24 Aralık 2018 Pazartesi

KANDİL DAĞI OPERASYONU SON DURUM BÖLÜM 1

KANDİL DAĞI OPERASYONU SON DURUM, BÖLÜM 1




ARALIK 2018
24 Ağustos 2016‘da Türkiye sınırını ve 5 bin km²’lik bir alanı DEAŞ ve PYD/PKK‘dan arındırmak amacıyla Fırat Kalkanı Harekatı başlatıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri, Fırat Kalkanı Harekatı‘nın sona ermesinden tam 295 gün sonra Afrin’e yönelik olarak Zeytin Dalı Harekatı‘nı gerçekleştirdi. Zeytin Dalı Harekatı’nın başarıyla tamamlanmasının ardından gözler Münbiç’e çevrilmişti. Ancak Türk Ordusu Kandil Operasyonu ile Kandil’deki terörist varlığını hedeflemekte.

10 Mart 2018 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Hakurk-Kandil’de bulunan PKK terör örgütü varlığına yönelik olarak Kuzey Irak’a operasyona başladı. Türk Ordusu’nun Kuzey Irak Operasyonu, Türkiye’nin daha önceki Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatlarından biraz farklı. Kandil’e yönelik Kuzey Irak Operasyonu (Kararlılık Operasyonu), Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı’nın aksine yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından icra edilmektedir.

Türk Ordusu’nun Kandil’e yönelik başlattığı Kuzey Irak Operasyonu’nu sizler için haberimizde derledik.


Kuzey Irak: Kandil Operasyonu son durum haritası [TIMELINE]

Harekata ilişkin güncel bilgiler ve Kuzey Irak : Kandil Operasyonu haritası bu başlık altında güncelleniyor…
Türk Silahlı Kuvvetleri ilk olarak Zeytin Dalı Harekatı başlamadan önce 08-14 Aralık 2017 tarihinde Irak’ın Kuzeyi (Zap, Avaşin-Basyan ve Hakurk) bölgelerinde büyük ve orta çaplı operasyonlar icra edildiğini duyurdu.

16 Aralık 2018: Irak kuzeyi Gara ve Hakurk bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait mağara ve sığınaklar imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 10 bölücü terörist etkisiz hâle getirildi.

15 Aralık 2015: Irak kuzeyi Zap ve Hakurk bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait mağara ve sığınaklar imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 7 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

Ayrıca Irak kuzeyi Gara bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde terör örgütüne ait mağara ve sığınaklar imha edilmdi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 13 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

14 Aralık 2018: Irak kuzeyi Haftanin, Zap ve Hakurk bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait mağara ve sığınaklar imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 8 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

13 Aralık 2018: PKK/KCK/PYD/YPG ve diğer terörist unsurları etkisiz hale getirerek; Irak Kuzeyinden halkımıza ve güvenlik güçlerimize yönelik terör saldırılarını bertaraf etmek ve hudut güvenliğimizi sağlamak maksadıyla; Birleşmiş Milletler Antlaşmasının 51’inci maddesi çerçevesinde, uluslararası hukuktan doğan meşru müdafaa haklarımız doğrultusunda, Irak Kuzeyinde bulunan ve teröristler tarafından üs olarak kullanılan Sincar ve Karacak Dağı bölgelerindeki terör yuvalarına karşı bir hava harekâtı icra edildi.

İcra edilen harekâtta, ülkemizi, milletimizi ve hudut güvenliğimizi tehdit eden teröristlere ait barınak, sığınak, mağara, tünel ve depolar hedef alındı. Harekâtın planlama ve icrasında, sivil halkın can ve mal güvenliği ile çevrenin korunması konusunda azami hassasiyet gösterildi.

06 Aralık 2018: Irak kuzeyi Sinat-Haftanin, Metina ve Hakurk bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait mağara ve sığınaklar imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 8 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

04 Aralık 2018: Irak kuzeyi Zap, Sinat-Haftanin, Avaşin-Basyan, Gara ve Metina bölgelerine 02-03-04 Aralık tarihlerinde düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait mağara ve sığınaklar imha edilmdi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 10 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

03 Aralık 2018: Irak kuzeyinde keşif ve gözetleme vasıtaları ile tespit edilen teröristlere karşı düzenlenen hava harekâtı neticesinde, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 4 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

29 Kasım 2018: Irak kuzeyi Hakurk, Avaşin-Basyan, Gara, Haftanin ve Metina bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait mağara ve sığınaklar imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 14 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

28 Kasım 2018: Irak kuzeyi Sinat-Haftanin ve Hakurk bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait silah mevzi ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 3 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

26-27 Kasım 2018: Irak kuzeyi Zap ve Metina bölgelerine 26-27 Kasım 2018’de düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait silah mevzi ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 10 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

24 Kasım 2018: Irak kuzeyi Sinat-Haftanin ve Metina bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait silah mevzi ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 6 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

20 Kasım 2018: Irak kuzeyi Kandil ve Metina bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 5 terörist etkisiz hale getirildi.

19 Kasım 2018: Irak kuzeyi Kandil, Avaşin-Basyan ve Haftanin bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde terör örgütüne ait silah mevzi ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 14 terörist etkisiz hale getirildi.

17 Kasım 2018: Irak kuzeyi Zap ve Sinat-Haftanin bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 6 terörist etkisiz hale getirildi.

14 Kasım 2018: Irak kuzeyi Metina bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 4 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

13 Kasım 2018: Irak kuzeyi Zap, Hakurk, Kandil, Avaşin-Basyan ve Sinat-Haftanin bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde silahlı 19 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

12 Kasım 2018: Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Irak kuzeyi Zap, Avaşin-Basyan, Gara, Hakurk ve Haftanin bölgelerine son üç günde icra edilen hava harekâtları neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzii, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, toplam 38 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

11 Kasım 2018: Irak kuzeyi Hakurk bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerine saldırı hazırlığında olan silahlı 4 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

Ayrıca Irak kuzeyi Zap ve Haftanin bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzii, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerine saldırı hazırlığında olan silahlı 5 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

10 Kasım 2018: Irak kuzeyi Avaşin bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerine saldırı hazırlığında olan silahlı 14 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

09 Kasım 2018: Irak kuzeyi Gara, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde bölücü terör örgütüne ait sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerine saldırı hazırlığında olan silahlı 15 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

01 Kasım 2018: Irak kuzeyi Gara ve Zap bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 5 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

Ayrıca Aynı gün Metina ve Gara bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerine saldırı hazırlığında olan silahlı 6 bölücü terörist daha etkisiz hale getirildi.

30-31 Ekim 2018: Irak kuzeyi Gara ve Avaşin-Basyan bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde bölücü terör örgütüne ait sığınak, barınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan 7 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

Devam eden operasyonlar neticesinde Irak kuzeyi Gara, Zap, Metina bölgelerinde bölücü terör örgütüne ait barınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan 4 bölücü terörist daha etkisiz hale getirildi.

31 Ekim sonu itibariyle Kandil dahil olmak üzere bölgede 21 Teröristin daha etkisiz hale getirilmesiyle 2 gün boyunca etkisiz hale getirilen terörist sayısı 32’ye yükseldi.

29 Ekim 2018:  Irak kuzeyi Hakurk bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde bölücü terör örgütüne ait sığınak ve mühimmat depoları imha edildi, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 5 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

28 Ekim 2018: Irak kuzeyi Hakurk ve Avaşin-Basyan bölgelerine düzenlenen hava harekâtı neticesinde üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan 8 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

27 Ekim 2018: Irak kuzeyinde yer alan Gara, Kandil ve Zap bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan 14 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

18 Ekim 2018: Irak kuzeyi Zap, Avaşin-Basyan, Kandil ve Hakurk bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde; bölücü terör örgütüne ait sığınak, barınak ve silah/mühimmat depoları imha edildi. Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 4 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

17 Ekim 2018: Irak kuzeyi Metina bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 15 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

16 Ekim 2018: Irak kuzeyi Zap, Metina ve Avaşin-Basyan bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde; bölücü terör örgütüne ait sığınak, barınak, silah ve mühimmat depoları imha edildi.

15 Ekim 2018: Irak kuzeyi Zap bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde; bölücü terör örgütüne ait sığınak, barınak ve silah mevzileri imha edildi.

12 Ekim 2018: Irak kuzeyi Zap bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 6 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

11 Ekim 2018: Irak kuzeyi Metina bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde; bölücü terör örgütüne ait sığınak ve barınak ve silah mevzileri imha edildi.

09 Ekim 2018: Irak kuzeyi Zap ve Hakurk bölgelerine düzenlenen hava harekâtı neticesinde; bölücü terör örgütüne ait silah mevzi, sığınak ve barınak imha edilmiştir.

08 Ekim 2018: Irak kuzeyi Avaşin-Basyan bölgesine MİT Başkanlığı ile koordineli düzenlenen hava harekâtı neticesinde, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı en az 3 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

07 Ekim 2018: Irak kuzeyi Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 9 bölücü terörist etkisiz hale getirildi.

05 Ekim 2018: Irak kuzeyi Zap, Avaşin-Basyan ve Metina bölgelerine düzenlenen hava harekâtı neticesinde üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı en az 3 bölücü terörist etkisiz hale getirildi, bölücü terör örgütüne ait sığınak, barınak ve mühimmat depoları imha edildi.

04 Ekim 2018: Irak kuzeyi Avaşin-Basyan ve Zap bölgelerine düzenlenen hava harekâtları neticesinde 10 terörist etkisiz hale getirildi.

03 Ekim 2018: Irak kuzeyi Zap bölgesine düzenlenen hava harekâtları neticesinde, üs bölgelerimize saldırı hazırlığında olan silahlı 10 bölücü terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi.

01 Ekim 2018:Irak kuzeyi Gara bölgesine düzenlenen hava harekâtı neticesinde, ilk belirlemelere göre silahlı 4 bölücü terör örgütü PKK mensubu terörist etkisiz hale getirildi.

Güncel Saha verileri baz alınarak düzenlenen haritalara göre; Türk ordusunun Kuzey Irak’taki ilerleyişinin ilk günlerinden bugüne kontrol ettiği bölgeler şu şekilde:





Harita: @iraqiinfo_eng

30 Eylül 2018:  Öğle saatlerinde İran ordusuna bağlı topçu birliklerinin, Erbil-İran sınır bölgesinde bulunan Sakar ve Berbizin dağlarındaki İKDP kamplarını bombaladığı, bazı kaynaklarca İran askerlerinin sınırı geçtiği belirtildi.

29 Eylül 2018: Kuzey Irak’ta el yapımı bir patlayıcının infilak etmesi sonucu Hakkari’de görevli Piyade Uzman Çavuş Ömer Özdemir şehit oldu, 4 askerimiz de yaralandı. Gaga bölgesine düzenlenen hava harekatında 6 teröristin etkisiz hale getirildiğini açıklandı.

27 Eylül 2018: Türk askeri Sidekan’a bağlı Şapan köyünü terör örgütü PKK’dan temizledi. Köylülerin askerler ile selfie çektiği gözlemlendi.

Yerleştirilmiş Video
https://www.youtube.com/watch?v=rS4dWmlijlc
Stratejik Ortak
@stratejik_ortak

 Türk Askerinin Kuzey Irak'ın Sidekan bölgesindeki Şapan köyüne girişi... Köylüler askerlerimizle selfie çekiliyor.

2 Cİ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.,

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder