22 Şubat 2019 Cuma

HAKKARİ İLİNİN GENEL DURUMU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE VE HAKKARİ'DE MEYDANA GELEN TERÖR OLAYLARI BÖLÜM 9

HAKKARİ İLİNİN GENEL DURUMU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE VE HAKKARİ'DE MEYDANA GELEN TERÖR OLAYLARI BÖLÜM 9


Yüksekova Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İrfan SARI; 

Komisyonumuzun Yüksekova'daki inceleme ve araştırmaları sırasında özetle; 
"1967 Yüksekova doğumlu ve esas mesleğinin terzilik olduğunu, 1999 yılından 
itibaren de Esnaf ve Sanatkârlar Odasının Başkanlığını yürüttüğünü, 
Zagros İş Merkezinde ilk patlamada bina içerisinde olduğunu yaralanmadığını ancak ofisin salonunun tamamen tahrip olduğunu, saatin takriben 9.30 olduğunu, hedefin kendisi olmasının mümkün olmadığını, binanın ortasına konulan bombanın binayı çökertmeye yönelik tasarlandığım, bombanın konulduğu yerin altında ve üstünde 3 kat olduğunu, Kim tarafından yapılmış olabileceği yönünde net ellerinde bilgi olmadığını, zaten olayı görme şansına da sahip bulunmadıklarını, kalorifer sisteminin borularının korunduğu bir 
kutucuğa konulduğunu, bir gün önce de konulmuş olabileceğini, o günde konulmuş olabileceğini ancak, Şemdinli olaylarından sonra patlamaların meydana gelmemesi, o uzantının bir devamı olabileceği ihtimalini uyandırdığını, patlayıcının ses bombası olabileceği gibi daha farklı bir bomba da olabileceği ama henüz bunun belirlenemediğini, Patlamalardan önce Vali Erdoğan GÜRBÜZ geldiğinde hiç konuşmadığını, ama patlamalardan sonra basın açıklaması yaptıklarını, Patlamalardan önce DEHAP yanlılarının bir basın açıklaması yapmak üzere yürürken Zagros İş Merkezine doğru bir yuhalama olduğunu, bunun binaya yönelik olduğunu o sıra binada Çağlayan Dershanesinin devamı olan Nehil Dershanesi diye bir dershane açıldığım ancak DEHAP'lılann bundan rahatsız olduğunu ve istemediklerini zaten yeterli kayıt olmadığından kapandığım, kapandıktan 20 gün kadar sonra ilk bombanın patladığmuSabri 
Yurtseven'in binanın sahibi olup bu binaya üç milyon EURO civarında para harcanmış olabileceğini, Van'da bile bu kadar lüks bir bina olmadığını, Sabri YURTSEVEN'in uyuşturucu işi ile uğraşıp uğraşmadığını bilemeyeceğini, işini ve gelirini bilmediğini, çok iyi tanımadığım", 
İrfan SARI, Mülkiye Müfettişlerince 23.11.2005 tarihinde tanık olarak 
ifadesinde; 
"Ben 1999 yılından itibaren Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı görevini 
yürütüyorum. Oda Başkanlığımıza ait idare binası Zagros İş Merkezinin 4. katodadır. Sözünü ettiğimiz bina yakın tarihte bir kez bombalandı ve bir kez de roketlendi. Bomba Başkanlığımızın bulunduğu katta ve hemen iş yerimizin kapısına 2 metre mesafede patlamıştır. Patlama saati itibariyle biz oda seçimleri üzerinde çalıştığımız için işyerimizde bulunmaktaydık. Saat 21.45 te patlayan bomba şayet o saat itibariyle bizden başka açık büro bulunmayan 4. kat yerine başka katlarda patlamış olsa idi can zaiyatma sebep verebilirdi. 
Çünkü özellikle 3. katda birkaç tane cafe faaliyette olup, o saatlerde bu yerlerde onlarca insan bulunmakta idi. Vatandaş arasında Zagros iş merkezine yönelik bu saldırtlar konusunda özellikle güvenlik kuvvetlerinin suçlandığım ifade etmek isterim. Bu patlamaların güvenlik kuvvetleri eliyle yapıldığına ilişkin kanaatin pekişmesinde Zagros adının menşei olan dağ ve terör örgütünün eyalet yapılanmasında bir eyaletin adının olmasının etkili olduğunu düşünüyorum. Bizim oda seçimlerimizin bu bombalama ile alakası olduğunu düşünüyorum. 
Bana sorduğunuz Nehil isimli bir dershane kurulma teşebbüsü oldu. Bu teşebbüsün arka planında bölgemizde Çağlayan dershanesi grubu vardı. Bu grup Fetullah hoca cemaatinden oluşuyordu. O günlerde bu kişiler Zagros iş merkezinde bir dershane açma teşebbüsünde bulundular. Bu teşebbüs sözlü mutabakat noktasına kadar vardı. Ancak DEHAP ilçe teşkilatı bu dershanenin açılmaması için 3 kez basın açıklaması yapmak üzere şehir merkezine gelirken Zagros iş merkezi önünde durarak esnafı ya da Zagros iş merkezi yönetimini yuhaladılar. Bu durum bizi kaygılandırdı. Çünkü aramızda geçen görüşmelerde bu gösterilerle dershane arasında bir bağ olduğu ortaya çıktı. Bu nedenle biz iş merkezinin sahipleriyle görüştük ve dershanenin kurulmasına izin vermemelerini istirham ettik. Çünkü muhtemelen dershane" açılmasmdan—sonra-bazı kanun dışı—hadiselerin-çıkabileceğini değerlendirdik. Bu tartışmalar Zagros iş merkezini bombalama tarihinden yaklaşık 1 ay öncedir." 

Yüksekova İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selahattin DOĞAN, Mülkiye 
Müfettişlerince 23.11.2005 tarihinde tanık olarak alman ifadesinde; 
"Bir ara Zagros iş merkezinin üst katında "Fetullah Hoca Cemaati" olarak tanınan bir grup Nehil isminde bir dershane açması konusu gündemde idi. Ancak sanıyorum ve vatandaştan da duyuyorum ki, DEHAP'lılann istemediği konuşuldu. Mesele böylece kapandı. Bombaların patlama tarihi bu konunun kapanmasından sonraki tarihe tesadüf etmektedir." Belirtir biçimde beyanda bulunmuşlardır. 
Olayla ilgili bomba bilgisi olarak; 16.09.2005 tarihli Yüksekova Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Raporunda "Bombanın basınç etkili olduğu", Jandarma Genel Komutanlığının 11.11.2005 gün ve Evrak kayıt no :HRK:3760- 3084-05/3359, Uzmanlık Numarası: 2005/130 patlayıcı madde olan Van Bölge Kriminal Laboratuarına ait Expertiz Raporunda ".. Zagros iş Merkezi 3. katında meydana gelen patlama sonrası olay yerinden toplanan deliller arasında el yapısı veya fabrika imali patlayıcı madde düzeneğine ait her hangi bir parça bulunmadığından dolayı patlama olayına ne tür bir düzeneğin sebebiyet verdiğini kesin olarak tespit edebilmenin mümkün olamayacağı, Ancak patlamanın oluş şekli ile Zagros İş Merkezinde meydana gelen hasarın biçimi ve Laboratuarımıza gönderilen deliller üzerinde TNT ihtiva eden patlayıcı madde artığı tespit 
edildiği" belirtilmiştir. 

Sonuç; Tüm bu veriler birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu eylemin hangi 
kişi veya kişilerce, nasıl bir yapılanmayla, hangi amaçlarla işlenmiş olabileceğine dair somut bilgi ve belgeye ulaşümamıştır. 

5. OLAY : Stadyum Yanı ikiz Binalar Apartmanı Yanında Patlama 02.10.2005 günü saat 22:00 şualarında Yüksekova ilçesi İpek Mahallesi stadyum yanı İkiz binalar apartmanı arka tarafında bulunan Yeşildere Mahallesi istikametinden bir patlama sesi gelmesi üzerine Emniyet ekiplerinin patlamanın olduğu olay yerini tespit etmek için çalışmalar yaptıkları esnada saat 22:20 sıralarında İpek Mahallesi Stadyum yanı ikiz binalar apartmanının yanında bulunan çöp kutularının arasından ikinci bir bomba patlaması meydana gelmiş, patlama esnasında olay yerinde bulunan Çankırı - İlgaz - Arpayeri nüf. kay. Salim - 
Fatma oğlu 1972 Gölcük doğ. İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Emniyet Amiri Tolga Ali USTA sol kulak zan, Uşak - Sivaslı -Merkez Mah. nüf. kay. Hurşit - Eşe oğlu 1974 doğ. Başkomiser Hamdı KAMAN sağ göz ve kasıklarından, Ordu - Gölköy nüf. kay. Abdullah - Hamide oğlu 1972 Gölköy doğ. Birol COŞKUN sağ kulak zan sağ alın ve sol bacağından, Kocaeli - Gebze Yeni mah. nüf. kay. Şentürk - Menemşe oğlu 1975 Göztepe doğ. Mehmet TOKMAK sağ boynundan ve uyluğundan şarapnel parçalan ile yaralanmışlar, olay neticesinde can kaybı olmamıştır. 
Yapılan incelemelerde; saat 22:00 sıralarında meydana gelen birinci patlamanın çöp bidonu içinde meydana geldiğini tespit edilmiş, olay yerindeki deliller toplanarak, bahse konu patlama olayım gerçekleştiren kimliği meçhul kişi veya kişilerin kimliklerinin tespiti ile yakalanmaları mümkün olmamış, olayla ilgili çekilen görüntü kayıtlan, fotoğraflar, kan numunesi, olay yerinden toplanan numuneler ile birlikte tanzim edilen tahkikat evrakı Yüksekova C.Başsavcıhğma 2005/2138 Hz. Sayısına kayden gönderilmiş, Emniyet Genel Müdürlüğünce olayın Güvenlik Kuvvelerine Yönelik Bir Eylem olduğu belirtilmiştir. 

Jandarma Genel Komutanlığı raporunda, ikinci patlamanın yola tuzaklanan bombanın patlaması sonucu oluştuğu belirtilmiştir. 
Komisyonumuzca bilgisine başvurulan Yüksekova Emniyet Müdürü Ergin İŞLER;
    "BAŞKAN - Merkez stadyum yanı ikiz binalar apartmanının yarımda patlama. Buna da aynı şeyi söyleyeceksiniz, bunları geçeyim. Özel olarak söyleyeceğiniz bir şeyler varsa söyleyin. Yüksekova Huzur Et Lokantası önünde patlama... 
ERGİN İŞLER - Onu da bulamadık efendim." biçiminde beyanda bulunmuştur. 
Olayla ilgili bomba bilgisi; 03.10.2005 günlü Yüksekova Emniyet Müdürlüğü Olay Tutanağında; "Çöp kutusunun olduğu yerde, saat 22.20 sıralarında iki adet anahtar sistemi tespit edilemeyen basınç etkili, el yapımı bomba patladığı" belirtilmiştir. 
30.12.2005 günlü HRK:3760-3451-05/3755 Evrak kayıt, 2005/155 patlayıcı madde uzmanlık numaralı, JGK Van Bölge Kriminal Laboratuarı Ekspertiz raporunda; "..Her iki patlama ile ilgili olarak delillerin incelenmesi neticesi, patlama olaylarına neyin sebebiyet verdiğini tespit edebilmenin mümkün olmadığı ancak, patlamaların oluş şekli ve deliller üzerinde RDX ihtiva eden patlayıcı madde artığına rastlanıldığı belirtilmiştir." 
Sonuç: Belirtilen eylemin; polisi önce bir bomba patlarak olay yerine çekme 
sonra da tuzaklanan bir başka bombayı patlatma şeklinde gerçekleştirilen biçimi, eylemin hedef aldığı şahısların niteliği nazara alındığında, PKK terör örgütü tarafından işlenmiş olabileceği değerlendirilmektedir. 

6. OLAY : Huzur Et Lokantası Önünde Patlama 

20/10/2005 günü saat 04.30 sıralarında Yüksekova İlçesi Yeşildere Mahallesi Nedim Zeydan Caddesi üzerinde bulunan, Hakkâri Yüksekova Dize nüfusuna kayıtlı Mehmet ve Rabia oğlu 01/03/1963 doğumlu Ferzinde YILMAZ isimli şahsa ait Huzur Lokantası isimli işyeri önünde patlama sonucunda çevrede bulunan bina, işyeri ve araçlarda maddi hasar meydana gelmiş herhangi bir can kaybı ya da yaralanma olmamıştır. İfadelerine başvurulan mağdurlardan müşteki; Ferzinde YILMAZ, Selahattin SEVMİŞ, Veli ÇIRK, Hikmet ADAR, Namık KORKMAZ, İkram DOĞAN, Fazıl KURT, Zeki ÖZTÜRK, Fahrettin YILMAZ, Abdurrahman YETİŞMİŞ, Cihat ALAN, Abdi UÇAR, Hamit YAŞAR, Emin ONAT ve Mehmet İPEK isimli şahıslar patlamanın kim ya da kimler tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu bilmediklerini ve olayı gerçekleştiren şahıs ya da 
şahıslardan davacı olduklarım beyan etmişlerdir. Bahse konu patlama olayını gerçekleştiren kimliği meçhul kişi veya kişilerin kimliklerinin tespiti ile yakalanmaları mümkün olmadığı, olayla ilgili çekilen görüntü kayıtlan, fotoğraflar ve olay yerinden toplanan numuneler ile birlikte tanzim edilen tahkikat evrakı Hz. 2005/2185 sayışma kayden Yüksekova C.Başsavcıhğına gönderildiği belirtilmiştir. Hakkâri İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan arşiv tetkikinde: 

Olayda mağdur.olan Ferzinde YILMAZ'ın; 

1-10.08.1995 tarihinde Yüksekova ilçesinde PKK/KOGRA-GEL terör örgütüne 
yönelik sürdürülen operasyonel çalışmalar kapsamında söz konusu örgüte "Yardım yataklık yapmak ve örgütsel faaliyetlerde bulunmak"suçundan göz altına alınarak, 21.08.1995 tarihinde sevk edildiği Yüksekova C.Başsavcılığınca serbest bırakıldığı, 

2-10.03.1999 günü Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünce yapılan bir ihbar 
sonucu, bir grup öğrencinin PKK Terör Örgütüne katılmak jteerejvrüksekova^ Değeri^ köyünden~Köycük Köyüne~döğrîT gideceği bilgisinin alınması üzerîne söz konusu güzergah üzerindeki araçlarda yapılan kontroller neticesi şüpheli bulunan (8) şahıs yakalanmış, yakalanan şahısların alman ifadelerinde örgüte katılmalarında etkili olan DEHAP Parti binasında görevli şahıslar arasında Ferzinde YILMAZ'ın adını da beyan etmeleri üzerine söz konusu şahıs yakalanarak 18.03.1999 günü çıkarılmış olduğu Yüksekova C. Başsavcılığının 1999/195 Hz sayısına kaiden sevk edildiği Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesinin 1999/65 D.iş sayısına kaiden Kefaletle Serbest bırakıldığı, 

3-09.10.2003 günü Yüksekova İlçe merkezinde yapılan "Kepenk Kapatma Eylemine" sahibi olduğu Huzur Lokantasının kepenklerini kapatarak katılması nedeniyle 10.10.2003 günü gözaltına alınarak aynı gün çıkartıldığı Yüksekova C. Başsavcılığının 2003/1478 Hz. sayısına kaiden serbest bırakıldığı, 

4-27.10.2005 günü Şanlıurfa İlinde "Pasaport Kanununa Muhalefet ve Ülkeye 
Yasadışı Yollardan Giriş Yapmak" suçundan Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünce yakalanan ve 15.11.2005 günü Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesinin 2005/403 D.iş. karan ile TUTUKLANAN Mardin ili Savur İlçesi Erkuran köyü nüfusuna kayıtlı Ramazan oğlu 1974 doğumlu Aydın YAVUZER isimli şahsın 13.11.2005 günü Yüksekova İlçe Emniyet Müdürlüğünce alınan ifadesinde örgüt mensubu olan Dr. FERHAT (K) isimli şahsın "Ferzinde YILMAZ" dan örgüt adına 500 Dolar parayı başka birisi aracılığıyla aldığı 
şeklinde bir bilgisi olduğunu belirttiği, 11.12.2003 tarihinde Bingöl ili kırsalında PKK/KONGRA-GEL terör örgütü adına silahlı faaliyet göstermekte iken güvenlik güçleri ile girdiği çatışmada ölü olarak ele geçirilen Ali SABUNCU'nun Yüksekova'daki cenazesinin defni sırasında bölücü nitelikte slogan atması nedeniyle 11.12.2003 günü çıkartıldığı Yüksekova C. Başsavcı lığının 2003/1752 Hz. sayışma kaiden serbest bırakıldığı, Ferzinde YILMAZ'ın öz kardeşi olan 1975 Başkale doğumlu Musa YILMAZ'ın PKK Terör örgütü üyesi olarak örgütün dağ kadrosunda silahlı faaliyette bulunduğunun tespit edilmesi üzerine söz konusu şahsın isminin Yüksekova C. Başsavcılığının 1995/262 Hz. sayılı evrakında firari sanık olarak adının geçtiği, ancak şahıs hakkında herhangi bir yakalama müzekkeresinin mevcut olmadığının arşiv tetkikinden anlaşıldığı, 
Ferzinde YILMAZ ve 1. derece yalanlan hakkında istihbari bilgi ile yukarıda belirtilen olaylar dışında herhangi bir olaya kanşnklanna dair başkaca bir bilgi ve belge bulunmadığı, belirtilmiştir. 
Hakkâri İl Jandarma Komutanlığının 06 Şubat 2006 tarih İSTH: 0621-11- 
06/Ter.Olv.(426) (700) savılı yazısında: "Ferzinde YILMAZ: Yüksekova ilçe merkezinde bulunan Huzur Et Lokantasının sahibidir. Lokanta önünde meydana gelen patlamanın PKK/KONGRA-GEL terör örgütü tarafından maddi durumu iyi olan esnaflara yönelik uyguladığı vergi toplama faaliyetlerinin kolaylaştınlması ve bölgede ses getirmek amacı ile yapılmıştır. Ferzinde YILMAZ'ın PKK/KONGRA-GEL terör örgütüne vergi adı altında para verdiği ile ilgili SERHAT DERİK (K) Aydın YAVUZER'in ifadesinden anlaşılmaktadır." bilgisine yer verildiği görülmüştür. 

Komisyonumuzca bilgisine başvurulan; 

Hakkâri İl Jandarma Alay Komutanı Erhan KUBAT; 

"...Serhat Dirik, iki kodu var, Erdal Dijvar kod, iki kodlu Aydın Yavuzer, 
Yüksekova'daki patlamalarla ilgili bunun da cumhuriyet savcılığına ifadeleri gittiği için ve müdafii huzurunda alındığı için geçmiş patlamalarla ilgili kafanızda belki daha aydınlatın olabilecek şöyle bir sayfalık bir metin okumak istiyorum, müsaade ederseniz... bir para isteniyor, bu parayı almadığında, şahsı kaçınyor, arabasını kaçınyor veya birkaç kere uyanlıyor, vermediği zaman bomba atıyor. Bu bomba atmayı, örgüt hiçbir zaman üstlenmiyor. Biz bunun evine bomba attık diye ben hiçbir zaman görmedim. Mesela, dolayısıyla, Huzur Et Lokantasındaki Ferzende'ye yine aynı şekilde, devam ediyor, en sonunu müsaadenizle okuyayım. "PKK Kongra Gel terör örgütü adına vergileme olarak bunları aldık. 
Bu para ve eşyaları alırken halkın geneli erteleme suretiyle biraz da korkudan veriyorlardı. Gönüllü vergi veren nadir." Yani, gönüllü vergi olarak kimse vergi vermek istemiyor örgüte, dolayısıyla, bunlar da korkutarak patlama yaparak veya tehdit ederek, alıyorlar. Yani, bölgedeki sitem bu şekilde yürüyor." 

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Ayhan FALAKALI; 

"Yüksekova'da bir lokantaya atılan bir bomba var. Şahsın ismi Ferzande Yılmaz. Onu da orada şey yapmıştım. O da benim dikkatimi çekti. Huzur Et Lokantası... Bu şahsın lokantasının önüne bir bomba konulmuş, bomba patlamış, çevredeki ve adamın işyerinde maddî hasar meydana gelmiş. Mesela bu şahıs için de, bunu yüzde yüz teyit etmemiz mümkün değil; ama, şahıs için deniliyor ki bunun iki tane oğlu kırsalda PKK içerisinde faaliyet gösteriyordu. Bu şekilde bir söylenti, iddia var. Şimdi bunu da bir yere oturtamadım yani, buna da bir yorum getiremedim." 

Hakkâri Emniyet Müdürü Yaşar AĞDERE; 

"KOMİSYON UZMANI - Huzur Et Lokantası, son Sayın Başkanım. 
YAŞAR AĞDERE - Huzur Lokantası da, evet, bu şahıs Ferzende Yılmaz diye 
yanılmıyorsam ismi böyle olacak. İncelediğimizde, daha önce PKK terör örgütüyle ilgili hakkında işlem yapılmış şahsın, Huzur Lokantasının sahibi. 
BAŞKAN - O dosyayı bize verebilirseniz, birer fotokopi alabiliriz. 
YAŞAR AGDERE - Hepsini gönderdik. Size şu albümü getirdim, fotoğraflarıyla 
birlikte. Olayları gösteren, patlamaları gösteren... 
BAŞKAN - Sayın Vali'nin getirdiğiyle aynı mı acaba? 
YAŞAR AĞDERE - Bilmiyorum, Vali Bey nasıl bir şey getirdi? 
Huzur Lokantasıyla ilgili, patlayıcının cinsi konusunda, yanılmıyorsam... 
KOMİSYON UZMANI - ifadesi alındı mı Ferzende. 
YAŞAR AGDERE - Plastik patlayın olduğu anlaşılmış patlayıcının. 
Ferzende Yılmaz daha önce 95-99, 2003-2005 yıllarında hakkında işlem yapılmış, yataklık yapmak, örgütsel faaliyetlerde bulunmak, PKK terör örgütüne eleman temin etmek, kepenk kapatma eylemine karışmak, Pasaport Kanununa muhalefet etmekten hakkında işlem yapılmış. 
AHMET ERSİN (İzmir) - Peki, o PKK'lıysa PKK onu niye bombalasın? 
YAŞAR AĞDERE - Yani, şunu, tabiî, bazı şeyler, az önce de dediğim gibi, örgüt 
tarafından hem kendi yandaşlarının, mensuplarının kafasını karıştırmak hem güvenlik kuvvetlerinin kafasını karıştırmak için bu tür eylemler de yapmış olabilir; çünkü, son eylem tarzı halkı kışkırtmak, güvenlik kuvvetlerine karşı ayaklandırmak şeklinde, sivil itaatsizlik şeklinde bir eylem planlan var örgütün. Bu şekilde de değerlendirilebilir. Tabiî, yorum şu anda... Başka yorumlar da yapılabilir; ama, benim değerlendirmem böyle." Hakkâri Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Hüseyin KESKİNKILIÇ; "Yüksekova'daki lokantada meydana gelen patlama olayına gelince, Huzur Lokantası, işte Ferzende Yılmaz'a ait. Şahsın dükkânının önüne konulan el bombasıyla ilgili yaptığım çalışmada, dükkân sahibinin, lokanta sahibinin kardeşlerinin örgütün kırsal kadrosunda, yani dağ kadrosunda olduğuna ilişkin arşiv bilgilerine ulaştım ve bunun örgüt tarafmdan yapılamayacağına kanaat getirdim; yani, örgüt tarafından bu işin olamayacağına; çünkü, kırsalda örgüt adına faaliyet gösteren bir lokanta sahibinin çocuklarının kırsalda örgüt adına faaliyet gösterecek ve sonrasında da dükkânına bomba atılacak. Bunlar bende birtakım şüpheler oluşturuyordu. Zaten, Yüksekova'da biliyorsunuz daha önceden de Yüksekova çetesine ilişkin yine komisyonlar kurulmuştu. Yine bu olayın da Yüksekova'da olması bende 
birtakım soru işaretleri oluşturdu." 

Yüksekova Belediye Başkanı M.Salih YILDIZ; 

"Huzur et lokantasına gelince, Ferzinde Yılmaz bizim partimizin 2004 seçimlerinde aday adayı idi. Halen de yöneticilik yapan, önceki beş yıllık dönemde de belediye meclis üyesi idi. Belediye Başkan Vekilliği yaptı. Böyle bir kimliği olan bir vatandaş. Lokantasının kapışma bomba konuldu, 30-40 milyon liralık bir zarar verilmişti kendisine. Tezgah falan hepsi gitmişti. Özellikle yapısı bu, tabiî ki, kendisiyle ilgili belirleyeceğim nokta budur. 
METİN KAŞIKOĞLU (Düzce) - Derin devlet mi yani?!.. 
M. SALİH YILDIZ - Onu da net söylemi, hatta bu konuda son zamanlarda 
kaygılandığını, takip edildiklerim, işte çok garip araçların orada olduğunu... O gece, karşıdaki avantaj denilen yerin orası lojmandır, en azından 30-40 dairedir. Burası yüzde 90'i uzatmalıların oturduğu bir yerdir. L tipindedir cadde, her gece oradakilerin araçları orada park halindeyken, o gece hiçbir tane araç olmuyor." 
Yüksekova Emniyet Müdürü Ergin İŞLER; 
"BAŞKAN - Merkez stadyum yanı ikiz binalar apartmanının yanında patlama. Buna da aynı şeyi söyleyeceksiniz, bunları geçeyim. Özel olarak söyleyeceğiniz bir şeyler varsa söyleyin. Yüksekova Huzur Et Lokantası önünde patlama... 
ERGİN İŞLER - Onu da bulamadık efendim. 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - Sayın Başkan sormuştu, Huzur Et Lokantasıyla ilgili fail yakalandı mı? 
ERGİN İŞLER - O olayla ilgili faili yakalayamadık efendim. 
MESUT DEĞER (Diyarbakır) - Huzur Lokantasının sahibinin ne işle uğraştığı veya 
onun ailesinden veya çocuklarından kırsalda, yani terör örgütü içinde olan oğlu, yakım var mıdır? 
ERGİN İŞLER - Onu duyduk efendim, bir kardeşinin kırsalda olduğu yönünde 
bilgimiz var sayın milletvekilim." 
Yüksekova Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Grup Amiri Orhan COŞKUN; 
"BAŞKAN - Huzur Et Lokantası... 
ORHAN COŞKUN - Huzur Et Lokantası, bizim anlamdıramadığunız bombalardan, 
eylemlerden bir tanesi. Yani, ben de, bu komisyonun raporlarım, ertesi günü gazetelerden okuyorum, internetten takip ediyorum. Ben de, o şekilde şüphelerim de haklı olduğumu düşünüyorum. Bir yere koyamıyorum yani o eylemi." 
ŞÜKRÜ ÖNDER (Yalova) - Başkanım, özür dilerim, bir şey söyleyeceğim. Bir yere koyamıyorum derken, neden koyamıyorsunuz, şahsın durumundan dolayı mı? 
ORHAN COŞKUN - Bizim mesleğimiz, ilgilendiğimiz, ülke için tehdit olduğunu 
düşündüğümüz yasadışı örgütlerin hareketlerini izlemek, anlamlandırmak ve ben, orada faaliyet yürüten yasadışı örgütlerin stratejilerini, yine bildiğim kadarıyla, o eylemi yapmalarında bir gerekçe görmüyorum. Yani, kimse kendi kapısının önüne bomba koymaz gidip." 


10. CU BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder