21 Aralık 2018 Cuma

ABD Askeri Suriye’den Çekiliyor Mu., ?


ABD Askeri Suriye’den Çekiliyor Mu., ?


Gidenler ve Kalanlar..!!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada Fırat’ın doğusuna birkaç gün içinde askeri operasyona başlanacağını açıklamıştı. Erdoğan’ın yaptığı Fırat’ın doğuşuna operasyon açıklamasının ardından medyaya yansıyan görüntülerde PYD/PKK terör örgütünün bölgede tüneller ve hendekler kazdığı, ABD askerlerinin ise tahkimat yapan teröristlere korumalık yaptığı ortaya çıkmıştı.

Fırat’ın doğusuna operasyon yapılacağının açıklanmasının ardından “bölgede ABD askeri ile sıcak temasa girme ihtimali olabilir mi?” sorusu gündeme gelmişti. Çünkü ABD’nin Suriye’de toplam 15 askeri üssü bulunmakta. Ayrıca şuan 3 üssün yapımı da devam etmekte.

Trump Açıklama Yaptı.,


Fırat’ın doğusuna operasyon hazırlıkları devam ederken ABD Başkanı Donald Trump’tan bir açıklama geldi. Trump, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Orada olmamızın tek nedeni DEAŞ’tı ve DEAŞ’ı yendik. Benim başkanlığım döneminde Suriye’de bulunmamızın tek sebebi buydu.” ifadelerini kullandı. Bu açıklama ABD askerlerinin Suriye’den çekileceği şeklinde yorumlandı.

Hemen akabinde Beyaz Saray Sözcüsü Sanders, Trump’ın Suriye’deki askeri birlikleri çekme kararıyla ilgili, ‘ABD askerlerinin çekilmesini başlattık.’ ifadesini kullandı. Aslında Trump, başkanlık seçimi döneminde de Suriye’den çekilmeyi planladığını ifade etmişti. ABD askerinin Suriye’den çekilmesine ilişkin ilk açıklama ise yine Trump tarafında  Nisan ayında yapılmıştı ve çekilme süreci için 6 aylık süreden bahsedilmişti.

ABD basınına göre Pentagon, ABD askerinin Suriye’den çekilmesine karşı. New York Times’ın iddiasina göre Pentagon’dan yetkililer Başkan Trump’ı bu fikirden vazgeçirmeye çalıştı ancak başarılı olamadı.

ABD Suriye’den Çekiliyor, Peki Silahlar?

Tüm bunların yanında akıllara gelen bir başka soru ise ABD’nin bugüne kadar bölgeye sevkettiği silahlara ne olacağı. ABD, müttefik olarak gördüğü terör örgütü PYD/PKK’ya yüzlerce tırlık silah yardımı yapmıştı. Bölgeye gönderilen silahlar arasında piyade tüfeklerinden uçaksavar ve tanklara kadar gelişmiş bir çok silah bulunuyor. ABD, daha önceki operasyonlarında görüldüğü üzere bölgeye sevk ettiği silah ve mühimmatı hem finansal hem de politik sebeplerden dolayı geri götürmüyor.

ABD’nin terör örgütü PYD/PKK’ya tahsis ettiği silahlar ise şöyle:






ABD’nin Suriye’den çekilme açıklamasının ardından ilk uluslararası tepki ise İngiltere’den geldi. İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Trump’ın IŞİD yenildi açıklamasına şiddetle karşı çıkıyoruz” ifadelerine yer verildi.

Netanyahu tarafında yapılan açıklamada ise “ABD Suriye’den çekilme konusunda bizi geçen hafta bilgilendirilmişti. İsrail kendini savunmaya devam edecektir.” ifadelerine yer verildi.


https://www.stratejikortak.com/2018/12/abd-askeri-suriyeden-cekiliyor-mu.html


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder