22 Şubat 2019 Cuma

HAKKARİ İLİNİN GENEL DURUMU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE VE HAKKARİ'DE MEYDANA GELEN TERÖR OLAYLARI BÖLÜM 10

HAKKARİ İLİNİN GENEL DURUMU, DOĞU VE GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE VE HAKKARİ'DE MEYDANA GELEN TERÖR OLAYLARI BÖLÜM 10



Huzur Et Lokantası Sahibi FERZİNDE YILMAZ; 

Komisyonumuzun Yüksekova'daki inceleme ve araştırmaları sırasında özetle; 
1963 Başkale doğumlu olup, Yüksekova Lisesi mezunu olduğunu, 1987'den beri 
lokantacılık yaptığını, 1990'dan beri HEP ve DEHAP'ta siyaset yaptığını, ilçe yöneticiliği yaptığını, i 999'da belediye meclis üyeliğine seçildiğini, 159 gün de Belediye Başkanı vekilliği yaptığını, Bölgede çok nahoş olaylar olduğunu, yani bir grup karanlık güçlerin, sırf ortalığı bozmak için, huzuru bozmak için Yüksekova İlçesini veyahut da Hakkâri bölgesini kanştırmak için bazı eylemlere giriştiğini, bu eylemlerden birinin de işyerine yapıldığını, 10 uncu ayın 20'sinde, yani ramazanın 20'si saat gece 4.30 gibi sabaha doğru evine bir telefon 
geldiğini, telefonda, karşıdaki sesin, emniyetten arıyoruz, emniyete kadar gelebilir misiniz dediğini, kendisinin de saat 4.30'da emniyete gelmeyeceğini, bu saatte emniyette işinin olmayacağını, gündüz olduğunda emniyete gelebileceğini söylediğini, beyefendi gelebilir misiniz diye tekrar söyleyince hayır, ben gelmiyorum bu saatte, çıkmıyorum dediğini, tekrar, beyefendi, sizin işyerinizde patlama var, o zaman patlama yerine kadar gelin denildiğini, ancak kendisinin hem siyasî kimliğinden dolayı o cesareti bulup o saatte dışarı çıkma cesareti bulamadığını, kardeşlerim aradığını böyle bir olay var, böyle bir telefon 
geldi, siz gelin önceden dediğini, onların teyidi ile onlarla işyerine gittiğini, işyerindeki büyük patlamayı gördüğünü, Olay günü hemen şikâyette bulunduğunu İlçe hakiminin hasar tespitini belirlediğini, lokantanın bombalanmasının nedeninin siyasî kimliği olduğunu, geçmişten beri HEP'ten 
DEHAP'a kadar bu siyasî parti içinde ilçe yönetiminde üyeliğinden belediye meclis üyeliğine kadar, belediye başkanlığına kadar geldiğini, bir de kardeşinin 1993 'ten beri örgütte olduğunu, ondan dolayı bu şekilde karanlık güçler tarafından hedef alındığını, bu olayların da Şemdinli olaylarıyla bağlantı olduğunu düşündüğünü, Şemdinli olayı olduğu günden beri de herhangi bir olayın da olmamasının bunu kanıyı kuvvetlendirdiğini, daha önce bir tehdit almadığmı.yeniden dükkanını açtığını, dükkanın tam karşısında Avantaj İş 
Merkezinin üstündeki apartmanda, güvenlik güçlerinden de memurlarında aralarında bulunduğu 30-40 kişinin oturduğunu, hemen bitişiğinde başka bir binada da 15 kişiye yakın insan oturduğunu, o arada her gece en az 10-15 tane araç bulunurken o gece tek bir araçtan başka bir araç bulunmadığım, sabah olay anında orada bulunan sadece bir aracın hasar gördüğünü, Bombanın etkili bir ses bombası olabileceğim, ama cins ve türünü bilmediğini, Belirtmişlerdir. 
Olayla ilgili bomba bilgisi olarak; 

Yüksekova Emniyet Müdürlüğünün Hakkâri İl Emniyet müdürlüğüne yazdığı 
27.10.2005 gün ve S. N: 2.15 sayılı yazısında; "El yapımı basınç etkili anahtar sistemi belli olmayan bombanın patladığı" belirtilmiştir. 
Van Jandarma Bölge Kriminal Amirliğinin 30.12.005 gün ve HRK: 3760-3453- 
05/3757 sayılı Expertiz Raporunda söz konusu patlayıcının RDX ihtiva ettiği ifade edilmiştir. 
Sonuç; Tüm bu veriler birlikte değerlendirildiğinde, söz konusu eylemin hangi 
kişi veya kişilerce, nasıl bir yapılanmayla, hangi amaçlarla işlenmiş olabileceğine dair somut bilgi ve belgeye ulaşılmamıştır. 
7. OLAY : Askerlik Şubesi Nöbet Kulübesi Altında Patlama 
24/10/2005 günü saat:23.30 sıralarında Yüksekova İlçesi Eski Kışla Mahallesi 
Askerlik Şubesi civarında bir patlama sesinin gelmesi üzerine bahse konu yere Emniyet ekiplerince intikal etmiş ve yapılan çalışmalarda patlamanın Askerlik Şubesi nöbet kulübesi alana bırakılan bombanın patlaması sonucu gerçekleştiği ve askerlik şubesi binası ile çevrede bulunan binalarda maddi hasar oluşmuş, yaralanma ve can kaybı olmadığı anlaşılmıştır. 
Patlama sonrasında, nöbet tutan askerlerin vermiş olduğu eşkal üzerine çevrede araştırma yapan ekipler tarafından eşkale uyan Hakkâri Çukurca Çayırlı Köyü nüfusuna kayıtlı Mehmet- Fatı oğlu 1966 Çukurca doğumlu Muhsin TAŞ isimli şahıs refakate alınarak, Askerlik Şubesine götürülerek olay esnasında nöbet tutan Süleyman YERSİZ isimli asker şahsı teşhis etmiş, Yüksekova CBaşsavcılığımn talimatıyla şahıs İlçe Emniyet Müdürlüğünce gözaltına alınmış, alınan arama kararına istinaden Muhsin TAŞ isimli şahsın Esentepe 
Mahallesinde bulunan ikametinde yapılan aramada herhangi bir suç ve suç unsuruna rastlanılmamış, şahsın kardeşi olan ve aynı evde ikamet eden Hakkâri Çukurca Çayırlı Köyü nüfusuna kayıtlı Mehmet-Fatı oğlu 1972 Çukurca doğumlu Ahmet TAŞ, evde bulunan ve kendisini tanımadıklarını beyan ettikleri Diyarbakır Lice nüfusuna kayıtlı Yusuf- Fatma oğlu 01/01/1966 Lice doğumlu Zeki TURSUN isimli şahıslar Cumhuriyet Savcısının talimatları doğrultusunda gözaltına alınmışlardır. 
İfadesine başvurulan Türkan UNDAL isimli şahsın ifadesinde; belirtmiş olduğu 
eşkalle fiziken Muhsin TAŞ'a benzediğini ve bu şahsın olabileceğini beyan etmesi üzerine, adı geçen şahıslardan Ahmet TAŞ isimli şahıs 25/10/2005 günü Nöbetçi C.Savcısının talimatı ile ifadesi alındıktan sonra salıverilmiştir. 
Şüpheli Muhsin TAŞ isimli şahıs ifadesinde; olayın meydana geldiği saatte arkadaşı olan Selim ATEŞ isimli şahsın ikametinde olduğunu, patlama sesini hep birlikte otururken duyduklarını, deprem olduğunu sanarak çocuklarım merak ettiği için arkadaşının evinden ayrılarak ikametine gitmek istediğini beyan etmiş. Bu esnada yolda kendisinin Polisler tarafından çevrilerek Askerlik şubesi önünde patlayan bomba ile ilgili olarak şüpheli olduğunu söylediklerim, kendisinin hiçbir terör örgütü ile bağlantısının bulunmadığını beyan etmiştir.
Şüpheli Zeki DURSUN isimli şahıs ifadesinde; 2 sene önce evinde kaldığı Hacı 
isminde olan kişinin evini ararken kapısını çaldığı evin kapısını Ahmet isimli şahsın açtığını, Hacı isimli şahsı aradığını bulamadığını, kendisinin tanrı misafiri olduğunu söyleyerek evde kalmak için ısrar ettiğini belirtmiş, eve kabul edilmesi üzerine hemen gösterilen yerde uyuduğunu patlama sesini bile duymadığını beyan etmiştir. İfadelerine başvurulan müştekilerden; Vefa BASKIN, Mustafa DİNLER, Erhan IŞIK ve Tayfun KJRDEMİR isimli şahıslar patlamanın kim ya da kimler tarafından gerçekleştirilmiş olduğunu bilmediklerini ve olayı gerçekleştiren şahıs ya da şahıslardan davacı olduklarım beyan etmişlerdir. 
Olay yerinde 22-24 nöbetini tutan Şikayetçi Süleyman YERSİZ "Siyah kabanlı hafif kel 40-45 yaşlarında bir erkeğin elinde iki tane siyah poşetle nöbet kulübesinin önünden geçtiğini, duvara geldiği için görüş alanından çıktığını, 2-3 metre sonra gördüğünde elinde poşetler olmadığını beyan etmiş, yüzleştirme tutanağında da şüphelilerden Muhsin TAŞ'ı teşhis etmiştir. 
Tanık Türkan ÜNDAL "Askerlik şubesinin önünden siyah kabanlı hafif kel 40-45 
yaşlarında bir şahsın geçtiğini yüzünü göremediğini ancak fizik olarak şüpheli Muhsin TAŞ'a benzediğini" beyan etmiştir. 
Şüpheli Muhsin TAŞ ise savunmasında üzerine atılı suçlamaları kabul etmemiştir. 
Bahse konu patlama olayını gerçekleştiren kimliği meçhul kişi veya kişilerin 
kimliklerinin tespiti ile yakalanmaları mümkün olmamış, olayla ilgili çekilen görüntü kayıtlan fotoğraflar, olay yerinden toplanan numuneler, Muhsin TAŞ ve Zeki DURSUN isimli şahıslar 26/10/2005 günü haklarında hazırlanan tahkikat evraktan ile birlikte 2005/2184 Sor. sayısına kayden Yüksekova C.Başsavcılığma sevk edilmiş, Zeki TURSUN isimli şahıs Yüksekova C.Başsavcılığmda alınan ifadesine müteakip SERBEST bırakılmıştır. 

Muhsin TAŞ isimli şahıs ise sevk edildiği Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesinin 
2005/381 D.İş kararına istinaden Yasadışı Bölücü Terör Örgütü PKK-KONGRA/GEL adına Bombalı Eylem Yapmak suçundan TEVKİF edilmiştir. Daha sonra Ercan YETER, Mehmet Zeki KARAGÖZ isimli şahıslar 1 tabanca, 2 el bombası ile yakalanmışlar ve TUTUKLANMIŞLARDIR. Emniyet Genel Müdürlüğünce olayın, Güvenlik Kuvvetlerine yönelik bir eylem olduğu değerlendirilmektedir. Yüksekova C. Başsavcılığının 08.11.2005 gün ve 2005/2218 soruşturma. 2005/72 karar sayılı Van C.Bassavcılığına hitaben düzenlediği fezleke eki olan, tutuklama müzekkeresinde: İlçe merkezinde son günlerde patlayan bombaların şüpheliler tararından konulduğu şeklindeki emniyete yapılan bir ihbar sonucu başlatılan soruşturma kapsamında Şüpheli Mehmet Zeki KARAGÖZ'ün evinde yapılan aramada bir adet MKE yapımı el 
bombası bulunduğu, diğer şüphelinin Ercan YETER'in evinde de PKK terör örgütü ile ilgili yasak yayın bulunduğu ve adı geçenlerin anılan gerekçeyle tutuklandığı, Mehmet Zeki KARAGÖZ'ün Emniyet Müdürlüğüne verdiği ifadede Yüksekova da Askerlik Şubesinin önünde meydana gelen patlama ve Zağros İş Merkezinde meydana gelen patlama olayları ile ilgisi sorulduğunda olayları sonradan öğrendiğini, atılı suçlamaları kabul etmediğini belirttiği anlaşılmıştır. 

17.03.2006 gün ve B.05.1.EGM.0.34.06.0U 132/1107106-972-52547 savıh bilgi notu yazısında: "30.10.2005 günü saat:02:00 sıralarında Hakkari ili, Yüksekova ilçesi, Yeşil dere Mah, Yeşil Dere Cad, Mehmet Zeki KARAGÖZ "e ait evde patlayıcı bulunduğu ihbar edilmesi üzerine, evde yapılan aramada bir adet MKE imali savunma tipi el bombası bulunmuştur. Yapılan incelemede, MKE imali savunma tipi el bombası maşası üzerinde MKE 100 45 KF MKE -1-37 07 93 rakam ve yazı grubunun olduğu, patlayıcısının TNT olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu el bombalarının depolarda ve adli emanette saklanması ve 
bulundurulması sakıncalı olduğundan ve söz konusu el bombalarının normal olarak emsallerine eşdeğerde patlayıp patlamadığının tespiti için fotoğrafları çekilerek imhası yapılmıştır." Biçiminde bilgi verilmiştir. 
Komisyonumuzca bilgisine başvurulan 

Yüksekova Emniyet Müdürü Ergin İŞLER; 

"ERGİN İŞLER-Bir tek askerlik şubesine konulan bir düzenek vardı sayın 
milletvekilim, çok özür diliyorum, onun faillerini bulduk. 
BAŞKAN - Hangisini buldunuz? 
ERGİN İŞLER - Askerlik şubesi önüne bırakılan. 
BAŞKAN - Nöbet kulübesindeki? 
ERGİN İŞLER - Evet efendim, onun faillerini bulduk efendim. 
BAŞKAN - Kimlermiş, kaç kişiymiş? 
ERGİN İŞLER - Hemen o anda olay yerinin yakınında nöbet tutan bir asker 
görmüştü, olay yerinden uzaklaşmakta olan sanığın birini o şekilde aldık, daha sonra yine ihbar neticesi, yine bu olayla ilgili olayın gerçek faillerini iki adet el bombası, bir tabanca ve bir miktar uyuşturucuyla birlikte iki kişiyi aldık sayın milletvekilim." . 
Yüksekova Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Grup Amiri Orhan COŞKUN; 
"ORHAN COŞKUN - Yok, bilgim tabiî ki var, ama, basından duyduğumuz kadarıyla, yani olay yerinde değildim, o manada söyledim. 
Yüksekova için de, efendim, 31.08'deki bir eylem var, iş merkezinin önünde, demin saydınız efendim ve 2.9'da Cengiz Topel Caddesindeki o aracın altına konulan bomba. O olaylar sırasında da senelik izindeydim; ama, tabiî ki, geldikten sonra bilgim oldu, dosyalan okudum, yani çoğunu. Bununla alakalı, elimize operasyona yarayacak manada bilgi ulaştığında, biz, zâten ilgili birimleri harekete geçirip özellikle, öncelikle daha doğrusu Hakkâri'de bağlı bulunduğum şubeyi bilgilendirip, onların da öncelik durumuna göre, ivediliğine göre, bir ilçede operasyona dönmesini sağlamak bizim orada bulunuş amacımız. 
Bu saydığınız, arz ettiğiniz eylemlerle alakalı, bir kısmıyla alakalı bu şekilde somut duyumlar aldık bu saate kadar. Örneğin, askerlik şubesinin önüne konulan bombayla alakalı şöyle bir hadise oldu. Bu da, sıkıntılarımızdan bir tanesi tabiî ki. Şahıslar, yani görevlilerin olduğu ortamda, aynen bu şekilde, kalabalık bir ortamda, ön sorgusunda, daha avukatları gelmemişti, 
ilçe emniyet müdürlüğü görevlileri filan oradaydı, herkes. Sorulduğunda, kendisi söyledi mesela bir tanesi; dedi ki "evet, bu bombayı ben koydum." Ama, daha sonra, avukatlarıyla görüştükten sonra "lütfen, eski söylediklerimin üzerini çizer misiniz" dedi bize, biz de hay hay dedik tabiî ki, başka bir yetkimiz yok. Daha sonra reddetti yaptığı eylemi. 

BAŞKAN - Çizdiniz mi üzerini? 
ORHAN COŞKUN - Efendim, başka bir şey yapma yetkimiz yok. Avukatın yanında eski ifadesini reddetti, avukatına başka bir ifade verdi. 
BAŞKAN - Ama, bunu da tespit edeceksiniz... Ne bileyim, şöyle şöyle, avukatıyla görüştükten sonra ifadesini değiştirmiştir. Çizdiniz mi siz onu? 
ORHAN COŞKUN - Orada efendim, herhangi bir kayıt alma imkânımız olmadığı 
için... Yani, burası gibi, ses ya da görüntü kaydı yapmadık, öyle bir teknik imkânımız yok. 
BAŞKAN - Ama, yazdık dediniz ya... 
ORHAN COŞKUN - Hayır efendim... Bizim zaten ifade alma yetkimiz yok. 
Öngörüşmede, olayın, o şahsın yakalanmasının şokuyla beraber, emniyete geldiğinde "evet ağabey, yaptım" dedi; ama, daha sonra, avukatıyla görüştükten sonra, artık, ne dedi, ne demedi, bilmiyorum avukatıyla arasındaki görüşmeyi. "Ben, onlan saçmaladım, kusura bakmayın, bilgim yok" dedi, çıktı. 
BAŞKAN - Kişi belli değil mi; belli, şu anda da belli, biliyorsunuz o kişiyi. 
ORHAN COŞKUN - Efendim, bir kişi aynı suçtan dolayı iki kez yargılanmaz. 
BAŞKAN - Yargılanmamış ki o kişi! 
İBRAHİM ÖZDOĞAN (Erzurum) - Yani, o şahıs biliniyor mu diye soruyor. 
ORHAN COŞKUN - Mahkemeye çıktı; ama, tabiî ki, kendi beyanı dışında, çok daha somut delil olmadığı için sanık serbest kaldı. 
BAŞKAN - Hakkında dava filan açılmadı yani. 
ORHAN COŞKUN - Efendim, net bilgim yok. Bizim görevimiz savcılığa kadar, ama, dava açılıp açılmadığını bilmiyorum yani. Sizi yanıltmayayım." 
Biçiminde beyanda bulunmuşlardır. 
Olayla ilgili bomba bilgisi olarak; 
25.10.2005 günlü Yüksekova Emniyet Müdürlüğü Olay Tutanağında; 1 adet anahtar sistemi tespit edilemeyen parça ve basmç etkili bomba olduğunun belirtildiği görülmüştür. Jandarma Genel Komutanlığı Van Bölge Kriminal Laboratuar Amirliğinin 30.12.2005 gün ve HRK: 3760-3452-05/3756 Evrak Kayıt, 2005//157 Patlayıcı madde Uzman No Mu Expertiz Raporunda; "...Delillerin incelenmesi neticesi patlama olayına neyin sebebiyet 
verdiğini tespit edebilmenin mümkün olmadığı ancak, paûamının oluş şekli ve deliller üzerinde RDX ihtiva eden patlayıcı madde artığına rastlandığı," belirtilmiştir. Yüksekova C. Başsavcılığının 2005/2218 soruşturma, 2005/72 karar sayılı fezleke dosyasında bulunan 07.11.2005 tarihli imha tutanağında "...M. Zeki KARAGÖZ'e ait evde yapılan arama neticesinde bir adet MKE imali savunma tipi el bombası ele geçirilmiş ve Yüksekova C. Başsavcılığının 2005/2218 hazırlık numaralı evrakına istinaden tararımızdan 
imhası ve düzenlenecek imha tutanağının gönderilmesi istenildiğinden, bahse konu bir adet MKE yapımı savunma tipi el bombasının haki renkte olduğu ve maşası üzerinde MKE 100 KF MKE -1-37 07 -93 rakam ve yazı grubunun bulunduğu görülmüştür.Yapılan aramalarımız neticesinde ele geçen el bombasının depolanması bir yerden bir yere nakledilmesi sakıncalı olduğundan meskun mahal dışına çıkılarak usulüne uygun şekilde patlatılmak suretiyle etkisiz hale getirilmiştir." bilgisinin yer aldığı gözlenmiştir. 

Sonuç: 

1-Belirtilen eylemin; işleniş biçimi, hedefin kamu kuruluşu olması, ilgili kişilerin 
ifade ve beyanları, şüphelinin tutuklanması nedeniyle PKK tarafından gerçekleştirildiği değerlendirilmektedir. 
2-Yüksekova C. Başsavcılığından komisyonumuza gönderilen dosya örneği 
içerisinde ele geçtiği bildirilen diğer el bombası hakkında başkaca bir bilgi 
bulunmaması dikkat çekici bulunmuş, bu hususun irdelenmesi, ikinci bombanın ne olduğu anlaşılamadığı takdirde sorumluları hakkında gereğinin yapılması için ilgili mercie yazı yazılması gerektiği değerlendirilmiştir. 

8. OLAY : Zağros İş Merkezinin S. Katma Roketli Saldırı 

28/10/2005 günü saat 01:45 sıralarında Yüksekova ilçesi Cengiz Topel Caddesi 
üzerinde bulunan ZAĞROS İŞ MERKEZİ adlı iş merkezinin 5. katına iş merkezini cepheden gören sokak içerisinden 5. kata paralel bir şekilde iş merkezine RPG-7 roketli saldın sonucu roketatar mermisinin iş merkezinin S. kat penceresinin alt kısmındaki 85 cm'lik duvar kısmına isabet ettiği, binada maddi hasar meydana geldiği, iş yeri sahibi olan mağdur Sabri YURTSEVEN'e ulaşılamadığı, olay ile ilgili olarak şahsın Vekili olan Avukat Taha 
AYHAN'in ifadesinin alındığı, olayda ölen ya da yaralanan olmadığı olayda; Müşteki Vekili Taha AYHAN'in ifadesinde; olayı gerçekleştiren şahıs ya da şahıslardan davacı olduğunu beyan etmiştir. 
Olayla ilgili tahkikat evrakı Yüksekova C.Başsavcılığmın, 2005/2233 Hz. Sayısına kayden gönderildiği belirtilmiştir. 
Sabri YURTSEVEN Müşteki sıfatı ile 22.11.2005 günü Yüksekova C. Başsavcılığınca alınan ifadesinde; " Yüksekova İlçe Merkezinde bulunan Zağros İş Merkezi bana aittir. Olay tarihinde geceleyin bana ait iş merkezine roketli saldın yapıldığını öğrendim.Benim her hangi bir düşmanım yoktur. Kimseyle herhangi bir alacak verecek meselem yoktur.İş yerime kimlerin niye saldın yaptığını bilmiyorum. Olay nedeniyle davacı ve şikayetçiyim" demiştir. 
Aksiyon Dergisinin 21.11.2005 günlü ve Fuat AKYOL imzalı yazısında: "İlginç olan, Zagros'un sahiplerinin Şemdinli'deki patlamadan 20 gün önce İstanbul'da bir ton 51 kilo eroinle yakalanmalanydı." denmektedir. 
Emnivet Genel Müdûrlûgü'nûn 18.01.2006 günlü bilgi notunda: 
"Zağros İş Merkezinin Sahibi Sabri Yurtseven'in 07.07.2000 tarihinde Van'da 55 gr afyon maddesi satmak suçundan yakalandığı, Sabri'nin kardeşi Haşim YURTSEVEN ve akrabası Fevzi YURTSEVEN isimli şahıslarda, 21.09.2005 günü (iki patlama tarihi arasında) İstanbul'da 1020,527 Kg EROİN, 285 gr afyon, bir adet ruhsatsız tabanca ve bir adet sahte sürücü belgesinin ele geçirilmesi ile 
sonuçlanan uyuşturucu operasyonunda yakalandığı,"kaydının bulunduğu görülmüştür. Yüksekova C. Başsavcılığının 04.01.2006 tarih ve Soruşturma no : 2005/2233. Karar no: 2006/2 sayılı fezlekesinde. "Suçun işleniş şekli ve evrak kapsamı incelendiğinde terör örgütü tarafından işlendiği" belirtilmiştir. 

Komisyonumuzca bilgisine başvurulan; 

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi Başkan Yardımcısı Ayhan FALAKALI; "Bir olay daha var. Aslında iki tane olay daha var. Yüksekova'da yine Zağros İş Merkezi diye bir yer var. Tabiî bunlar bir yandan benim yorumum, bir yandan da orada duyduğum halk arasında söylenti şeklindeki şeyler de var. Zağros İş Merkezinin sahibinin örgüte maddî yardımda bulunduğunu iddia ediyorlar, söylüyorlar. Evet Uyuşturucu ticaretinden şeyi olduğu söyleniyor şahsın. Bunun işyerine iki defa bomba atılmış. Bu da bir yere koyamadığım bir eylem. Bu eylem aynı yere iki defa yapılmış." 

Yüksekova Belediye Başkanı M. Salih YILDIZ; 

"Zağros iş merkezi ve Çağlayan dershanesi orada dershane açmak istiyor. Tabiî, 
özellikle, o dershane açmak isteyen kesimlerin davranışları, hareketleri, yaklaşımları, daha önce Silvan'da, Batman'da, yani ortaya çıkan süreçte, Hizbullah denilen kesimlerin halkın kafasında çağrışım yaptığı için buna tepkiyen oradaki halk istemiyordu bu dershaneyi kendilerine versinler ve adamlar o konuda bilmiyordu. Bunlar da dershaneyi almak istiyorlar ve bu arada vatandaş, halkın bu tepkisini anlayınca, "ben vermiyorum" demiş onlara. Bunun üzerine aradan kısa bir süre geçti, adamın üçüncü katında 500 milyara yakın hasar görerek, duvarlar şöyle arkaya doğru atmıştı, koridor, çok güçlü bir bomba koyulmuş. Orada esnaf odası da var. Esnaf odası başkanı da biraz daha demokrat bir kişiliktir, İrfan Bey. Halk orada dedi, bu derin devlet dediğimiz, bunlarla birlikte bu bombayı bunlar koydular. Onun arkasında on gün geçmedi, dışarıdan aynı yeri roketle vurdular. Roket delmemişti, dışarıdan parçalamıştı. Bütün insanların bu dershaneden dolayı gelişiyor, yani, devletin rahatsızlığı  değildir, ama derin devletin bunlarla işbirliğinin ortak rahatsızlığıdır. Bunu birileri yapıyor bunlarla birlikte, yani bu tepkiyi gösteriyor. Esnaf ve sanatkârlar odasının bu konuda bir basın açıklaması olmuştu. Buraya bombayı koyanlar şunlar bunlar, karanlık güçlerdir, derin devlettir, devleti sıkıntıya sokmak isteyen kesimlerdir ve özellikle o dershaneden de yola çıkarak, burayı vermedikleri için rahatsız olan o kesimlerin, yani bir pratiğidir. Böylece bir açıklaması vardır." 


11. Cİ BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR.

***

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder