23 Şubat 2017 Perşembe

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RAPORUNDAN İRAN NÜKLEER SANTRALLERİNİN HEDEFİ ASKERİDİR ...


BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RAPORUNDAN  İRAN NÜKLEER SANTRALLERİNİN HEDEFİ ASKERİDİR ...


Tercüme RAFAEL SADİ

İran'nın kendisi Barış  adına nükleer  santral inşa ettiğini iddia ediyor, ancak Uluslararası Atom Enerjisi Kurumundaki diplomatlar  , gelecek hafta yayınlanacak olan raporda İran'nın  Nükleer başlıklı füzeleri gösteren bilgisayar görüntüleri bulduklarını ve buna ilaveten de  yeni bir  nükleer santral  tespit edildiğini belirtiyorlar.

İran'a olası bir saldırı konuşulurken  Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu diplomatları İran'daki nükleer santrallerin söylüyorlar .

AP

Uluslararası  Atom Enerjisi Kurumu gelecek hafta açıklayacakları yeni raporda İran'ın nükleer programı ile ilgili olarak  şüphelerin  en şiddetlisinin oluştuğunu beyan ettiler. Kurum ile ilgili olan diplomatlar bunu  dün (Cuma)  günü dile getirdiler.

Viyana'daki  yetkililerin ifadesine göre  12 sahifelik raporda henüz yayınlanmamış bilgiler yer almaktadır.Özellikle  uydu aracılığı ile çekilmiş görüntülerde   otobüs boyutunda  ve askeri birliklerde üretilmiş olan konteynerler  görülmektedir. Raporda  İranlı  mühendislerin bilgisayarlı simülasyonlar ile  nükleer başlıklı füzelerin üretilmesi konusunda çalıştıklarını belgeleyen  deliller yer alacaktır.

AP 

2007  Senesinde yayınlanmış olan Amerikan  İstihbarat raporuna  göre İran  4 sene öncesinde  Nükleer silah üretimi yapmaktan engellendiği belirtilmektedir. 
Diplomatların ifadesine göre İran  bu tarihten sonra da  denemelerine devam etmiş ancak daha az çaba sarfetmiştir. 

BM  kurumu da son yayınladığı raporda benzer endişeler dile getirmiş ve benzer denemeler  bugün bile devam etmektedir denmiştir.

Yeni  raporda 10'dan fazla ülke kuruma istihbarat bilgisi temin etmiş ve  bu bilgiler ışığında İran'nın gizlice Nükleer silah geliştirdiği tespit edilmiştir. 
Bu bilgiler  arasında İran'ın Balistik Füzelere  monte edilebilir  Nükleer başlıklar geliştirdiği bilgiside mevcut.

Diplomatların iddiasına   göre en azından iki yabancı ülke kurumu  '' Ki bu kurumlar devlet kurumları değildir'' İran'a  cabaları ile destek vermişlerdir. 
Ancak yayınlanacak olan raporda bu kurumların isimleri belirtilmemiştir.
Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun  keskin raporu aslında  batılı lider ülkelerin hizmetinde olacak ve İslam  Cumhuriyetine karşı yaptırımlar  oluşturmanın ötesinde, bu sayede ÇİN ve RUSYA'yı dizginlemeye  yarayacaktır. Bu iki ülkenin evvelce  karşı geldiği bir durumdu. İran Nükleer  çalışmalarının  askeri değil sivil amaçlar taşıdığı iddiasındaydı şimdiye kadar.

DEĞERLENDİRME   İLAVE TESİSLER....

Değerlendirme odur ki  , İran'da  şimdiye kadar bilinmeyen başka  tesisler de mevcut  olup bu tesislerde  gizlice İran'ın kendi Askeri Nükleer silah programı devam ettirilmektedir. Bu  pogram çerçevesinde batılı ülkelerin görüşüne  göre balistik füzelere  monte edilebilecek nükleer başlıklar üretilecektir. 
Ki buna   basitçe  ATOM BOMBASI  diyebiliriz.

Amerikalılar Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun raporunun yayınlanması ile İslam Cumhuriyetine karşı uluslararası tutumun sertleştirilmesininin sağlanabileceğini umud ediyorlar. ABD  Başkanı Barak Obama dün Fransa da
G-20'lerin  açılış konuşmasında yanında  Fransa  Cumhurbaşkanı Nikolai Sarkozi'nin yanında '' Uluslararası Atom Enerjisi Kurumunun  İran ile ilgili raporunu gelecek hafta yayınlayacağını ve ben ve  Cumhurbaşkanı Sarkozi benzeri görülmemiş bir baskıyı İran'a karşı kullanmak konusunda  anlaştık. 
Bu İran'nın  taahhüdlerinde durması içindir''  dedi.

ABD devlet  basın  sözcüsü Bayan Viktorya Nuland de  konuya değindi ve  ''Haftalar ve aylar boyunda  defalarca söyledik biz İran ile  askeri çatışma istemiyoruz. Bu bizim kararımız olarak  devam etmektedir.''

Basın  sözcüsü  İran'a karşı suçlayıcı bir  tavır ile '' İran'ın başarısızlığı UAEK ile  işbirliği oluşturamamış olması ve uluslararası taahüdünü yerine getirme mesidir.Ve bu havada bir gerilim yaratmaktadır.İran'ın sorumluluğu bu gerilimi indirmek  ve  şeffaflığı ile tesis edebileceği güven temin etmek olacaktır. 
Bunda  Uluslararası  Atom Enerjisi Kurumunun ve  Güvenlik Konseyinin kararlarına uymak ile  mümkün olabilir '' Dedi.

http://www.hasturktv.com/israilde_gundem/3033.htm


***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder