, Cemaleddin, "Türkiye'nin Milli Güvenliğe İlişkin Çevre Koşul ve Etkileri", Güncel Konular, No 3, 1982, s. 27-38.
125. Eralp, Atila, İlter Turan ve M. Süreyya Yüksel, "Değişen Dünyada Türkiye'nin Değişen Yeni Jeo-Stratejik Konumu", İktisat Dergisi, No 305-307, 1990, s. 51-61.
126. Eralp, Orhan, "Andlaşmalarımız ve Güvenliğimiz", Dış Politika, Cilt 10, No 2, Mayıs 1983, s. 10-17.
127. Erdem, Necmettin, "Türkiye'nin Coğrafyası ve Düşündürdükleri", Türk Yurdu, Cilt 17, No 120, Ağustos 1997, s. 38-39.
128. Erendil, Muzaffer, "Milli Stratejinin Dayanağı Milli Güç", Stratejik Etüdler Bülteni, Cilt 13, No 65, Ocak 1979, s. 22-26.
129. Ergüvenç, Şadi, "2000'li Yılların Askeri Kavramı ve Türkiye", Dış Politika Dergisi, Cilt 7, No 3-4, Mart 1997, s. 5-18.
130. Etkin, Selim, " Orta ve Yakındoğu Tanımı İçinde Türkiye Jeopolitiğine Etki Eden Faktörler Üzerine Düşünceler", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 107, No 317, Eylül 1988, s. 8-22.
131. Gani, Veysel, "Dış Politika ve Savunma", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 530-532.
132. Gerger, Haluk, "Stratejik İşbirliği", Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Cilt 15, No 131, Mayıs 1991, s. 45-46.
133. Güngör, Hidayet, " Ortadoğu'da Genel Stratejik Durum Değerlendirmesi ve Bölgedeki Krizlerin Türkiye'nin Milli Güvenliğine Etkileri", Stratejik Etütler Bülteni, Cilt 15, No 76, Ekim 1981, s. 61-78.
134. Gürkan, İhsan, "Jeopolitik ve Stratejik Yönleriyle Balkanlar ve Türkiye, Geçmişin Işığında Geleceğe Bakış", Balkanlar, İstanbul, Ortadoğu ve Balkan İncelemeleri Vakfı, 1993, s. 259-273.
135. Gürkan, İhsan, "Tehdit, Türkiye'nin Jeopolitik Önemi ve Bundan Kaynaklanan Tehdidin Genel Değerlendirilmesi", İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yıllığı, No 2, 1987, s. 343-358.
136. Hickok, Michael Robert, "Yükselen Hegemon: Türk Stratejisi ile Askeri Modernizasyonu Arasındaki Uçurum", Stratejik Analiz, Cilt 1, Sayı 5, Eylül 2000, s. 67-78.
137. Hunt, Kenneth, "Türk Savunmasında Amerika Birleşik Devletleri'nin ve NATO'nun Rolleri", Türkiye ve Müttefiklerinin Güvenliği Semineri, İstanbul, 1979, İstanbul, 1982, s. 105-113.
138. Işık, Hüseyin, "Stratejik Durumu Nedeniyle Türkiye Kuvvetli Olmak Zorundadır", Güncel Konular, No 8, 1987, s. 37-52.
139. "İç ve Dış Tehdit Üzerine", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1579-1588
140. İlhan, Sedat, "Stratejik Dönüşümler, Yumuşama, Détente, Batı Avrupa Birliği ve Silahlı Kuvvetlerimiz", Stratejik Etüdler Bülteni, Cilt 10, No 58, Aralık 1976, s. 32-43.
141. İlhan, Sedat, "Uluslararası Kuruluşlar ve Silahlı Kuvvetler", Stratejik Etüdler Bülteni, Cilt 10, No 58, Aralık 1976, s. 25-31.
142. İlhan, Suat, Türkiye'nin ve Türk Dünyasının Jeopolitiği, 2. Baskı, Ankara, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, 1997.
143. İlhan, Suat, "Jeopolitik Gelişmelerin Yönü, Türklerin Yörüngesindeki Dünya'da Yeni Unsurlar", Yeni Türkiye, Cilt 3, No 15, Mayıs-Haziran 1997, s. 1030-1046.
144. İlhan, Suat, "Bozulan Dengeler", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 533-535.
145. İlhan, Suat, "Jeopolitik Gelişmeler ve Türk Dünyası", Avrasya Etütleri, Cilt 2, No 3, 1995, s. 23-37.
146. İlhan, Suat, "Jeopolitik Gelişmeler ve Ekonomik İşbirliği Kuruluşu, ECO", Yeni Forum, Cilt 15, No 307, Aralık 1994, s. 38-40.
147. İlhan, Suat, "Jeopolitik Gelişmeler ve Türk Dünyası", Türk Yurdu, Cilt 14, No 85, Eylül 1994, s. 4-10.
148. İlhan, Suat, Türkiye Jeopolitiği ve Jeopolitik Gelişmeler, Ankara, TTK, 1992.
149. İlhan, Suat, "Gelişmelerin Jeopolitik Düzeyde Değerlendirilmesi", Türkiye Günlüğü, No 19, 1992, s. 94-103.
150. Kabasakal, Mehmet Sezai, "Psikolojik Savaş ve Türkiye'nin Psikolojik Savunması", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Cilt 13, No 77-78, Şubat-Mart 1974, s. 4-10.
151. Karaosmanoğlu, Ali, "Basra, Körfez Güvenliği ve Doğu Anadolu'daki Havaalanları Tartışması: Yanılgılar ve Kuruntular", Dış Politika, Cilt 10, No 2, Mayıs 1983, s. 3-9.
152. Kınıkoğlu, Suat, "Karadeniz'de Stratejik Şekillenmeler: Türkiye-Ukrayna İlişkileri", Yeni Türkiye, Cilt 3, No 15, Mayıs-Haziran 1997, s. 1058-1060.
153. Kocaoğlu, Mehmet, "Üç Kıtanın Kesişim Noktasında Bir İstikrar Unsuru: Türkiye", Yeni Forum, Cilt 17, No 321, Şubat 1996, s. 25-36.
154. Köni, Hasan, "İstihbarat Pazarlaması ve Dış Politika", Avrasya Dosyası, Cilt 2, No 1, İlkbahar 1995, s. 236-250.
155. Kuloğlu, Armağan ve Birgül Demirtaş-Coşkun, "Türkiye'nin 'Anlaşılamayan' Dış Politikası ve Ulusal Güvenlik Stratejisi", Stratejik Analiz, Cilt 1, Sayı 8, Aralık 2000, s. 83-94.
156. Kumkale, T. Tamer, "Değişen Dünya Güç Dengesi İçinde Türkiye'nin Yeri ve Önemi", Birlik, Cilt 7, No 75, Temmuz 1991, s. 16-19.
157. Kumkale, T. Tamer, "Değişen Dünya Güç Dengesi İçinde Türkiye'nin Yeri ve Önemi", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 110, No 327, Ocak 1981, s. 93-97.
158. Künkçü, M. Naci, "Ortadoğu ve Türkiye'nin Stratejik Değeri", Hava Harp Okulu Bülteni, Cilt 7, No 18-19, Ekim 1988-Şubat 1989, s. 32-36.
159. Manisalı, Erol, "Türkiye'nin Savunma Politikası ve Ulusal Savunma Sanayii", Dış Politika, Cilt 4, No 4, Mart 1974, s. 41-54 ve 129-143.
160. Memiş, Ekrem, "Avrupa'da Meydana Gelen Değişmeler, Anadolu'nun Jeopolitik Konumu ve Tarih Boyunca Anadolu'ya Yönelik Dış Tehditler", Stratejik Etütler Bülteni, Cilt 25, No 86, Eylül 1991, s. 117-139.
161. Michael, Renner, "Ulusal Güvenlikten Küresel Güvenliğe" (çev. Mesut Şenol), Türk İdare Dergisi, Cilt 67, No 406, Mart 1995, s. 207-220.
162. Nesipli, Nesip, "Azerbaycan ve Moskova-Erivan-Tahran İttifakının Jeopolitik Kuşatması", Stratejik Analiz, Cilt 1, Sayı 4, Ağustos 2000, s. 61-73.
163. Olcaytu, Turhan, "Türkiye'nin Jeopolitik Durumu", Stratejik Araştırmalar Dosyası, Yıl 1, Sayı 1, Ocak 2000, s. 7-19.
164. Olcaytu, Turhan, "Türkiye'nin Jeostratejisi", Atatürkçü Düşünce, Cilt 3, No 25, Mayıs 1996, s. 8-9.
165. Öğütçü, Mehmet, "Komşularımız ve Güvenliğimiz", Yeni Forum Cilt 16, No 311, Nisan 1995, s. 34-37.
166. Özdağ, Muzaffer, "Milli Güvenlik ve Milli Birlik Sorunumuz", Erdem-Atatürk Kültür Merkezi Dergisi, Cilt 8, No 22, Ocak 1996, s. 53-65.
167. Özdağ, Muzaffer, "21. Yüzyılın Eşiğinde Türkiye ve Türk Dünyası Jeopolitiği-2: 'Türk Yüzyılı' Hayal Değil", Tarih ve Medeniyet, Cilt 2, No 17, Temmuz 1995, s. 43-46.
168. Özdağ, Muzaffer, "Dünya Jeopolitiği Çerçevesinde Komşumuz Sovyetler Birliği ve Türkiye", Dış Politika, No 9, Nisan 1990, s. 44-45.
169. Özel, Soli, "Yahya Sadowski: Türkiye Stratejik Önemini Koruyor", Görüş, No 12, Kasım 1993, s. 18-24.
170. Özsoy, Muzaffer, "Orta Doğu'da Savaş, Çevik Kuvvet ve Türkiye'nin Güvenliği", Dış Politika, Cilt 11, No 1, Şubat 1984, s. 21-32.
171. Öztürk, Osman Metin, Türkiye ve Ortadoğu: Savunma ve Güvenlik, Ankara, Gündoğan Yayınları, 1997.
172. Rouleau, Eric, "Türkiye'ye Meydan Okumalar" (çev. Konuralp Ercilasun), Avrasya Dosyası, Cilt 1, No 1, 1994, s. 105-112.
173. Sağlam, Metin, "Orta Doğu ve Orta Asya'da İstikrar Unsuru Olan Türkiye", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 115, No 349, Temmuz 1996, s. 3-9.
174. Sevgi, Cezmi, "Jeopolitik ve Jeostratejinin Tarihsel Gelişimi Açısından Türkiye'nin Konumu", Ege Coğrafya Dergisi, No 4, Nisan 1988, s. 214-249.
175. Steinbach, Udo, "Türk Dış ve Güvenlik Politikasına İlişkin Görüşler" (çev. Fahri Çeliker), Stratejik Etüdler Bülteni, Cilt 13, No 65, Ocak 1979, s. 46-57.
176. Şıvgın, Halil, "21.Yüzyılda Türk Dünyası ve Stratejik Önemi", Yeni Türkiye, Cilt 3, No 15, Mayıs-Haziran 1997, s. 1026-1029.
177. Şimşek, Muammer, "Dünyadaki Yeni Gelişmeler ve Türkiye'nin Savunma Sanayii Stratejisi", Stratejik Etütler Bülteni, Cilt 24, No 85, Ağustos 1990, s. 164-169.
178. Taşdemirci, Ersoy, "Jeopolitik ve Türkiye'nin Jeopolitik Durumu", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 108, No 323, Eylül 1989, s. 25-55.
179. Taşhan, Seyfi, "Kalkınmanın Stratejik Boyutları ve Türkiye", Yeni Forum, Cilt 14, No 285, Şubat 1993, s. 4-6
180. Taşhan, Seyfi, "Türkiye'nin Dış ve Güvenlik Politikasına Bir Bakış", Türkiye ve Müttefiklerinin Güvenliği Semineri, İstanbul, 1979, İstanbul, 1982, s. 7-18.
181. Taşkıran, Cemalettin, "Su Uyur Yunan Uyumaz", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 114, No 343, Ocak 1995, s. 30-34.
182. Tunçata, Uğurhan, "Türkiye'nin Çağdaş Dünya Toplumuna Sosyal, Kültürel ve Politik Entegrasyonu İçin Stratejik Araç", Türkiye Tanıtma Sempozyumu, Ankara, 16-17 Mayıs 1989, Ankara, 1989, s. 441-449.
183. Tunçkanat, Haydar, Savunma Stratejisi ve Ulusal Ordu, Ankara, TÖYKO, 1969.
184. "Türk Dış Politikasında Stratejik Teori Yetersizliği ve Sonuçları", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1532-1536.
185. Türkiye Üzerine Tezler-Theses On Turkey, İstanbul, Librarie De Pera, 1995.
186. "Türkiye'nin Jepolitik Durumu Üzerine Bir İnceleme", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 83, No 210, Haziran 1963, s. 3-17.
187. Türkiye'nin Milli Savunma Stratejisi ve Dış Politika Sorunları, Ankara, TMGT Yayınları, 1968.
188. Türkiye'nin Savunması, Ankara, Dış Politika Enstitüsü, 1987.
189. Türsan, Nurettin, "Orta Doğu ve Doğu Anadolunun Stratejik Değeri", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Cilt 9, No 53, Şubat 1972, s. 36-42.
190. Türsan, Nurettin, "Jeopolitik ve Jeostratejinin Işığı Altında Türkiye'nin Stratejik Değeri", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 42, Mart 1971, s. 42-50.
191. Türsan, Nurettin, "Jeopolitik ve Jeostratejinin Işığı Altında Türkiye'nin Stratejik Değeri", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 41, Şubat 1971, s. 30-35.
192. Türsan, Nurettin, "Jeopolitik ve Jeostratejinin Işığı Altında Türkiye'nin Stratejik Değeri", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 40, Ocak 1971, s. 2-7.
193. Usluer, Yılmaz, "Türkiye'nin Güvenlik Savunma Sorunları, Avrupa'daki Gelişmelere Göre Türkiye'nin Stratejik Önemi", M5 Savunma ve Silah Sistemleri, No 49, 1990, s. 54-58.
194. Uzun, Hayrettin, "Türkiye'nin Artan Jeopolitik Önemi", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 100, No 279, Eylül 1981, s. 43-47.
195. Wyllie, James, "Türkiye - Yeni Stratejilere Adapte Olan Ülke", Stratejik Etütler Bülteni, Cilt 27, No 88, Eylül 1993, s. 27-32.
196. Yalazan, Talat, "Türkiye Anahtarı Elinde Olan Kilit Bir Ülkedir", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 111, No 331, Ocak 1992, s. 22-25.
197. Yalazan, Talat, "Sovyet Rusya'nın Açıklık (Glastnost) ve Yeniden Yapılaşma (Perestroika) Politikası Türkiye'nin Jeopolitik ve Jeostratejik Durumunu Nasıl Etkiler?", Stratejik Etütler Bülteni, Cilt 24, No 85, Ağustos 1990, s. 97-103.
198. Yarar, Erhan, "21.yy'ın Eşiğinde Ulusların Güvenliği Sorunu ve Yeni Türkiye Düzeni", İlim ve Sanat, No 39, Ağustos 1995, s. 44-48.
199. Yarman, Tolga, "Nükleer Caydırıcılıktan Akıllı Füzelere Yeni Stratejik Dengeler ve Türkiye", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 106, No 311, Eylül 1987, s. 19-41.

C. Türk Dış Politikasının İç Etkenleri


Ayrıca bkz. 574.

200. Alp, A. Tuncer (çev.), "Dış Politika ve İç Politika", Stratejik Etütler Bülteni, Cilt 13, No 67, Temmuz 1979, s. 107-111.
201. Atay, Zafer, "Medya ve Dış Politika, Dış Haberler", Yeni Türkiye, Cilt 2, No 11, Eylül-Ekim 1996, s. 886-889.
202. Ateş, Nevin, "Cumhuriyet Dönemi Türk Dış Politikası ve Hükümet Programları", İktisat Dergisi, No 357, Mayıs-Haziran 1996, s. 71-86.
203. Bağcı, Hüseyin, Demokrat Parti Dış Politikası, Ankara, İmge Kitabevi, 1990.
204. Bazoğlu Sezer, Duygu, Kamuoyu ve Dış Politika, Ankara, AÜSBF Yayınları, 1972.
205. Berzeg, Kazım, "Darbeler Olmasaydı Türkiye AB'nin Güçlü Üyesi Olabilirdi", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, 1283-1287.
206. Emiroğlu, Hüseyin, "Türk Dış Politikasının Oluşturulma Sürecinde Yasama-Yürütme İlişkileri", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 54, No 3, Temmuz-Eylül 1999, s. 41-70.
207. Gerger, Haluk, "Oniki Eylül ve Dış Politika", Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Cilt 14, No 123, Eylül 1990, s. 18-19.
208. Girgin, Kemal, T.C. Hükümetleri Programlarında Dış Politikamız, 70 Yılın Panoraması, 1923-1993, Ankara, yay. y., 1993.
209. Gök, Mehmet, "Cumhuriyet Dönemi Türk Dış Politikasının İç ve Dış Kaynakları", Atatürk Türkiye'sinde (1923-1983) Dış Politika Sempozyumu, 24 Ekim 1983, 1984, s. 49-67.
210. Gönlübol, Mehmet, Dış Politika: İç Etkenler Açısından Bir Dış Politika İncelemesi, Ankara, Ulusal Basımevi, 1969.
211. Gönlübol, Mehmet, "Kamuoyu ve Dış Politika", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 23, No 4, Aralık 1968, s. 87-110.
212. Gözen, Ramazan, "Türk Dış Politikasında Karar Alma Mekanizması, Turgut Özal ve Körfez Krizi", Yeni Türkiye, Cilt 2, No 9, Mayıs-Haziran 1996, s. 286-302.
213. Karaosmanoğlu, Ali, "Bürokratik Dış Politikayı Aşmak", Yeni Forum, Cilt 13, No 281, Ekim 1992, s. 45-46.
214. Koçer, Gökhan, "Türk Dış Politikasında Karar Alma Süreci ve Parlamento, Bir Kalite Analizi Denemesi", Kamu Yönetiminde Kalite 1. Ulusal Kongresi, Bildiriler, Ankara, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü, 1999. s. 373-384.
215. Kohen, Sami, "Medya ve Dış Politika", Yeni Türkiye, Cilt 2, No 11, Eylül-Ekim 1996, s. 881-885.
216. Köni, Hasan, "Dış Politikada Psikolojik Boyut", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 104, No 296, Mart 1985, s. 37-41.
217. Maizere, Ulrich de, "Dış Politikada Silahlı Kuvvetlerin Rolü" (çev. Fahri Çeliker), Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 98, No 272, Aralık 1979, s. 22-36.
218. Oran, Baskın, "İç ve Dış Politikada Doğu ve Batı Kavramları", Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Cilt 6, No 42, Ocak-Mart 1976, s. 12-13.
219. Oran, Baskın, "İç ve Dış Politika İlişkisi Açısından İkinci Dünya Savaşında Türkiye'de Siyasal Hayat ve Siyasal Akımlar", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 24, No 3, Eylül 1969, s. 227-275.
220. Özdağ, Ümit, "Türkiye'de Ordu-Demokrasi-Siyaset İlişkisi", Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 8, No 1, 1992, s. 363-371.
221. Öztürk, Osman Metin, Dış Politika ve Silahlı Kuvvetler: Dış Politika, Savunma Sanayii, Silahlı Kuvvetler, Ankara, TUTİBAY Yayınları, 1999.
222. Öztürk, Osman Metin, "Türk Dış Politikasında Silahlı Kuvvetlerin Konum ve İşlevi Üzerine Gözlemler ve Görüşler", Amme İdaresi Dergisi, Cilt 31, No 2, Haziran 1998, s. 93-101.
223. Soysal, Mümtaz, Dış Politika ve Parlamento, Ankara, AÜSBF Yayınları, 1964.
224. Taşhan, Seyfi, "Dış Politikamızı Etkileyen Yeni Unsurlar", Dış Politika, Cilt 5, No 4, Aralık 1994, s. 62-69.
225. Taşhan, Seyfi, "1973 Genel Seçimlerinde Dış Politika Sorunları", Dış Politika, Cilt 3, No 3, Eylül 1973, s. 3-19 ve 49-66.
226. Tigrel, Ali, "Dış Politika ve Ekonomi Açısından Türkiye'nin Öncelikleri", İktisat İşletme ve Finans, Cilt 7, No 70, Ocak 1992, s. 5-10.
227. "Türkiye'de Çok Partili Hayata Geçiş Sürecinde Türk Dış Politikası ve Geleceğe Etkileri", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1375-1386.
228. Uzgel, İlhan, "Ordu ve Dış Politika: Kuşatılmışlıktan Kamplaşmaya Türk Dış Politikası", Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Cilt 21, No 204, Aralık 1997, s. 18-27.
229. Uzgel, İlhan, "Refah, Batı ve Dış Politikada Çok Başlılık", Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Cilt 21, No 200, Haziran 1997, s. 45-56.
230. Ülman, Haluk, "Türk Dış Politikasına Yön Veren Etkenler: 1923-1968", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 23, No 3, Eylül 1968, s. 241-273.
231. Ülman, Haluk ve Oral Sander, "Türk Dış Politikasına Yön Veren Etkenler II: 1923-1968", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 27, No 1, Mart 1972, s. 1-24.
232. Yaşar, Muammer, Paşalar Politikası, 4. Baskı, İstanbul, Tekin, 1990.

D. Türk Dış Politikasında İmaj


Ayrıca bkz. 830, 894.

233. Batu, Hamit, "Dış Siyaset ve Tanıtma", Dışişleri Belleteni, No 2, Ekim 1964, s. 114-119.
234. Batu, Hamit, "Dış Siyaset ve Tanıtma", Forum, Cilt 17, No 252, Ekim 1964, s. 9-11.
235. Bayramoğlu, N. Nisa, Avrupa Topluluğu Ülkeleri ve Türkiye'nin Tanıtımı, Ankara, TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu, 1987.
236. Bilge, Reha, "Türkiye'nin Avrupa Topluluğu'na Tam Üyeliğine Yönelik Olarak Federal Almanya'da Yapılması Gereken Tanıtım Faaliyetlerinin Analiz ve Stratejisi", Türkiye Tanıtma Sempozyumu, Ankara, 16-17 Mayıs 1989, Ankara, 1989, s. 504-513.
237. Birsel, İsmet, "Dış Politika Öncelikleri ve Kültürel Tanıtım", 2. Milli Kültür Şurası Bildirileri, Ankara, Kültür Bakanlığı, 1990, s. 75-78.
238. Çelebi, Mevlüt, "Oriente Moderno Dergisi'nde Türkiye, 1921-1922", Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt 11, No 31, Mart 1995, s. 259-279.
239. Davison, Roderic H., "Türkiye'nin Batı'daki Tarihsel İmajı", Tarih ve Toplum, Cilt 19, No 109, Ocak 1993, s. 34-38.
240. Ekşi, Davut, "'İmaj Sorunu' ve Türk-Arap İlişkileri Üzerine Bir Değerlendirme", Avrasya Dosyası, Arap Dünyası Özel, Cilt 6, Sayı 1, İlkbahar 2000, s. 124-131.
241. Ger, Güliz, "Batı'nın Gözünde Türkiye'nin İmajı", Görüş, No 29, Ocak-Şubat 1997, s. 16-23
242. Giritli, İsmet, "Türkiye'nin Tanıtılmasında Öncelik Dışarıdaki İmajımızın Düzeltilmesine Verilmelidir", Türkiye Tanıtma Sempozyumu, Ankara, 16-17 Mayıs 1989, Ankara, 1989, s. 65-74.
243. Göksel, A. Bülend, "Türkiye'nin Dış Tanıtım Sorunları ve Öncelikleri", Türkiye Tanıtma Sempozyumu, Ankara, 16-17 Mayıs 1989, Ankara, 1989, s. 129-137.
244. Gültepe, Kazım, "Hıristiyan Batı'nın Gözüyle Türk ve Yunan Milleti", Türk Dünyası Tarih Dergisi, No 110, Şubat 1996, s. 25-27.
245. Kaya, Polat, "Türkiye'nin Bazı Dış Görüntüleri Hakkında Görüşler", Yeni Forum, Cilt 15, No 302, Temmuz 1994, s. 42-47.
246. Kırkpınar, Kenan, "Milli Mücadele Döneminde İngiliz Basını ve Kamu Oyunda Türk İmajı", Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, Cilt 1, No 3, 1993, s. 159-173.
247. Koloğlu, Orhan, "Yeni Bir Tanıtma Politikasında Yapılmaması Gerekenler", Türkiye Tanıtma Sempozyumu, Ankara, 16-17 Mayıs 1989, Ankara, 1989, s. 182-186.
248. Mete, İzzettin, Tarihimizin İhtişamı ve Cihandaki Yerimiz, İstanbul, Türkiye Basımevi, 1967.
249. Oba, Ali Engin, "Türkiye'nin Avrupa'da Tanıtılması", Marmara İletişim Dergisi, No 3, Temmuz 1993, s. 17-22.
250. Purtaş, Fırat, "Uluslararası İlişkilerde İmaj Çerçevesinde Türk-Alman İlişkileri", Yeni Forum, Cilt 17, No 326, Temmuz 1996, s. 18-22.
251. Soysal, İsmail, "Türkiye'nin Milletlerarası Alanda Tanıtılması Sorunu", Dış Politika, Cilt 5, No 1, 1975, s. 44-51 ve 123-130.
252. Soysal, İsmail ve Hamit Batu, "Türk'ün Tanıtılması", Dış İlişkiler Belleteni, No 10, Temmuz 1965, s. 8-13.
253. Söylemez, Yüksel, "Türk Dış Politikasının Tanıtılması", Türkiye Tanıtma Sempozyumu, Bildiriler, Ankara, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, 1989, s. 12-24.
254. Taşhan, Seyfi, "Türkiye'nin Siyasal Tanıtması", Türkiye Tanıtma Sempozyumu, Ankara, 16-17 Mayıs 1989, Ankara, 1989, s. 217-224.
255. Yalçın, Aydın, "Kapalı Toplumlar ve Türkiye'nin Tanıtılması", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 29, No 3-4, Eylül-Aralık 1974, s. 33-51.
256. Yılmaz, Mustafa, "1923-1938 İngiliz Basını'nın Genel Olarak Değerlendirilmesi ve Basında Çıkan Türkiye Üzerine Yazılar İndeksi", Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt 10, No 28, Mart 1994, s. 157-207.

E. Türk Diplomasisi


257. Altuğ, Yılmaz, "Türk Diplomasisinin Batı, Doğu ve Güney Dünyalarına Bakışı", Boğaziçi, No 4, Ekim-Aralık 1990, s. 10-13.
258. Altuğ, Yılmaz, "1798 Yılına Ait Bir Türk Diplomasi Belgesi", İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, Cilt 45-47, No 1-4, 1979-1981, s. 249-260.
259. Ataöv, Türkkaya, "Türk-Osmanlı Paleografisi ve Diplomasisi", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 24, No 4, Aralık 1968, s. 307-313.
260. Girgin, Kemal, Osmanlı ve Cumhuriyet Dönemleri Hariciye Tarihimiz, Teşkilat ve Protokol, Ankara, TTK, 1992.
261. Göze, Ergun, "Diplomasimizin Müesseseleri", Türk Dünyası, Cilt 2, No 7, Ağustos 1980, s. 167-183.
262. Horniker, Arthur Leon, "Osmanlı-Türk Diplomasisi" (çev. Refet Y. Balata), Tarih İncelemeleri Dergisi, No 4, 1989, s. 193-209.
263. İkizer, Yılmaz, "Hariciye Mesleği", Dışişleri Belleteni, No 1, Temmuz 1964, s. 70-75.
264. Ortaylı, İlber, "Türk Dışişleri Memuru", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 536-538.
265. Soysal, İsmail (yay. haz.), Çağdaş Türk Diplomasisi: 200 Yıllık Süreç: Sempozyuma Sunulan Tebliğler, 15-17 Ekim 1997, Ankara, TTK, 1999.
266. Soysal, İsmail, "Cumhuriyet Döneminde Türk Diplomasisi", XII. Türk Tarih Kongresi, Kongreye Sunulan Bildiriler, IV. Cilt, Ankara, TTK, 1999, s. 1443-1468.
267. Şimşir, Bilal, "Atatürk'ün Elçileri Üzerine", Yeni Türkiye, Cilt 1, No 3, Mart-Nisan 1995, s. 539-547.
268. Tuncer, Hüner, "Cumhuriyet'in Kuruluş Döneminde Türk Diplomasisi", Dr. Hadiye Tuncer'e Armağan, Hüner Tuncer (der.), Ankara, Sanat Kitabevi, 1999, s. 115-130.

II. ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI (1919-1938)


Ayrıca bkz. 268, 557, 605, 610, 614, 627, 863, 875, 876, 889, 900, 901, 909, 910, 911, 913, 927, 930, 932, 934, 935, 947, 1002, 1003, 1017, 1064, 1070, 1097, 1102, 1110, 1124, 1128, 1133, 1138, 1142, 1143, 1157, 1166, 1178, 1179, 1203, 1204, 1205, 1210, 1283, 1313, 1743, 1748, 1771.

A. Kurtuluş Savaşı Döneminde Dış Politika


Ayrıca bkz. 30, 246, 289, 336, 451, 492, 629, 630, 631, 891, 894, 898, 902, 903, 915, 916, 917, 918, 919, 920, 924, 928, 929, 933, 940, 941, 942, 943, 944, 945, 946, 1079, 1145, 1323, 1330, 1713-1724, 1775, 2133, 2142.

269. Ada, Serhan, "Kurtuluş Savaşında Diplomasi ve Askeri Yardım: Fransız ve İtalyan Askeri Yardımları", İkinci Askeri Tarih Semineri, Ankara, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı, 1985, s. 338-352.
270. Akarslan, Mediha, "Mudanya Mütarekesi'nin Türk Dış Politikasındaki Yeri ve Önemi", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 21, No 41, Ağustos 1996, s. 66-72.
271. Akarslan, Mediha, "Mudanya Mütarekesi'nin Türk Dış Politikasindaki Yeri ve Önemi", Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 13, No 1-2, Mart-Kasım 1992, s. 151-160.
272. Akarslan, Mediha, Milli Mücadele Devrinde Türk Dış Politikası, Bursa, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayını, 1990.
273. Aksanyar, Necati, "Milli Mücadele Döneminde Türk-Sovyet İlişkileri", Türk Yurdu, Cilt 10, No 31, Mart 1990, s. 53-58.
274. Akyüz, Yahya, Türk Kurtuluş Savaşı ve Fransız Kamuoyu, 1919-1922, Ankara, TTK Yayınları, 1988.
275. Aras, Tevfik Rüştü, "Anadolu'nun Emperyalist Batı'ya Cevabı" (çev. Zafer Üskül), Tarih ve Toplum, No 14, Şubat 1985, s. 25-28.
276. Armaoğlu, Fahir, "Ali Fuat Cebesoy ve Milli Mücadele'de Türk-Sovyet İlişkileri", Ali Fuat Cebesoy'u Anma Paneli, 10 Ocak 1994, Ankara, Atatürk Araştırma Merkezi, 1997, s. 5-15.
277. Ataöv, Türkkaya, "Türk Dış Politikası Üzerine Düşünceler", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 24, No 1, Mart 1969, s. 95-121.
278. Ateş, Toktamış, "Ulusal Kurtuluş Savaşında Türk Dış Politikası", Türk Dış Politikasında Sorunlar, İstanbul, Der Yayınevi, 1989, s. 1-24.
279. Avcı, Cemal, "Milli Mücadele Döneminde Türk-Ermeni ve Gürcü İlişkileri", Atatürk Yolu, Cilt 4, No 13, Mayıs 1994, s. 1-10.
280. Aydemir, Şevket Süreyya, Makedonya'dan Orta Asya'ya Enver Paşa 1914-1922, İstanbul, Remzi Kitabevi, 1972.
281. Baykal, Hülya, "Kurtuluş Savaşı'nda Türk-Fransız İlişkileri ve Bir Fransız; Türk Dostu Albay Mougin", Atatürk Yolu, Cilt 2, No 7, Mayıs 1991, s. 457-510.
282. Bayraktar, Bayram, "Kurtuluş Savaşı'nda İngiltere'nin Orta Doğu Politikasına Bir Model: Anzavur Ayaklanması", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 19, No 37, Ağustos 1994, s. 1-23.
283. Canlı, Mehmet, "Milli Mücadele Döneminde Amerikan Şark-ı Karib Muavenet Cemiyeti'nin Anadolu'daki Bazı Faaliyetleri", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 20, No 38, Şubat 1995, s. 42-49.
284. Çağdaş, Haluk, "Sivas Kurultayı ve Türk-Fransız İlişkileri", İmece, Cilt 1, No 7, Eylül 1985, s. 2-4.
285. Dağıstan, Adil, "Milli Mücadele'de Mustafa Suphi Olayı", Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt 12, No 34, Mart 1996, s. 171-193.
286. Duran, Tülay, "Birinci Dünya Savaşında Türk Diplomasisinin İlk Başarısı: Brest-Litovsk Hazırlıkları-2", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Cilt 12, No 70, Temmuz 1973, s. 31-34.
287. Duran, Tülay, "Birinci Dünya Savaşında Türk Diplomasisinin İlk Başarısı: Brest-Litovsk Hazırlıkları-1", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Cilt 12, No 69, Haziran 1973, s. 22-26.
288. Duran, Tülay, "Birinci Dünya Savaşında Türk Diplomasisinin İlk Başarısı: Brest-Litovsk Hazırlıkları", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Cilt 12, No 67-68, Nisan-Mayıs 1973, s. 43-49.
289. Giritli, İsmet, Mondros'tan Mudanya'ya, Sèvres'den Lausanne'a, Ankara, TTK, 1989.
290. Gotthard, Jaeschke, Kurtuluş Savaşı ile İlgili İngiliz Belgeleri (çev. Cemal Köprülü), Ankara, TTK Yayınları, 1991.
291. Gökmen, Oğuz, "Milli Mücadele Yıllarında Türk Dış Politikası ve Batı Avrupa Ülkelerindeki Yansıması", İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yıllığı, No 3, 1988, s. 47-56.
292. Göyünç, Nejat, " Milli Mücadele ve Çağdaş Avrupa Basınında Yankıları", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 13, No 24, Şubat 1988, s. 105-112.
293. Gülmez, Nurettin, Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'da Yeni Gün, Ankara, Atatürk Araştırma Merkezi, 1999.
294. Hülagü, M. Metin, "Türk Kurtuluş Savaşı Dönemi Türkiye-İslam Ülkeleri Münasebetleri", Atatürk Yolu, Cilt 4, No 13, Mayıs 1994, s. 11-25.
295. Karabekir, Kazım, İstiklal Harbimiz, İstanbul, Türkiye Yayınevi, 1969.
296. Kasalak, Kadir, "Milli Mücadele Başlarında Türk-Rus İlişkileri", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 19, No 37, Ağustos 1994, s. 24-33.
297. Kaya, Şükrü, "1925 Yılında Dünya Siyaseti ve Türkiye", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 42, Ağustos 1988, s. 33-36.
298. Kazım, Ömer, Kurtuluş Savaşı Yıllarında Ankara-Berlin Hattı: Versailles Andlaşmasına Karşı Alman-Kemalist Komplo (çev. Durmuş Yılmaz), Konya, Alagöz Yayın, 1994.
299. Keskin, Mustafa, Hindistan Müslümanlarının Milli Mücadelede Türkiye'ye Yardımları, 1919-1923, Kayseri, Erciyes Üniversitesi, 1991.
300. Konukçu, Enver, "Ali Suad'ın Wilson'a Açık Mektubu, 1919", Uluslararası İkinci Atatürk Sempozyumu, II. Cilt, Ankara, Atatürk Araştırma Merkezi, 1996, s. 1263-1270.
301. Köstüklü, Nuri, "Kıbrıs Türklerinin Milli Mücadele'ye Katkıları", İkinci Uluslararası Kıbrıs Araştırmaları Kongresi, 24-27 Kasım 1998, Cilt II, Gazimağusa, DAÜ Kıbrıs Araştırmaları Merkezi, 1999, s. 131-142.
302. Kuran, Ercüment, "Milli Mücadele ve Amiral Bristol", Dış Politika, Cilt 10, No 1, Mart 1983, s. 34-41.
303. Kurtuluş Savaşımız: 1919-1922, Ankara, Dışişleri Bakanlığı, 1973.
304. Melek, Kemal, Doğu Sorunu ve Milli Mücadelenin Dış Politikası, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları, No 149, 1978.
305. Meray, Seha L. ve Osman Olcay (der.), Osmanlı İmparatorluğunun Çöküş Belgeleri: Mondros Bırakışması, Sèvres Antlaşması, İlgili Belgeler, Ankara, AÜSBF Yayınları, 1977.
306. Özgüldür, Yavuz, "1919-1923 Dönemi Türk Dış Politikasında Görülen Gelişmeler ve Sonuçlarının Değerlendirilmesi", Kara Harp Okulu Bilim Dergisi, Cilt 5, No 1, 1995, s. 50-63.
307. Sforza, Carlo, "Versay Antlaşmasından Sonra Avrupa Dış Politikası, Müttefik Devletler ve Türkiye", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 30, Ağustos 1987, s. 30-45.
308. Sonyel, Salahi R., Kurtuluş Savaşı Günlerinde İngiliz İstihbarat Servisi'nin Türkiye'deki Eylemleri, Ankara, TTK, 1995.
309. Sonyel, Salahi R., Türk-Kurtuluş Savaşı ve Dış Politika-II, Ankara, TTK, 1991.
310. Sonyel, Salahi R., Türk-Kurtuluş Savaşı ve Dış Politika-I, Ankara, TTK, 1986.
311. Sonyel, Salahi R., "Kurtuluş Savaşı Günlerinde Batı Siyasamız, Nisan 1920-Mart 1921", Belleten, Cilt 45, No 177, Ocak 1981, s. 327-417.
312. Sonyel, Salahi R., Türk Kurtuluş Savaşı ve Dış Politika, Mondros Bırakışması'ndan Büyük Millet Meclisi'nin Açılışına Kadar, Ankara, TTK, 1973.
313. Sonyel, Şahin, "İngiliz Gizli Belgelerine Göre İşgal Gücünün Türkiye'de Son Günleri ve Cumhuriyet'in Kuruluşu", Belleten, Cilt 42, No 165, Ocak 1978, s. 104-146.
314. Sonyel, Şahin, "Kurtuluş Savaşı Günlerinde Doğu Siyasamız", Belleten, Cilt 41, No 164, Ekim 1977, s. 657-731.
315. Soyupak, Kemal, "1919-1922 Türk Kurtuluş Savaşının Gelişimi Üzerinde Askeri Düşüncenin Etkinliği", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 16, No 30, Şubat 1991, s. 107-118.
316. Tepekaya, Muzaffer, "Birinci İnönü Zaferinin Türkiye'nin Dış Politikasındaki Etkileri", Türk Kültürü, Cilt 35, No 411, Temmuz 1997, s. 10-15.
317. Tezel, Yahya Sezai, "Birinci Büyük Millet Meclisi Anti-Emperyalist Miydi? Chester Ayrıcalığı", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 25, No 4, Aralık 1970, s. 287-318.
318. Tunçay, Mete, "Hatay Sorunu ve TBMM", Kanun-u Esasinin Yüzüncü Yılı Sempozyumu: 1876-1976, 9-11 Nisan 1976, Ankara, Siyasi İlimler Türk Derneği, s. 249-282.
319. Türkkan, Ali İhsan, "İstanbul'un İşgali Sırasında Fransız Ortadoğu Kuvvetlerinin 1918 Yılından Sonra İşgal ile İlgili Raporu", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 23, Aralık 1998, s. 74-88.
320. Yel, Selma, "Mondros Mütarekesi ve İngiliz Politikası", Atatürk Yolu, Cilt 2, No 8, Kasım 1991, s. 723-731.
321. Yüceer, Saime, "Kurtuluş Savaşı'nda Türk Dış Politikası, 1919-1923", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 15, No 29, Ağustos 1990, s. 137-158.

B. Lozan Barış Antlaşması


Ayrıca bkz. 289, 360, 627, 1316, 1349, 1408, 1441.

322. Abadan, Yavuz, Harp Sonu Muahedelerine Nazaran Lozan'ın Hususiyetleri, İstanbul, Arkadaş Matbaası, 1938.
323. Acaroğlu, Türker, "Lozan Andlaşması Bibliyografyası", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 34, Temmuz 1970, s. 78-79.
324. Akarslan, Mediha, "Lozan Barış Andlaşması ve Ekonomik Bağımsızlığımız", Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 14, No 1-2, Mart-Kasım 1993, s. 153-162.
325. Akbaba, İskender, "Lozan Barış Andlaşması", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 7, No 13, Şubat 1982, s. 103-109.
326. Aktar, Yücel, "Lozan Barış Andlaşması ve Bağımsızlığımızdaki Yeri", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 96, No 261, Mart 1977, s. 72-85.
327. Altuğ, Yılmaz, "TBMM Gizli Celse Kayıtlarına Göre 1921 Moskova Andlaşmasının Akdinde Bazı Önemli Meseleler", İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yıllığı, No 1, 1986, s. 240-250.
328. Altuğ, Yılmaz, "Lozan'da Sınırlar Sorunu", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 34, Temmuz 1970, s. 36-47.
329. Armaoğlu, Fahir, Amerikan Belgelerinde Lozan Konferansı ve Amerika, Ankara, TTK, 1991.
330. Armaoğlu, Fahir, "Amerikan Belgelerinde Lozan Konferansı ve Amerika", Belleten, Cilt 55, No 213, Ağustos 1991, s. 483-527.
331. Birsel, Mahmut T., "Büyük Devlet Adamı İnönü ve Lozan", Ege Üniversitesi İktisadi ve Ticari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt 8, No 12, Ağustos-Eylül 1974, s. 47-57.
332. Birsel, Mahmut T., "Hukuçu Gözü ile Lozan", İzmir Barosu Dergisi, No 2, Ağustos 1964, s. 5-7 ve 17.
333. Erendil, Muzaffer, "Harp-Siyaset İlişkileri ve Lozan Antlaşması", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 105, No 304, Temmuz 1986, s. 48-53.
334. Göyünç, Nejat, "Lausanne Antlaşması Arefesinde Bir Avusturyalı Diplomatın Düşünceleri", Osmanlı Araştırmaları, No 2, 1981, s. 223-242.
335. Gül, Muhittin, "İsmet İnönü'nün İlk Diplomatik Yılları; Mudanya ve Lozan", Kurtuluş Savaşına Yön Verenler, Ankara, Gazi Üniversitesi, 1994, s. 13-28.
336. Işık, Hüseyin, "Müttefiklerin Mondros Ateşkes Antlaşması Döneminde İç İşlerimize Nasıl Karıştıkları ve Binbaşı Osman Nuri'nin Lozan Anıları", Askeri Tarih Bülteni, Cilt 22, No 43, Ağustos 1997, s. 1-14.
337. Kodaman, Bayram, "Lozan Antlaşması Hakkında Bir Değerlendirme, 24 Temmuz 1923", Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, No 4, Aralık 1989, s. 5-11.
338. Langhorne, Richard, "Uluslararası Siyasal İlişkiler Çerçevesi İçinde Lozan", Atatürk Türkiye'sinde (1923-1983) Dış Politika Sempozyumu, 24 Ekim 1983, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi, 1984, s. 101-126.
339. Lozan, 1922-1923, Ankara, Dışişleri Bakanlığı, 1973.
340. Meray, Seha L., Lozan Barış Konferansı, Tutanaklar-Belgeler, Takım I, Cilt 1, Kitap 1, Ankara, AÜSBF Yayınları, 1969.
341. Mısırlıoğlu, Kadir, Lozan Zafer mi? Hezimet mi?, İstanbul, Sebil Milli ve Dini Yayınlar Kulübü Yayınları, No 18, 1971.
342. Önen, Mesut, "Atatürk ve Lozan Barışının Gerçek Anlamı ve Günümüzdeki Rolü", Hukuk Araştırmaları, Cilt 3, No 3, Eylül-Aralık 1988, s. 43-47.
343. Özman, M. Aydoğan, "Lozan Andlaşmalarında Ege Adalarının Statüsü", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt LXIII, Temmuz-Aralık 1998, No 3-4, s. 197-206.
344. Öztoprak, İzzet, "Londra Konferansı ve Türkiye Meselesinin Cereyan-ı Müzakeratı", Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, Cilt 11, No 33, Kasım 1995, s. 565-612.
345. Parla, Reha, Türkiye Cumhuriyeti'nin Uluslararası Temelleri: Lozan-Montrö, Lefkoşa, Tezel Ofset, 1985.
346. Sonyel, Salahi R., "Lozan'da Türk Diplomasisi: Eylül 1922-Ağustos 1923", Belleten, Cilt 38, No 149, Ocak 1974, s. 41-116.
347. Şimşir, Bilal, Lozan Telgrafları, Cilt I-II, Ankara, TTK, 1990-1994.
348. Yavuz, Ahmet (der.), Yakındoğu Meseleleriyle İlgili Lozan Barış Konferansı Tutanakları: 21 Kasım 1922 - 24 Temmuz 1923, Ankara, Dışişleri Bakanlığı, 1972.
349. 70. Yılında Lozan Barış Antlaşması Uluslararası Semineri, Ankara, İnönü Vakfı, 1994.

C. Atatürk'ün Dış Politikası ve Atatürkçü Dış Politika


Ayrıca bkz. 30, 209, 267, 268, 289, 557, 614, 631, 852, 863, 875, 948, 963, 1055, 1131, 1139, 1190, 1212, 1283, 1623, 1720, 1726, 1746, 2040.

350. Akhtar, Shakil, "Atatürk ve Pakistan", Bugünkü Pakistan ve Türkiye-Pakistan Kültür İlişkileri, Ankara, Türkiye-Pakistan Kültür Derneği, 1988, s. 65-70.
351. Aksoy, Hidayet, "Atatürk'ün Milli Dış Politikasının Amaç ve İlkeleri", Kemalizm, Cilt 30, No 362, Eylül 1992, s. 25-28.
352. Aksoy, Hidayet, "Atatürk'ün Milli Dış Politikasının Amaç ve İlkeleri", Kemalizm, Cilt 27, No 336, Temmuz 1990, s. 15-20.
353. Aksoy, Hidayet, "Atatürk'ün Milli Dış Politikasının Amaç ve İlkeleri", Silahlı Kuvvetler Dergisi, Cilt 106, No 312, Kasım 1987, s. 28-33.
354. Akşin, Aptülahat, Atatürk'ün Dış Politika İlkeleri ve Diplomasisi, Ankara, TTK, 1991.
355. Ali Ekrem, Mehmet, "Atatürk Türkiyesi ile Romanya Arasındaki Diplomatik İlişkilere Toplu Bir Bakış", Atatürkçülük ve Modern Türkiye, Uluslararası Konferans, Ankara, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, 1999, s. 533-537.
356. Aliyev, Hamit, "Atatürk ve Sovyet-Türkiye Dostluk İlişkileri", 1. Uluslararası Atatürk Sempozyumu, Açılış Konuşmaları-Bildiriler, Ankara, Atatürk Araştırma Merkezi, 1994, s. 1011-1019.
357. Aliyev, Hamit, "Kemal Atatürk'ün Türkiye ile Sovyetler Birliği Arasında Dostluğun Kurulması ve Sağlamlaştırılmasındaki Rolü", IX. Türk Tarih Kongresi, Bildiriler, Ankara, TTK, 1989, s. 1909-1916.
358. Aliyev, Hamit, "Kemal Atatürk'ün Türkiye ile Sovyetler Birliği Arasında Dostluğun Kurulması ve Sağlamlaştırılmasındaki Rolü", Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Dergisi, Cilt 36, No 1-4, Ocak-Aralık 1981, s. 69-85.
359. Altuğ, Hikmet, "Atatürk, Milli Egemenlik ve Avrupa Topluluğu", İstanbul Üniversitesi Atatürk ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yıllığı, No 4, 1989, s. 97-107.
360. Altuğ, Yılmaz, "Atatürk ve Lozan Barış Konferansının İlk Devresi", Atatürk Araştırmaları Merkezi Dergisi, Cilt 4, No 11, Mart 1988, s. 417-436.
361. Altuğ, Yılmaz, "Atatürk'ün Dış Politikası", Uluslararası Atatürk Konferansı Tebliğleri, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi, 1981, s. 479-501.
362. Altuğ, Yılmaz, "Atatürk'ün İç ve Dış Politikası", Harp Akademileri Bülteni, Cilt 20, No 126, Haziran 1981, s. 13-17.
363. Altuğ, Yılmaz, "Atatürk'ün Dış Politikası", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, Cilt 14, No 79-81, Nisan-Haziran 1974, s. 4-8.
364. Arar, İsmail, "Atatürk'ün Amerikan Milletine Seslenişi", Belleten, Cilt 45, No 178, Nisan 1981, s. 107-112.
365. Arat, Emin, Kemalizm; Yurtta Sulh, Cihanda Sulh, Ankara, Ayyıldız Matbaası, 1969.
366. Armaoğlu, Fahir, "Atatürk Döneminde Türk-Amerikan İlişkileri", Atatürk Araştırmaları Merkezi Dergisi, Cilt 13, No 38, Temmuz 1997, s. 631-647.
367. Armaoğlu, Fahir, "Atatürk'ün Dış Politika İlkeleri", Atatürk'ün Ölümünün 50. Yılı Sempozyumu, Ankara, Ankara Üniversitesi, 1989, s. 163-187.
368. Armaoğlu, Fahir, "Atatürk Diplomasisi", Kemalizm, Cilt 14, No 165, Nisan 1976, s. 20-21.
369. Armaoğlu, Fahir, "Atatürk ve Dış Politika", Forum, Cilt 16, No 231, 15 Kasım 1963, s. 9-12.
370. Arslan, Esat, "Amerikan İstihbarat Belgelerinde Mustafa Kemal: Kişisel Özellikleri ve Bir Görüşme", Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi, Cilt 2, No 6-7, 1996-1997, s. 49-72.
371. Asrar, N. Ahmet, "Atatürk ve Muhammed Ali Cinnah", Bugünkü Pakistan ve Türkiye-Pakistan Kültür İlişkileri, Ankara, Türkiye-Pakistan Kültür Derneği, 1988, s. 42-48.
372. Atatürk, Gazi Mustafa Kemal, "Haziran 1920; Önemli Mektuplar, İç ve Dış Siyasi Durum", Belgelerle Türk Tarihi Dergisi, No 30, Ağustos 1987, s. 4-7.
373. "Atatürk ve Dış Politika", Forum, Cilt 13, No 168, Nisan 1961, s. 21-23.
374. Atatürk'ün Milli Dış Politikası, Ankara, Kültür Bakanlığı, 1992.
375. Balta, Nevin, "Atatürk Dönemi Türk Dış Politikası", Atatürkçü Düşünce, Cilt 1, No 6, Ekim 1994, s. 12-15.
376. Batu, Hamit, "Atatürk Çizgisinde Türk Dış Siyaseti", Atatürk'ü Tanımak, İstanbul 1985, İstanbul, 1986, s. 17-24.
377. Bayur, Hikmet, "Kurtuluş Savaşı Sırasında Atatürk'ün Dış Siyasası", TTK Cumhuriyetin Ellinci Yıl Dönümü Semineri - Ankara 23-26 Ekim 1973, Ankara, TTK, 1975, s. 119-146.
378. Bayülken, Ü. Haluk, "Türk Dış Politikası ve Kuvvayi Milliye Ruhu", Mülkiyeliler Birliği Dergisi, Cilt 163, No 18, Ocak 1994, s. 72-78.
379. Boğaziçi Yayınları, Atatürk Türkiye'sinde (1923-1983) Dış Politika Sempozyumu, 24 Ekim 1983, İstanbul, Boğaziçi Üniversitesi, 1984.
380. Çelik, Edip, "Dış Politika Açısından Atatürk", Atatürk 100. Yıl Konferansları, İstanbul, İstanbul Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi, 1981, s. 75-87.
381. Danilov, Vladimir I., "Kemal Atatürk ve Sovyet-Türk İlişkilerinin Oluşması", IX. Türk Tarih Kongresi, Bildiriler, Ankara, TTK, 1989, s. 1901-1908.
382. Doğru, Halime, "Büyük Zaferin Dış Siyaset Bakımından Sonuçları", 7. Milli Egemenlik Sempozyumu - Kütahya, 22 Nisan 1991, Ankara, TBMM, 1991, s. 28-32.
383. Faruq, Hanif, "Atatürk ve Pakistan", Türkiye İş Bankası Uluslararası Atatürk Sempozyumu, Bildiriler ve Tartışmalar, Ankara, Türkiye İş Bankası, 1983, s. 605-629.
384. Feyzioğlu, Turhan, "Milli Kurtuluş Önderi Atatürk ve Milletlerarası Etkisi", Atatürk Araştırmaları Dergisi, Cilt 3, No 7, Kasım 1986, s. 13-48.
385. Giritli, İsmet, "Nutuk'ta İç ve Dış Politika", Atatürk'ün Büyük Söylevi'nin 50. Yılı Semineri, Ankara, 17-19 Ekim 1977, Ankara, 1980, s. 189-220.
386. Gönlübol, Mehmet, Atatürk'ün Dış Politikası: Amaçlar ve İlkeler, Ankara, TTK, 1992.
387. Gönlübol, Mehmet, "Yurtta Barış, Cihanda Barış", Atatürk Araştırmaları Merkezi Dergisi, Cilt 9, No 25, Kasım 1992, s. 9-25.
388. Gönlübol, Mehmet, "Atatürk ve Dış Politika", Atatürk Araştırmaları Merkezi Dergisi, Cilt 8, No 24, Temmuz 1992, s. 439-442.
389. Gönlübol, Mehmet, "Atatürk Döneminde Türk Dış Siyasası", Türk Dili, Cilt 30, No 347, Aralık 1980, s. 500-503.
390. Gönlübol, Mehmet, "Atatürk Döneminde Türkiye'nin Dış Politikası", Milletlerarası Münasebetler Türk Yıllığı, 1961, s. 197-226.
391. Gönlübol, Mehmet ve Cem Sar, Atatürk ve Türkiye'nin Dış Politikası, 1919-1938, Ankara, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, 1990.
392. Gönlübol, Mehmet ve Ömer Kürkçüoğlu, "Atatürk Dönemi Türk Dış Politikasına Genel Bir Bakış", Atatürk Araştırmaları Merkezi Dergisi, Cilt 1, No 2, Mart 1985, s. 451-473.
393. Gül, Abdullah, "Cumhuriyet Dönemi Türk Dış Politikası", Yeni Türkiye, Cilt 4, No 23-24, Eylül-Aralık 1998, s. 1311-1317.
394. Güngen, Coşkun, "Atatürkçü Dış Politika Üzerine Görüşler", Deniz Kuvvetleri Dergisi, Cilt 97, No 515, Ekim 1981, s. 3-7.
395. Gürkan, İhsan, "Atatürkçü Dış Politikada Barışçı Dinamikler", İstanbul Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Yıllığı, No 1, 1986, s. 372-374.
396. Hakov, Cengiz, "Atatürk ve Bulgaristan ile Türkiye Arasında Yeni Siyasal-Diplomatik Münasebetler", İkinci Uluslararası Atatürk Sempozyumu, II. Cilt, Ankara, Atatürk Araştırma Merkezi, 1996, s. 1271-1280.
397. Halil, Ali, Atatürkçü Dış Politika, NATO ve Türkiye, İstanbul, Gerçek Yayınları, 1968.
398. Hatipoğlu, Süleyman, "Atatürk ve Hatay'ın Anavatana Katılması", Tarih Dünyası Araştırmaları, No 102, Haziran 1996, s. 12-23.
399. Irmak, Sadi, Atatürk'ün Dış Politika İlkeleri, Ankara, TTK, 1987.


2 Cİ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR,


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder